luni

Trandafirul - regele florilor


          Trandafirul are ceva special și bineînțeles că informațiile despre această minunată plantă vor fi mereu binevenite, mai ales că multe dintre acestea sunt lucruri mai puțin știute. 
             Trandafirul, denumit și ,,regele florilor” este nelipsit din grădinile pasionaților de horticultură și nu numai. Pentru dragostea față de această minunată plantă, grădinarul devine pe loc scavul a mii de spini. Potrivit mitologiei, trandafirii au dezvoltat spini în momentul în care Cupidon a aruncat, din greșeală, o săgeată într-o grădină cu astfel de plante. Între dragoste și trandafiri este o legătură deplină- sursa ei vine tot din mitologia greacă- se spune că Afrodita a transformat în trandafiri roșii sângele iubitului său, Adonis, după ce acesta a fost ucis. Se mai spune și că marele înțelept Confucius avea peste 600 de cărți despre modul de îngrijire al trandafirilor și că acestia erau cei care împodobeau Grădina Edenului și grădinile suspendate ale Semiramidei. Roz, roșii, albi, galbeni, catifelați, mari sau mici, boboci sau din contră, artistic înfloriți, trandafirii ascund în spatele spendorii lor o poveste interesantă care începe în Antichitate și continuă să se depene până în zilele noastre. 

         Secole de-a rândul, florile iubirii au demonstrat că sunt înzestrate cu puteri chiar mai mari decât cele de seducție, arătându-ne că pot fi un adevărat panaceu. Originari din Asia, trandafirii au traversat mări și oceane, metamorfozându-se într-atât încât au ajuns astăzi să numere peste 30 000 de specii, răspândite prin toate colțurile lumii. De la medicină la gastronomie sau frumusețe, trandafirii au reprezintat mai degrabă un simbol. Numele le-a fost implicat în războaie, în campanii politice și acțiuni religioase. Cel mai important lucru este, totuși, că un simplu buchet de trandafiri, de orice culoare ar fi el, poate impresiona oricare femeie din lumea întreagă, fiindcă trandafirul este cu adevărat un mic simbol al dragostei și totodată al frumosului.

          Petalele de trandafiri sunt folosite și în alte scopuri - pentru că acestea conțin numeroase principii active, cum ar fi: uleiuri volatile, zaharuri, acid citric, acid malic, pectine și substanțe minerale: fier, calciu, potasiu, magneziu, vitamine. În medicina noastră populară există numeroase rețete de preparate din flori de trandafiri. De exemplu apa de trandafiri a fost folosită cu succes în trecut pentru a trata diferite boli: infecții ale pielii și gâtului, constipație, beție, insomnie. Mi-amintesc că și bunicile mele își împrospătau tenul cu apa de roze dar mai foloseau petalele de trandafiri și la prepararea celor mai aromate și parfumate dulcețuri, șerbeturi sau siropuri. Petalele proaspete, uscate sau cristalizate sunt folosite și acum într-o sumedenie de rețete, în special cele cu iz oriental, fie pentru aromă, fie pentru decor. Tot de la bunicuțele mele știu că petalele sunt doldora de vitamina C iar pudra are acțiune antiinflamatoare. Tradiția românească ne vorbește și despre trandafirată - o băutură asemeni socatei, dulce și ușor acidulată. Nu pot trece mai departe fără să amintesc și despre celebrele lichioruri franțuzești preparate din petale de trandafiri și rafinatele deserturi- tarte, salate sau chiar ciocolata cu trandafiri.

          Trandafirii mai sunt utilizați și în compoziția fardurilor și a parfumurilor, fiind unele dintre cele mai eficace ingrediente folosite pentru produsele împotriva îmbătrânirii. Puterea de seducție a parfumului de trandafir este unanim recunoscută, astfel că multe case celebre au în colecțiile lor, parfumuri cu note de trandafiri. Aceste parfumuri scumpe utilizează uleiul natural de trandafiri, petalele fiind stoarse până la ultima picătură de toată aroma. Un gram de ulei de trandafiri este mai valoros decât un gram de aur, prețul exorbitant explicându-se prin faptul că pentru producerea lui sunt necesare circa 1500 de flori. Pentru a obține un kilogram de ulei de trandafiri este nevoie de circa patru tone de petale. 

Aurul parfumat din Bulgaria

         Din cele mai vechi timpuri și până în prezent sunt bine cunoscute proprietățile de înfrumusețare și vindecare ale acestui elixir ce curge din inima Bulgariei. Țara vecină este cel mai mare producător de ulei de trandafiri din lume, acesta fiind, după cum am mai spus, un ingredient de nelipsit în produsele cosmetice de calitate superioară. Trandafirul bulgarian rosa damascena este considerat de către specialiști chintesența rozelor. Este o plantă cu flori extrem de parfumate din care se obține cea mai scumpă esență uleioasă din lume: din acest trandafir se extrage cu 30% mai mult ulei decât din oricare alt trandafir. Având o acțiune puternic antiinflamatoare, antibacteriană și de regenerare a țesuturilor, uleiul de trandafiri este produsul perfect pentru hrănirea, catifelarea și regenerarea țesuturilor afectate, cu tendință de îmbătrânire, încetinind procesele de degenerare a celulelor. Datorită aromei sale superbe și delicate, uleiul de trandafiri are un efect aromaterapeutic foarte puternic asupra organismului uman, îndepărtând stresul și având totodată o acțiune antidepresivă și afrodisiacă.

Grădina Edenului la tine acasă


         FamousRoses.eu este dedicat în totalitate celor mai celebri tradafiri de grădină din lume - medaliați internațional. Oricine îți poate garanta autenticitatea și calitatea excepțională. Acum știi și tu de unde-ți poți alege pentru grădină soiuri unice pe care le poți întâlni doar în cunoscutele grădini din Paris, în grădinile castelelor din Franța sau în grădinile regale din Monaco. Nu-i așa că dorești și tu să ai cei mai frumoși și celebri trandafiri din lume? 

Trimiteți un comentariu