luni

Hidratează-te cu cap, nu doar cu apă!



         Fără apă, organismul nostru nu ar supraviețui. Fiecare țesut, fiecare celulă sau organ are nevoie de apă pentru a funcționa la parametri normali. Setea, buzele uscate, mai ales când ne trezim sau senzația de gură uscată sunt câteva semnale clare că suntem deshidratați. Suntem 70% apă iar apa este până la urmă fluidul care întreține viața fiecărei celule vii din organismul uman. Folosim apă pentru a menține temperatura corpului, pentru a elimina toxinele și pentru lubrefierea articulațiilor.  Putem, deci, spune că apa este elementul esențial pentru o sănătate optimă, cea mai bună băutură - lipsită de calorii și reacții adverse. Dacă ar fi să sintetizăm rolul benefic al apei, am putea spune că activează metabolismul, reglează temperatura corpului, crește rezistența fizică și previne oboseala, ajută la diminuarea poftei de mâncare, împiedică durerile articulare, transportă substanțele nutritive la celulele organismului și elimină toxinele și reziduurile din organismul nostru.

Să ne împrietenim cu apa!


         În condiții normale cu toții pierdem o anumită cantitate de apă și de săruri prin transpirație, lacrimi, etc. Apa se evaporă prin piele și părăsește corpuș sub formă de vapori atunci când respirăm. De obicei, apa pe care corpul nostru o pierde este înlocuită ușor cu apa pe care o bem sau cu apa pe care o conțin alimentele pe care le consumăm. Copiii au o nevoie mai mare de apă față de adulți- 250 ml. pe kg. corp. Aceasta pentru că aparatul lor renal nu e matur iar eliminarea lichidelor este mai rapidă. Sezonul uscat și rece are un impact foarte mare asupra pielii, mai ales a celor mici, iar acesta este motivul principal al deshidratării. Uneori, copiii pierd cantități mari de apă și de săruri din organism atunci când au febră, diaree, vomă sau când transpiră pentru că au o activitate fizică intensă. Atunci când nu înlocuiesc fluidele pe care le pird, copiii se pot deshidrata. În ultimii ani s-a constatat o creștere semnificativă a cazurilor de pietre la rinichi în cazul copiilor iar cauzele țin, în special, de o alimentație necorespunzătoare și o hidratare insuficientă. Pediatrii atrag atenția și asupra apei cu care se prepară formulele de lapte praf pentru sugari. 

Mini-ghid despre consumul de apă, suc, lapte și ceai


        Apa, sucul, laptele și ceaiul sunt băuturi nelipsite din bucătăria oricărei case cu princhindei sau din rucsacul pregătit pentru plimbare. Multe mămici și-au făcut un obicei din a umple biberonul cu ceai înainte de a ieși la plimbare cu căruciorul. Însă pentru hidratare, nimic nu este mai bun ca apa.
Apă de izvor
Apă de izvor
În mod normal, un bebeluș alăptat la sân își preia apa din laptele matern, atât timp cât mama se hidratează bine și se asigură că mărește cantitatea de lichide pe care o consumă când afară este mai cald. Tocmai de aceea  mama trebuie să aibă mare grijă ce apă consumă- nu apă de la robinet, nici sucuri acidulate, ci doar apă plată îmbuteliată. La Fântâna - apă de izvor este recomandată de specialiști pentru consumul zilnic. Am remarcat și eu sticluța de 0,5 litri La Fântâna- zveltă, elegantă- perfectă pentru a încăpea în oricare din gentuțele doamnelor. 
Astfel ambalată - elegantă și comodă, La Fântâna are și un gust neutru plăcut, cu conținut echilibrat de minerale, care satisface setea cu ușurință. Pediatrii recomandă ca după vârsta de șase luni, când se introduc noi alimente în regimul zilnic, trebuie avută mare grijă la hidratarea corectă a bebelușului. În afară de apă, se poate oferi celui mic și supe de morcovi, păstârnac sau din alte rădăcinoase. La prepararea supei se va folosi tot apă pură, îmbuteliată, în niciun caz apă de la robinet - nici măcar fiartă. 

         Dacă cel mic refuză apa, oricât de mult ai încerca să-l convingi să bea, atunci oferă-i supe de carne, suc de fructe proapăt stoarse, legume și fructe bogate în apă (castraveți, roșii, pepene) sau lapte. Poți să-l ,,păcălești” cu o sticlă sau cănuță numai a lui și pe care să o asociez cu băutul apei. alege ceva colorat, cu personajele lui preferate. Dă-i un pai- e așa distractiv să bei apă cu paiul! Poți congela bucăți de lămâie sau portocală pe care să le adaugi în cana sau paharul lui cu apă- se va simți mai ,,adult” și va consuma apa cu plăcere. 

           Nu uita, calitatea apei contează foarte mult!

Articol SuperBlog 2017

Niciun comentariu: