joi


CONTează PE EDUCAȚIE!



Motto: ,,Ca  fii independent financiar 
trebuie știi  desprinzi banii de timp.” 





Independența financiară se învață!


În ziua de astăzi trebuie să fim bine informați despre instrumentele financiare pe care le folosim sau pe care diverse instituții bancare încearcă să ni le vândă. Pentru a utiliza aceste servicii, trebuie să înțelegem în ce măsură satisfac nevoile noastre și ce obligații avem în calitate de clienți. Acum avem la dispoziție o gamă largă de servicii care ne pot ușura viața și care în același timp ne ajută să dobândim o anumită independență financiară. Toate acestea vor fi posibile dacă le înțelegem pe fiecare în parte și dacă le și folosim în avantajul nostru. Educația financiară este singura care ne poate ajuta să ne menținem echilibrul financiar, să ne gestionăm corect veniturile, să cheltuim mai puțin dar și să facem economii pentru situațiile neprevăzute sau pentru orice alte evenimente din viața de zi cu zi. 

Una din întrebările pe care părinții și le pun tot mai des în ultimul timp este legată de cel mai potrivit moment pentru a începe educația financiară a copiilor. Mulți dintre aceștia se tem că vor încărca prea devreme memoria celor mici cu noțiuni pe care ei nu le vor înțelege. Specialiștii au demonstrat, însă, că cei mici au o capacitate de absorbție a informațiilor foarte mare, ei putând asimila noțiuni de educație financiară de la vârste foarte fragede, mai ales dacă informația le este prezentată prin joc, într-o manieră în care aceștia să o îndrăgească. Educaţia financiară este, cu adevărat, pilonul unui viitor strălucit și, de aceea, trebuie studiată încă de la o vârstă fragedă. Numai așa, când vor ajunge la maturitate, cei mici vor putea lua cele mai bune decizii cu privire la banii lor. 


Să-i învăţăm pe copii cum să economisească de mici banii, întrucât bunul obicei al economisirii începe de la o vârstă fragedă!


Pornind de la rolul esențial pe care o bancă centrală îl are în cadrul economiei naționale, Banca Națională a României sprijină procesul de educație financiară prin implementarea, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, a unor proiecte educaționale. Astfel, copiii sunt ajutaţi să devină consumatori informaţi şi educaţi, viitori buni manageri ai propriilor bugete. 

În școala noastră, încă de anul trecut, a fost introdus un astfel de opțional de educație financiară -,,CONTează PE EDUCAȚIE” -care urmărește formarea în rândul școlarilor din ciclul primar a unor competențe cu privire la gestionarea banilor și de pregătire în vederea adoptării unor decizii cu consecințe financiare, precum și conturarea unei imagini a modului în care sunt percepuți, cheltuiți sau economisiți banii în societatea de astăzi. Proiectul reprezintă, pe scurt, un mijloc de promovare a educației financiare și antreprenoriale, un context generos prin care elevii iau parte la activități educativ-financiare cu caracter practic, interactive și provocatoare, care îi ajută să înțeleagă și să învețe mai multe despre gestionarea eficientă a finanțelor personale. Copiii vor putea deveni, astfel, adulți responsabili, antreprenori de succes. Cu cât elevii află mai devreme despre implicațiile și responsabilitatea pe care mediul economic le presupune, cu atât aceștia vor putea contribui pozitiv la construcția unei societăți sănătoase și educate. 

Atât pentru elevi, cât şi pentru mine, ca dascăl, proiectul a fost o noutate dar şi o provocare totodată. Copiii sunt foarte deschişi la nou şi, în plus, am rămas surprinsă că cei mai mulți dintre ei aveau deja foarte multe noţiuni legate de bani, carduri dar şi despre depozitarea banilor. Toate activitățile derulate în proiect, materialele de sprijin elaborate, schimburile de bune practici și conferințele organizate au scos în evidență faptul că proiectul nu a vizat numai educația financiară, ci a condus la o dezvoltare personală a tuturor celor implicați și, mai mult chiar, la o adevărată dezvoltare comunitară. 


Tu știi cum să faci bani!? Știi să-ți planifici bugetul personal!?


În perioada august-octombrie 2018, BCR a lansat cea mai mare campanie de educație financiară din România- timp de 10 săptămâni, în fiecare joi, 1000 de angajați, adevărați profesori de educație financiară, au oferit, în 100 de sucursale bancare, cursuri gratuite la Școala de bani. Aici oricine poate învăța să obțină un pic mai mult de la banii săi, să-și stabilească obiective financiare pe termen mediu și lung și să țină cont de toate acestea în bugetul lunar personal. BCR întâi te învață să economisești, să investești și apoi să cheltuiești!

#6 SuperBlog2018

Niciun comentariu: