duminică

Despre infecțiile respiratorii la copii



         Odată cu venirea sezonului umed și rece se înmulțesc virozele respiratorii iar copiii sunt primii vizați. Infecțiile respiratorii sunt afecțiuni declanșate de un agent patogen la nivelul tractului respirator. Acestea reprezintă cea mai frecventă formă de infecție acută la copii, mai ales la cei cu vârsta între șase luni și doi anișori. Imunitatea scăzută dar și faptul că sunt expuși zilnic colectivităților - grădiniță, școală- îi fac pe cei mici să fie ținte directe ale unor astfel de infecții. Virozele respiratorii ale copilului fac parte din infecțiile căilor respiratorii inferioare și reprezintă, de fapt, o patologie foarte frecventă în cadrul bolilor copilului, având și un potențial grav, de altfel. Aceste viroze reprezintă mai mult de jumătate din afecțiunile pentru care se solicită asistența medicală din partea medicului pediatru.

         Dacă vrei să știi cum îți dai seama dacă cel mic se confruntă cu o simplă răceală de sezon și nu cu o pneumonie, cum poți evita îmbolnăvirea și ce trebuie să faci la primele semne de boală sau dacă vrei să știi ce complicații pot apărea- complicații care pot afecta, de altfel, dezvoltarea sănătoasă a celui mic, citește în continuare articolul și vei afla totul despre viroza respiratorie la cei mici. 

         Bolile inflamatorii respiratorii sunt, după cum am mai spus, cele mai frecvente boli ale copilului, astfel că ele reprezintă un cost enorm atât pentru sistemul medical dar și pentru părinți. Majoritatea covârșitoare a infecțiilor respiratorii este localizată la nivelul căilor respiratorii superioare, doar 5% sunt infecții ale căilor respiratoare inferioare. Totuși, acest procent aparent mic cuprinde de fapt, cele mai grave infecții ce necesită, de cele mai multe ori, spitalizarea copilului. În ceea ce privește cauza acestor nfecții, virusurile sunt responsabile de 90% din cazuri. Simptomele unei infecții respiratorii variază de la copil la copil. La început apar manifestări clinice nespecifice: agitație, indispoziție, apetit scăzut, strănut, frison și, abia după aceea se declanșează semnele de localizare a infecției.
În infecțiile căilor respiratorii superioare la început copilului i se înfundă nasul apoi încep să curgă secreții apoase-care uneori se transformă în secreții purulente. Poate să apară și febra sau tusea. Pot apărea dureri de cap sau în gât la copiii mai mari iar sugarii pot fi agitați și pot plânge mai mult decât de obicei. Aceste simptome persistă în jur de-o săptămână, uneori chiar mai mult.
În infecțiile căilor respiratorii inferioare (bronșită, bronșiolută) copiii au o tuse uscată, apoi productivă pe o perioadă destul de mare (una până la două săptămâni). În bronșiolită, bebelușii respiră cu greutate, hârâie, tușesc des, uneori evoluția se complică- aspect ce nu poate fi prevăzut de la începutul bolii. ATENȚIE! Temperatura normală a corpului este de până la 37⁰C, între 37⁰C și 38⁰C se spune că pacientul este subfebril și doar peste 38⁰C se instalează febra.

         Tusea este un act reflex caracterizat de expirații rapide, forțate și apre ca urmare a creșterii presiunii în căile repsiratorii când are loc deschiderea bruscă a glotei și contracția mușchilor respiratori, urmată de eliminarea rapidă a aerului din plămâni, ce are ca rezultat expulzarea corpilor străini sau a secrețiilor din căile respiratorii. Medicamentele ayurvedice elimină cauzele îmbolnăvirii și vindecă perosana bolnavă fără a avea efecte adverse. Astfel, suplimentul alimentar COUGHEND Sirop este cel mai recomandat protector natural al căilor respiratorii, fiind produs din plante indiene ce susțin sănătatea căilor respiratorii superioare și inferioare- cel mai bun adjuvant în toate tipurile de tuse (uscată, productivă, convulsivă). Fitonutrienții contribuie la decongestionarea căilor respiratorii prin menținerea fluidității mucusului, eliminarea cestuia în cazul tusei productive și calmează actul reflex de tuse în cazul atât de supărător și dureros al tusei seci.

Cum putem preveni infecțiile respiratorii?


          Cel mai eficient mijloc de prevenție rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu săpun și apă din abundență. Este, deasemeni, foarte importantă și aerisirea încăperilor. Vaccinarea antigripală în sezonul rece protejează doar de infecția cu virus gripal iar în acest sens este cel mai bine să vă sfătuiți cu medicul curant al copilului.
         În perioadele în care infecțiile respiratorii sunt frecvente se recomandă evitarea locurilor aglomerate și contactul cu persoanele care deja prezintă simtome. 
         Marea majoritate a infecțiilor respiratorii evoluează către ameliorare în șapte- zece zile. Urmează o perioadă de două-trei săptămâni în care organismul se reface după boală și în care este foarte vulnerabil la infecții. Este foarte important ca în această perioadă să fie respectate măsurile profilactice- în special evitarea locurilor aglomerate și mai ales întoarcerea copilului în colectivitate înainte de recuperarea completă.

Alte recomandări:
- folosirea batistei sau a unui șervețel de unică folosință în cazul strănutului. Simtomele nu se vor remite dar astfel se poate preveni răspândirea infecției.
- e indicat să se evite atingerea feței, în special ochii și gura, pentru a se preveni introducerea germenilor în organism.
- creșterea aportului de vitamine, în special a vitaminei C atât de necesară fortificării sistemului imunitar.

Să aveți o iarnă fără infecții respiratorii și, desigur, multă, multă sănătate!!!


Niciun comentariu: