duminică

Cartea de la San Michele



,,Fericirea n-o putem găsi decât în noi și e numai timp pierdut s-o cerem altora;

 căci puțini sunt cei ce au de prisos”-Axel Munthe, Cartea de la San Michele


Cartea de la San Michele (The story of San Michele) este un roman autobiografic de natură psihologică scrisă de medicul suedez Axel Munthe (1859-1949), publicată pentru prima oară în anul 1929 de editorul britanic John Murray. Scrisă în limba engleză, ea a devenit un best-seller în numeroase limbi și a fost republicată constant în cele mai mult de opt decenii trecute de la publicarea sa inițială.

,,Ceea ce păstrezi pentru tine vei pierde iar ceeace dăruiești, al tău va rămâne pe vecie!”


Axel Martin Fredrik Munthe a crescut în Suedia. La vârsta de 18 ani a participat la o călătorie pe mare care a inclus o scurtă vizită în insula italiană Capri. Urcând treptele feniciene care duceau către Anacapri a descoperit o capelă ruinată ce aparținea unui locuitor din apropiere, Maestro Vincenzo, și a început să-și dorească să o cumpere și să o restaureze. Capela dedicată Sf. Mihail fusese construită pe ruinele uneia din vilele împăratului roman Tiberius din insula Capri.
Munthe a urmat apoi studii de medicină în Franța, deschizându-și apoi un cabinet medical în Avenue de Villiers din Paris. Mai târziu, a participat ca voluntar la combaterea epidemiei de holeră de la Napoli din 1884, devenind un fel de erou local. În anul 1887 reușește să cumpere capela ruinată și își petrece cea mai mare parte a vieții reconstruind Vila San Michele din Capri. Munthe își deschide un cabinet medical la Roma pentru a strânge banii necesari pentru a plăti materialele și lucrătorii.


Nu dăruiești nimic oamenilor dacă nu te dăruiești pe tine.


Cartea de la San Michele are 32 de capitole- este de fapt, o serie de viniete suprapuse aproximativ, dar nu în totalitate în ordine cronologică, ce prezintă amintiri ale mai multor perioade din viața dr. Munthe. Este o carte scrisă într-o manieră mai deosebită, întâmplările fiind învăluite într-o mantie de dramatism, redate, totuși, într-o notă ușor comică. Ete un medic atipic prin gândire, stil de viață și aspirații, având viziuni care-l ghidează în mai toate acțiunile sale. V orbește cu ființe fantastice, îngeri, cu Moartea, însăși, pe care o personifică tocmai pentru a o putea înțelege. Recunoaște că talentul său de medic nu i se datorează ci este doar un dar pe care l-a primit. Este un iubitor al animalelor cărora le-a dedicat mai multe povestiri-cel mai cunoscut fiind probabil babuinul său alcoolic, Bily.
Este o carte despre un vis împlinit dar și despre devotament și dăruire, despre lupta medicului cu moartea, despre boli reale sau, doar, imaginare. Temele lam care ne invită autorul să reflectăm sunt unele sensibile- hipnoza, consumul de droguri, sexualitate, eutanasiere.

Tot ceea ce vă folosește cu adevărat se cumpără cu puține parale, numai lucrurile de prisos se vând la prețuri mari.


Cartea a fost adaptată de regizorul german Georg Marischka în filmul Axel Munthe- Der Arzt von San Michele (1962), realizat ca o coproducție germano-franco-italiană, cu actorul Otto Wilhelm Fischer în rolul principal. Este un film care încearcă să descrie experiența specială pe care o trăiești la San Michele și care te face rob- așa cum l-a înrobit și pe Munthe (și poate și pe Tiberiu).

Cartea este fascinantă, extraordinară și te va încărca emoțional foarte tare, este una din preferatele mele și o recomand mai ales celor care și-au dorit să devină medici dar și-au pierdut motivația. Mai presus de toate, însă, Cartea de la San Michele vorbește despre menirea medicului, despre dragostea de oameni, despre devotament și dăruire. Merită citită și recitită până când vom învăța că omul trebuie să trăiască în perfectă armonie ncu natura înconjurătoare.
Poți comanda cartea pe Libris.ro, la un preț foarte bun (51%reducere).

Niciun comentariu: