duminică

Hoțul de merinde



Am citit cartea pe nerăsuflate, acum vreo lună dar încă n-am apucat să vă povestesc despre ea până acum. Nu mai citisem de multișor o carte cu mistere și crime așa că Hoțul de merinde a nimerit la fix. Dacă sunteți fanii genului polițist cartea aceasta vă va încânta, cu siguranță.

Andrea Calogero Camilleri (n.1925) este unul dintre cei mai populari scriitori italieni contemporani. Poet promițător în tinerețe, apoi regizor de teatru, scenarist și producător de tradio și televiziune, Camilleri a început să scrie romane după vârsta de patruzeci de ani. În 1994 a apărut primul roman din seria Comisarul Montalbano, personaj care avea să se transforme în scurt timp într-un adevărat cult, devenind atât de popular încât autorul nu a mai putut renunța la el (asemenea lui Arthur Conan Doyle cu personajul său Sherlock Holmes). Seria cuprinde optsprezece titluri dintre care Nemira a publicat Hoțul de merinde, Sunetul viorii, Forma apei, Câinele de teracotă și Excursie la Tindari. Hoțul de merinde este primul volum al seriei Comisarul Montalbano publicat la editura Nemira în colecția Suspans.

Romanul Hoțul de merinde continuă seria cazurilor și peripețiilor în care este implicat comisarul Salvo Montalbano, serie care a început cu Forma apei. În acest nou caz al comisarului dăm peste mai multe crime sau dispariții misterioase care se succed într-un ritm amețitor. Montalbano bănuiește că există legături între cele două victime ucise cu violență- un tunisian îmbarcat pe un pescador italian din Mazara del Vallo care a fost împușcat și un bătrân din Vigata, înjunghiat în lift. Ajunge cu investigațiile la menajera Karima despre care află că oferă clienților și servicii suplimentare. Când aceasta dispare, fiul ei devine ,,hoțul de merinde”, furând pachețelele de prânz ale colegilor lui. Comisarul îl ia în grija lui dar viața lor este pusă în pericol pe măsură ce ies la iveală seviciile secrete implicate în afacere.

Romanul e plin de intrigi și de suspecți care nu se pot ascunde de justiția reprezentată de Salvo. O lectură plăcută, cu personaje, locuri și fapte absolut pitorești. Hoțul de merinde este în opinia mea una dintre cele mai bune ale lui Andrea Camilleri și în mod sigur te va determina să continui și cu alte lecturi din această serie.

Niciun comentariu: