duminică

Dacă aș rămâne- Gayle Forman



Câteva lucruri despre autoare: Gayle Forman și-a început cariera scriind pentru Seventeen magazine, unde, multe din articolele ei se focusau pe tineri și preocupările lor sociale. Mai târziu, a devenit un jurnalist independent pentru publicații precum Details Magazine, Glamour Magazine, The nation, Cosmopolitan magazine. În 2002, ea și soțul ei Nick, au făcut o călătorie în jurul lumii, strângând din această călătorie, o mulțime de informații și experiențe, pe care mai târziu, le-a folosit ca bază pentru prima ei carte. Astfel, în 2007 Gayle Forman publică primul ei roman pentru tineri adulți: Sisters in Sanity, care a avut la bază, de fapt, un articol scris de ea în revista Seventeen. Apoi, în 2009, Foreman a lansat romanul: If I Stay, roman care ne spune povestea unei fete de 17 ani pe nume Mia, care a fost implicată într-un tragic accident de mașină. Despre această carte vreau să vorbim azi!

Dacă aș rămâne” de Gayle Forman a fost publicată la Editura Rao și o poți comanda și tu, la reducere, de la Libris.ro.
De la început țin să vă spun că am fost surprinsă să constat că filmul a fost mai bun decât cartea. Nu sunt expertă în critică, însă, în opinia mea, cartea a fost destul de slăbuţă. Tema mi s-a părut foarte interesantă şi putea să fie exploatată mai în profunzime în carte, însă, mie nu mi-a trezit nici un sentiment în cele 215 pagini ale sale. Pesemne și din cauză că văzusem filmul înainte. Și filmul mi-a plăcut foarte mult. Dar, poate că am avut și eu așteptări prea mari de la carte!
Romanul prezintă povestea emoționantă a unei tinere aflată la pragul dintre viață și moarte. Este vorba despre Mia, tânăra care își pierde familia într-un accident rutier (părinții și fratele ei mai mic, peTeddy). În urma acestui tragic accident, Mia trebuie să facă o alegere pentru că sufletul ei rămâne cumva blocat între cele două lumi. În timp ce vede și aude ce se întâmplă în spital, aceasta retrăiește momentele frumoase petrecute cu familia, cu prietena ei cea mai bună, Kim dar mai ales cu iubitul ei, Adam. Simte că acest accident îi va schimba viața pentru totdeauna și, de-acum orfană fiind, încearcă să găsească, de una singură, puterea de a merge mai departe.


Muzica ocupă un rol foarte important în romanul lui Forman, nu aș fi credibilă dacă nu aș scrie și despre acest lucru. Asemenea cărtilor, muzica ne emoționează și ne induce o anumită stare de relaxare. Cel mai drăguț lucru din ecranizare (implicit din carte, pentru că nici nu se fac modificări majore, de altfel) e, de departe, muzica. Filmul se deschide cu o Sonată pentru violoncel de Beethoven, apoi savurăm o mulțime de genuri, incluzând: Zoltan Kodaly, Bach, Buzzcocks, Beck, Sonic Youth, Blondie, Iggy Pop sau The Dandy Warhols. Iar grupul lui Adam, Shooting Star, nu sună deloc rău. Ca să nu mai vorbesc de fragmentele cântate de Mia. Cu siguranță îți va face poftă de muzică clasică și de concerte punk-rock.

,,Something in the way” - Nirvana: melodia care a reaprins în Mia flacăra dragostei față de muzica clasică și, implicit, față de viață.


Recunosc că m-a fascinat conceptul cărții- și m-am întrebat deseori după ce am citit-o, cine sau ce m-ar ține în viață dacă aș fi în locul tinerei Mia. Poate doar pentru acest lucru ar trebui să citiți și voi această poveste melancolică dar, totuși, atât de intensă, care la final vă va face să zâmbiti și să aveți convingerea că viața merită trăită, orice s-ar întâmpla. Sau, poate, pentru a vă cunoaște mai bine și pentru a vă identifica mai ușor ,,ancorele” în această lume, ,,ancore” de care nu vă puteți nicicum lipsi sau pentru care merită cu adevărat să trăiți.


Niciun comentariu: