duminică

Educația sexuală- subiect tabu în România



Educația sexuală rămâne încă un subiect tabu, foarte greu de digerat mai ales în școlile românești de stat. În viața publică sunt mai ușor de acceptat înjurăturile cu tentă sexuală decât discuțiile libere despre această temă. De fapt, în familie ar trebui dezbătute, pe lângă aceasta, și multe alte teme, de exemplu: igiena personală, normele morale, cum să conviețuiești cu partenerul de viață, cum să îți crești copiii, etc., de unde copilul ar trebui să îți ia primele informații. Din păcate, sunt destui părinți care nu stăpânesc corect aceste domenii sau care nu știu, nu sunt capabili să vorbească despre ele și să le poată explica sau dezbate pe această temă copiilor; și lasă această problemă, deseori, în grija școlii. Aici, deseori, se constată că lucrurile sau acțiunile pe care le putem considera de la sine știute, ca fiind clare, simple, ,,la îndemână” de cele mai multe ori sunt știute prost, incomplet sau deloc. Cel mai bun exemplu este spălatul pe dinți care nu este o regulă de igienă personală bine cunoscută și respectată de toți, plus că, și dintre cei ce și-au însușit acest obicei, mulți nu o fac corect (lucru confirmat de medicii stomatologi).
În acest context, nevoia predării lucrurilor care au un impact mai mare asupra societății devine imperativă, deși e necesară tratarea ei cu mare atenție și grijă. Cu toate că în puține școli există manuale școlare, calitatea acestora în materie de educație sexuală este lamentabilă, ceea ce face ca părinții să dorească găsirea unor soluții alternative. 

Educația sexuală nu fură inocența copiilor, mai degrabă o prelungește!

Educația sexuală timpurie oferă beneficii majore prin creșterea gradului de discernământ în alegerile sexuale și prin creșterea responsabilității în conportamentele sexuale. Primirea unor asdtfel de informații, în etape, într-o manieră adapatată vârstei și corectă din punct de vedere științific, clarifică mesajele conflictuale și potențial dăunătoare primite prin variate canale mass-media, prin prieteni, colegi. O atitudine învechită legată de sexologie este aceea de a nu dezvălui copilului nimic până când acesta nu întreabă singur, cu certitudinea că nu e pregătit să afle. De fapt, mulți copii înțeleg și percep mai mult decât consideră adulții și își dezvoltă diverse explicații proprii, majoritatea eronate, în absența unor explicații relevante din aprtea adulților. Principalul obstacol în astfel de cazuri nu are legătură cu cei mici ci ține mai mult de dificultatea părinților/adulților de a discuta despre sexualitate în termeni absolut normali. Și dacă părinții nu pot face față ,,curiozităților sexuale” ale propriilor lor copii, oare cine ar fi capabil să abordeze aceste problemele ale copiilor din cea mai corectă perspectivă bio-psiho-socială mai bine ca un sexolog? Cu siguranță, vei putea discuta cu acest terapeut atât tu, cât și copilul, cu destulă lejeritate despre orice temă sexuală.


În primul rând acesta te va susține (pe tine sau pe copilul tău) și te va ajuta să-ți descoperi resursele interioare, te va ghida astfel încât să folosești aceste resurse pentru a atinge o stare de bine și, mai ales, de sănătate.


E cazul să apelezi la un sexolog?

Și dacă nu știi încă la cine să apelezi, îți recomand eu un sexolog București care te poate sprijini prin intermediul terapiei de cuplu și prin sesiunile de psihosexologie, oferindu-ți sprijin total pentru depășirea oricăror obstacole psihologice din viața sexuală. Este de apreciat că sesiunile de psihoterapie sexuală pot avea loc la cabinet dar și online și poți, deasemenea, apela la numărul 0724232893.

Niciun comentariu: