duminică


Mierea în alimentația preșcolarului și școlarului mic



Dacă te-ai întrebat deseori ce trebuie să faci pentru a-ți păzi copilul de pericolul obezității și cum anume îl poți ajuta să aibă energia necesară pentru a crește, a învăța și a se juca, poți afla citind acest articol. 


Alimentația echilibrată este esențială pentru bunăstarea copilului



Preșcolarii și școlarii mici au nevoie de o alimentație bogată, variată și echilibrată, neapărat o nutriție adaptată vârstei. Mai ales pentru școlari este foarte important să mănânce de mai multe ori pe zi, deoarece au nevoie de multă energie pentru a crește, a învăța și a se juca. Se știe că performanțele școlare sunt influențate de alimentație, mai ales de structura și distribuția meselor. Din păcate, tot mai mulți copii își petrec timpul liber în fața televizorului, a tabletei sau a calculatorului, uitând să mai facă mișcare. Nu trebuie să uităm că alimentația incorectă și viața aceasta sedentară dau naștere la obezitate de la vârste din ce mai mici. Așadar, o alimentație echilibrată este esențială pentru bunăstarea copilului și joacă un rol-cheie în creșterea, dezvoltarea psihomotorie și obținerea performanțelor școlare.
Școlarul (în mai mică parte și preșcolarul) devine din ce în ce mai independent în stilul lui de a mânca, deoarece petrece tot mai mult timp în afara familiei şi poate fi influenţat foarte ușor de climatul social şi cultural. Frecventarea şcolii, joaca şi practicarea sporturilor, lipsa de acasă a copilului şi a părinţilor la orele unor mese principale pot influenţa alimentaţia acestuia. Iar mesele neregulate pot afecta comportamentul copiilor. Toți cei care nu iau micul dejun au tulburări de concentrare, atenţia lor este mai scăzută, iar problemele care apar în desfăşurarea activităţii la şcoală sunt legate, se pare, şi de hipoglicemia pricinuită de foame.
Orice părinte trebuie să știe că necesarul caloric al copiilor de 6-12 ani este de 1500 calorii pe zi iar pentru cei care practică un sport, numărul caloriilor trebuie să crească la 1800- această suplimentare trebuie făcută prin adăugare de carbohidrați (făinoase, dulciuri, orez, etc) ca premiu/recompensă pentru efortul depus. Școlarii au nevoie de produse alimentare bogate în proteine, în principal animale. Acestea trebuie să se asigure din consumul de carne, lapte, brânzeturi, ouă, etc. Meniul zilnic trebuie să aibă un conținut scăzut de grăsimi și glucide. Grăsimile pot fi oferite sub formă de unt și smântână sau ulei în diferite preparate.
Rația alimentară a copiilor trebuie să includă o cantitate suficientă de biscuiți, bomboane, dulceață și alte dulciuri ușor asimilabile. Zahărul trebuie să constituie nu mai putin de 20% din cantitatea totală de glucide. De menționat însă ca surplusul de glucide în alimentația copilului provoacă dereglări grave ale metabolismului și micșoreaza rezistența organismului către infecții. În aceste condiții se reține creșterea și dezvoltarea generală a copilului, apare obezitatea, predispoziția pentru îmbolnăviri frecvente. Zaharoza, consumată în exces, provoacă caria dentară. 
Mierea este o alternativă delicioasă, mult mai sănătoasă decât zaharul rafinat. Când este achiziționată, trebuie aleasă una de calitate superioară, deoarece dacă este amestecată cu sirop, aceasta își pierde proprietățile. O miere de calitate puteți găsi la Apidava - o companie care distribuie produse create după retețe proprii bazate doar pe ingrediente apicole naturale. Toate aceste produse apicole le oferă copiilor, pe lângă o imunitate de invidiat, energia de care au atâta nevoie. Astfel, aici veți găsi diferite sortimente de miere - tonice excelente pentru copii - care îi ajută să facă față cu brio tuturor solicitărilor zilnice. 
Fiica mea este încântată de mierea Ursulețului Martinică, mai ales că-l poate ,,îmbrăca” (se poate picta, desena, colora) așa cum dorește; și de caramelele extrem de delicioase și aromate. Un dulce natural și sănătos perfect pentru orice copil! De fapt, toate produsele apicole de la Apidava reprezintă o alternativă sănătoasă, naturală pentru copii, la dulciurile din comerț.


Proprietăți surprinzătoare ale mierii de albine asupra sănătății


Alimentația rațională este un factor important în asigurarea sănătații și dezvoltării armonioase a copiilor și a adolescentilor; ea favorizează dezvoltarea creierului, intelectului și ameliorează starea funcțională a sistemului nervos, sporește rezistenta organismului față de diferite boli, contribuie la micșorarea mortalității la copii. De cele mai multe ori, cantitatea insuficientă și calitatea inferioară a hranei au efecte negative grave asupra dezvoltării fizice și neuropsihice a copiilor. 
Mierea are o mulțime de beneficii pentru sănătatea copiilor - ea contribuie la creșterea și dezvoltarea părului și la o piele fină și strălucitoare. Conține o mulțime de antioxidanți, minerale și vitamine care contribuie la sănătatea copiilor - săruri minerale ca fiercalciufosfor, proteine, aminoacizi și vitamine din complexul B. 
Mierea de albine este folosită atât ca hrană dar și ca medicament încă din cele mai vechi timpuri, tratând diverse afecțiuni: anemia, insomnia, calmarea durerilor în gât (în combinație cu lămâia), constipația. Se știe că mierea nu este potrivită pentru bebeluși (risc de botulism) dar este un supra-aliment pentru copiii mai mari de un an și pentru adulți, pentru că este o sursă ideală de energie, vitamine și minerale. Mierea are foarte multe beneficii asupra sănătății organismului, având un conținut foarte mare de substanțe nutritive benefice din plante. Unii specialiști susțin că poate contribui și în tratarea enurezisului (udarea patului noaptea), mierea are proprietatea și beneficiul de a absorbi umezeala și de a reține apa, ceea ce le-ar putea provoca mai puține micțiuni copiilor pe timpul nopții, dacă le este dată seara înainte de culcare în cantități foarte mici. Deasemenea, are și rol expectorant natural și efect antiseptic, antivomitiv și detoxifiant, ceea ce face ca toți specialiștii să afirme că mierea este un aliment natural extrem de benefic organismului uman. 


Niciun comentariu: