marți

Gustul copilăriei nu poate fi vreodată uitat!


Rețetele copilăriei

Se apropie 1 iunie și, inevitabil, eu îmi aduc aminte de copilărie și mai ales de rețetele ce mi-au îndulcit copilăria și care astăzi îmi stârnesc cele mai plăcute și intense amintiri: crema de zahăr ars sau cornulețele fragede, salamul de biscuiți, fagurii, saleurile, savarinele sau eclerele- fiecare din ele au un loc aparte în inima mea și îmi evocă amintiri deosebit de plăcute. Când mă gândesc la copilărie, o și văd pe bunica și imediat simt și aroma pâinii ei calde coapte-n vatră. Bunica mea era o gospodină desăvârșită. La loc de cinste în bucătăria ei stă și astăzi sandamarinul, dar cred că nu există în România gospodină care să nu aibă această  vestită carte de bucate.

Cine a fost, de fapt, Sanda Marin?!

Și astăzi, la târgurile de carte sau în librării, cartea de bucate a renumitei Sanda Marin atrage atenția doamnelor, însoțite fie de fiice sau nurori fie de nepoate, ca într-un soi de inițiere în arta gastronomică. Cartea Sandei Marin a rezistat vremurilor. Astăzi, ea se vinde mai bine ca niciodată, ceea ce înseamnă că este, încă, o carte foarte prețuită. Cele mai în vârstă le oferă și azi ucenicelor cartea cu pricina și odată cu ea și urările unui început bun în viață. Generații de bunici, mame și tinere femei i-au dezlegat secretele culinare și au delectat, fiecare după priceperea sa, cele mai rafinate gusturi ale membrilor familiei, prietenilor sau oaspeților poftiți la masă. Sanda Marin a ajuns să însemne pentru români, mai ales pentru cei plecați în străinătate, gustul mâncării de acasă. Această Carte de bucate a fost editată pentru prima dată în 1936 de Cartea Românească, fiind prefațată de Păstorel Teodoreanu. Deși nu a fost prima culegere de rețete, a devenit imediat cea mai citită și apreciată.

Am cumpărat și eu de curând Cartea de bucate Sanda Marin pentru fiica mea. Am ales ediția de la Humanitas, pentru că se pare că este cea mai aproapiată de prima ediție, cu peste 1500 de rețete- mai mult decât în oricare dintre alte ediții publicate. Plus că în ediția aceasta se găsesc destule informații inedite despre cea care și-a publicat Cartea de bucate sub pseudonimul Sanda Marin. Mult timp s-a crezut că era vorba despre un bărbat sau o casnică fără școală, pasionată de gătit. În realitate, Sanda Marin n-a fost nici casnică fără școală, nici bărbat. Sanda Marin a fost de fapt Cecilia Maria Simionescu, născută în decembrie 1900 într-o familie de intelectuali din Iași. Dezamăgită de calitatea cărților de bucate românești din anii '30 se hotărăște să scrie ea însăși una dar sub pseudonim. De fapt, rețetele ei au conturat ceea ce numim astăzi ,,bucătăria românească tradițională”, presărată, pe alocuri, cu preparate turcești, franțuzești sau nemțești.

Gustul mâncării de acasă

Prima rețetă pe care fiica mea ,,a luat-o” din cartea pe care i-am dăruit-o a fost rețeta de pască cu smântână. Mi-a spus că a ieșit exact așa cum i-o făceam și eu (doar foloseam aceeași rețetă). A fost foarte încântată de rezultat atât ea cât și invitații ei. Nu degeaba se spune că Sanda Marin poate învăța pe oricine să gătească ca un profesionist. Și nu cred că există bucătar care să nu fi încercat măcar o rețetă din cartea ei pentru că ,,sandamarinul” nu este o simplă carte de bucate, este Cartea Cărților de Bucate Tradiționale Românești.

Niciun comentariu: