marți


Înainte să te cunosc - Jojo Moyes




,,Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes este amuzament și speranță înecată în suferință, o carte sfâșietoare, o lecție de viață, de fapt, cu o poveste simplă, tristă și frumoasă de dragoste care ne arată ce înseamnă sacrificiul, o carte care îți dă răgazul să cugeți asupra vieții și a suferinței. O carte care te înalță dar te și coboară, cu o gamă infinită de sentimente prin care te face să treci atât de ușor.

Will Traynor este un fost bancher cu spirit de aventură și o situație  financiară de invidiat care i-a permis să-și satisfacă toate poftele și să ducă o viață tumultoasă dar care, în urma unui tragic accident de motocicletă, rămâne paralizat și devine un pustnic, își pierde dorința de a trăi, se retrage subit din lumea socială, respingându-și prietenii și ținând pe toată lumea la distanță. 

Pe de altă parte, Louisa Clark este un personaj vesel, plin de culoare, de bunătate și optimism, o tânără creativă și excentrică. Ea își pierde, pe neașteptate, locul de muncă și este nevoită să caute repede o soluție pentru că de veniturile ei depinde întreaga familie, astfel că, atunci când apare un post de îngrijitoare la conac, nu stă pe gânduri și acceptă job-ul. 

Niciunul dintre ei nu știe că urmează să schimbe destinul celuilalt pentru totdeauna, că timpul petrecut împreună îi va transforma iremediabil pe ambii protagonişti. În timp ce Lou îi arată lui Will o altă faţă a vieţii, bărbatul are abilitatea de a o determina să-şi depăşească propriile limite şi să o facă să trăiască cu adevărat. Momentele de amuzament, clipele unice şi pline de romantism se împletesc cu realitatea crudă a bolilor cu care un tetraplegic se confruntă. La toate acestea se adaugă decizia irevocabilă a lui Will de a renunţa la viaţa lipsită de sens, decizie care transformă povestea într-o goană cronometrată. Tema abordată în roman este, de fapt, calitatea versus cantitatea vieții și Jojo Moyes reusește s-o evidențieze foarte abil introducând problematica eutanasiei. 

,,Înainte să te cunosc” este o carte pe care o trăiești filă cu filă, fiecare pagină stârnește emoții și sentimente care-ți pun sute de întrebări. Una singură mie nu mi-a dat pace zile întregi: ,,Suntem sau nu suveranii propriei vieți!? Decizia finală ne aparține nouă sau divinității!?” Cartea m-a ajutat să înțeleg, recunosc, dar, sincer, voi ați putea accepta așa ceva!?

Seria ,,Înainte să te cunosc” (Me before you)
* Înainte să te cunosc- editura Litera, 2012
* După ce te-am pierdut (After you), 2015
* Eu, și totuși alta (Still me), 2018


Niciun comentariu: