duminică

Piele naturală sau sintetică?!


Eu recunosc că ador îmbrăcămintea, încălțămintea și accesoriile din piele pentru că aceste articole, pe lângă faptul că sunt foarte versatile, au și darul de a capta instant privirile admirative ale celor din jur, ceea ce nu-i de neglijat. În plus, articolele din piele pot transforma oricând, cu ușurință, o ținută banală într-un outfit demn de coperta unei reviste de modă.
Totuși, alegerea unei piese de acest tip (fie că vorbim de o pereche de pantofi, o geantă, un portofel sau o simplă curea) nu este întotdeauna așa de ușoară, tocmai pentru faptul că, indiferent de convingerile noastre legate de natură și protecția anumalelor, alegerea pe care o facem se bazează în primul rând pe calitate
Industria și noua tehnologie au cunoscut o evoluție extraordinară în ultimii ani, fapt ce a condus la dezvoltarea unor idei de materiale și produse care să înlocuiască resursele naturale și să le protejeze. Ca urmarea a acestui fenomen și industria textilă s-a dezvoltat, realizând în prezent, înlocuitori fideli ai celor mai apreciate texturi și țesături naturale, precum mătasea sau pielea naturală.

Piele naturală vs piele sintetică

În magazine găsim o mulțime de articole minunate atât din piele naturală, dar și sintetică și nu e de mirare că acest lucru ne face să ne gândim de două sau chiar de trei ori înainte de a le achiziționa. 
În primul rând aș dori să te întreb dacă știi să deosebești aceste materiale. Dacă ai dubii, poți citi aceste câteva rânduri și te vei lămuri imediat.
1. Pielea naturală are o terminație brută, pe când pielea ecologică va avea o terminație perfectă.
2. Dacă porii sunt foarte bine aranjați cu siguranță ai în fața ta un produs din piele ecologică. Dacă porii sunt aleatori, să ai siguranța că pielea este naturală.
3. Și mirosul ne poate indica tipul materialului- pielea naturală are un miros specific, pe când pielea sintetică va avea un miros puternic de plastic.
4. Finisajele produselor din piele naturală sunt net superioare comparativ cu cele ale produselor din piele ecologică, fiind lucrate cu mai mare atenție și precizie.
5. Verifică eticheta produselor înainte de achiziție, producătorul îți va spune exact materialul produsului pe care-l ai în mână. De regulă, pe etichetă vei găsi aceste semne (acum vei ști și ce înseamnă fiecare):
Și pentru că vreau să te ajut să iei mai ușor astfel de decizii când mergi la cumpărături, îți voi arăta câteva din avantajele și dezavantajele pielii naturale, respectiv pielii sintetice.


Pielea naturală- avantaje și dezavantaje

Durabilitatea- Datorită noilor tehnologii de prelucrare a pielii și a substanțelor biologice aplicate, aceasta devine și mai rezistentă, ceea ce înseamnă că timpul nu-și va putea lăsa amprenta prea ușor asupra ei.
Flexibilitatea- Pe cât este de rezistentă, pe atât este de flexibilă și confortabilă. Și, ceea ce este de apreciat, odată cu trecerea timpului pielea nu se deformează ci își păstrează forma.
Etalon pentru eleganță- Versatilitatea pielii naturale face să se plieze perfect oricărui articol vestimentar și, mai ales, oricărui stil. Indiferent că porți o geacă, o pereche de pantofi sau ai un portofel din piele, cu ajutorul lor vei transmite celorlalți, cu siguranță, putere, naturalețe, rafinament și mai ales, calitate.
Dezavantaje - Spre deosebire de pielea sintetică, cea naturală costă un pic mai mult pentru că presupune un proces de prelucrare mai îndelungat și mai ales pentru că materia primă este limitată. Totuși, este cunoscut faptul că, de exemplu, un articol de încălțăminte din piele naturală este o investiție foarte bună, mai ales pe termen lung.

Pielea sintetică- avantaje și dezavantaje

Costuri de achiziție reduse- Comparativ cu articolele din piele naturală, cele sintetice au un preț mai scăzut, acest fapt datorându-se faptului că este nevoie de un proces de realizare mai scurt și mai puțin anevoios iar materia primă nu este limitată, așa cum se întâmplă în cazul produselor confecționbate din piele naturală.
Aspectul și întreținerea produselor- De fapt, principalul motiv pentru care unele persoane preferă să achiziționeze produse din piele sintetică este aspectul foarte asemănător cu cel al pielii naturale. Faptul că acest tip de produs nu necesită o atenție și o îngrijire specială, nu face decât să bucure.
Dezavantaj - Cu toate că pielea sintetică este destul de durabilă, aceasta se zgârie și se dezlipește foarte ușor. În plus, în timp aceasta nu capătă strălucire și flexibilitate cum se întâmplă în cazul pielii naturale. Dacă mai adăugăm și disconfortul termic, atunci, cu siguranță, pielea sintetică va pierde destule puncte în fața celei naturale. În timp ce pielea naturală este perfectă pentru sezonul rece, oferind un confort termic extraordinar, pielea sintetică este mult mai subțire și nu poate oferi aceeași protecție termică în zilele friguroase.

Așadar, tu ce preferi, pielea naturală sau cea sintetică?!

Niciun comentariu: