luni

Quo Vadis




       Romanul Quo Vadis a fost scris de Henryk Sienkiewicz, un romancier și un nuvelist polonez, unul dintre cei mai mari prozatori polonezi, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1905. Romanul istoric Quo Vadis, scris în ultimii ani ai secolului XIX a fost tradus în peste 40 de limbi și s-a vândut în milioane de exemplare. Titlul romanului face aluzie la întrebarea pe care Sfântul Petru o adresează lui Iisus Hristos, pe care-l întâlnește când pleacă din Roma: ,,Quo vadis, Domine?” (Încotro, Doamne?). Rușinat de propria lașitate, la auzul răspunsului lui Iisus (,,La Roma, ca să fiu răstignit din nou”), se spune că Petru se întoarce în cetate, unde va muri ca un martir, răstignit cu capul în jos (legendă medievală despre persecuțiile stârnite de Nero împotriva creștinilor din Roma).
      Am citit prima dată această carte acum mulți ani, imediat după Revoluție când cumpăram cărți cu sacul și nu mă mai săturam citind. Aceasta a fost una din favorite; la vremea aceea, cartea am savurat-o pagină cu pagină, cuvânt cu cuvânt, pentru că tot ce era legat de religie, era interzis. Cu tot sufletul am fost alături de Ligia și Marcus Vinicius și vă spun sincer, povestea lor de dragoste m-a emoționat și m-a marcat profund. Romanul evocă persecuțiile suferite de creștini în perioada lui Nero - împăratul care avea drept de viață și de moarte asupra tuturor supușilor săi și care se opunea cu vehemență creștinizării populației. Cele două forțe distincte- pe de o parte, puterea politică și militară a Romei și de cealaltă, puterea spirituală- sunt potrivnice și provin din lumi total diferite. Puterea militară și politică a Romei se afirmă prin violență, desfrâu și opulență, în timp ce puterea spirituală o face prin smerenie, bunătate, credință și, mai presus de orice, dragoste curată.
         Cea mai impresionantă imagine mi se pare a fi cea a incedierii Romei, a haosului creat de Nero dpar pentru a dobândi inspirația necesară pentru a-și compune ,,minunatele” cântece. 
       Quo Vadis este o epopee a Romei antice, plină de cruzime și corupție- a fost un best seller internațional timp de zeci de ani după apariție. Scenele de o strălucire nefirească ale banchetelor decadente de la curtea lui nero ca și persecuțiile primilor creștini au făcut ca romanul să fie și foarte ușor de adaptat cinematografic.

          Nu vreau să vă povestesc foarte mult din acțiune- știu că v-aș răpi din farmecul și plăcerea de a lectura această capodoperă. Nu mă pot abține și vă las, totuși, câteva citate care pe mine m-au impresionat destul de mult:
*,,Fericirea este întotdeauna acolo unde o găseșt omul
*,,Toate limbile și tainele și toate științele n-au să fie nimic fără iubire, care e mărinimoasă, răbdătoare, care nu face rău, nu dorește onoruri, îndură totul, crede oricui, speră mereu și învinge.”
*,,Să iubești nu e suficient, trebuie să știi să înveți pe altul arta dragostei. Plăcerea o simte și plebea, chiar și animalele. Omul adevărat, însă, tocmai prin asta se deosebește de animale. El tyransformă dragostea într-o artă nobilă și, bucurându-se de ea, e conștient de valoarea ei divină. Astfel, nu-și satisface trupul, ci și sufletul”.

      Cartea nu o recomand numai eu, am găsit de curând Quo Vadis adăugată în lucrarea ,,1001 de cărți de citit într-o viață”- coord. Peter Boxall. Cartea merită nu doar citită ci și recitită, mai ales pentru cititorul interesat de esența creștinismului. Este cu adevărat o operă de artă!
     Și pentru că Quo Vadis a ,,speriat” pe mulți prin volumul mare de pagini, a apărut cu ceva timp în urmă și ediții prescurtate dar care nu știrbesc cu nimic farmecul originalului (ediții franceze, germane și engleze). Libris.ro este librăria online unde vei găsi cea mai bună traducere după cea mai bună ediție prescurtată, cea franceză, la cel mai bun preț.
         Sper că-ți va fi pe plac această carte!

Niciun comentariu: