Mărțișoare de suflet - tăiere laser
Educația este fundamentul unei națiuni. Nimeni n-a contestat asta vreodată, dar tot mai des observăm că este exact genul de prioritate de care uităm în fiecare zi. Săptămâna trecută am derulat împreună cu elevii mei o activitate interactivă, la care au participat și câțiva părinți. Și pentru că an de an sărbătoarea de 1 Martie readuce speranța, optimismul, credința în bine și speranța într-un viitor cu multiple realizări, am hotărât ca împreună cu părinții să confecționăm mărțișoare pe care apoi să le dăruim bunicuțelor de la Centrul Plasament bătrâni din oraș.
Scopul acestei activități a fost dezvoltarea capacității de valorizare și păstrare a tradițiilor lăsate de înaintași, contribuind la dezvoltarea experinței practice a elevilor prin implicarea acestora în acțiuni caritabile, plăcute și constructive. Acest proiect nu trebuie să atingă doar obiective din sfera educației estetice, ci și a celei morale și ecologice. În cea mai mare parte depinde de părinți ca acest proiect să-și atingă scopul. Copilul lucrează cu plăcere când e ajutat de un membru al familiei, are mai mult curaj, mai multă încredere în forțele lui și asta se observă mai ales la produsul finit. Asta mai ales dacă părintele este pasionat de art&craft! Reușita activității propuse a fost legată direct de alegerea strategiilor didactice adecvate, de îmbinarea metodelor expozitive cu cele activ-participative, care au dus în final, la realizarea produselor dorite cu întregul colectiv de elevi.
La sfârșitul activității un tătic a făcut tuturor mămicilor și fetițelor o mare bucurie dăruindu-ne frumoase mărțișoare din lemn și ne-a explicat, apoi, cu pricepere și răbdare, cum au fost acestea realizate prin tăiere laser. Ne-a explicat cu lux de amănunte că debitarea laser este un proces de folosire a unui laser puternic folosit pentru a tăia și/sau inscripționa diverse materiale precum plasticul, lemnul sub formă de foi plate, obținându-se o varietate de piese cu largă aplicabilitate. Apoi ne-a arătat și alte obiecte care se pot obține prin prelucrarea laserului: ștampile, bijuterii, decorațiuni, machete de arthitectură, prototipuri și piese produse în masă, dovedindu-și utilitatea atât la nivel industrial, cât și la nivelul unor instituții de tipul școlilor sau micilor companii, precum și inginerilor sau artizanilor. Această activitate vine în sprijinul tuturor proiectelor de design și grafică computerizată ajutând artiștii, inginerii, machetiștii, pasionații de modelism ce doresc să-și transforme proiectele digitale în realitate.
Le-a fost prezentat copiilor și un filmuleț în care se arată cum au fost desenate mărțișoarele la început, pentru ca apoi să fie proiectate pe computer. Au urmat apoi mai multe etape destul de complicate (tăierea cu laserul, printarea 3D a părților componente, șlefuirea, asamblarea, finisarea cu diferite uleiuri naturale) până ce produsul a ajuns la forma pe care am primit-o noi. Copiii au observat că toate mărțișoarele personalizate sunt realizate cu atenție, pricepere, bucurie și pasiune, la fel cum au fost realizate și mărțișoarele lor.
A fost o activitate deosebită atât pentru cei mici cât și pentru părinți, pornind de la teoria atașamentului (sprijinirea dezvoltării sentimentului de siguranță). Lecția a fost concepută astfel încât să ofere părinților principii cheie care să-i ajute să înțeleagă mai bine nevoile copiilor și să dezvolte o relație de atașament sigur cu copiii lor, într-o formă ușor de asimilat și într-un context suportiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu