marți


Casa de vacanță - un vis sau realitate!?




Cu toții visăm la o casă de vacanță, mai mare sau mai mică, la munte sau la mare, amplasată strategic într-un decor unic, liniștit, într-un peisaj care să ne taie respirația de fiecare dată când îl privim. Și ce poate fi mai plăcut decât să poți merge acolo la sfârșit de săptămână și să-ți reîncarci bateriile pentru încă șapte zile pline de muncă și stres!? Ce poate fi mai frumos decât să ai propria ta casă de vacanță pe vreo plajă pustie sau undeva, într-o stațiune montană renumită sau, dimpotrivă, într-o zonă mai liniștită, la țară!? Cred că nimic nu poate fi mai frumos decât atât! 

Casele de vacanță reprezintă, cu siguranță, opțiuni formidabile pentru cei care au o familie numeroasă dar și pentru toți cei care doresc să dispună de  mai mult spațiu în cadrul unei vacanțe de vis, undeva, departe de casa în care locuiesc deja. Pentru mulți dintre noi, însă, o casă de vacanță la munte sau la mare nu reprezintă decât un vis frumos, un proiect aproape imposibil de realizat. 

Casa de vacanță de la munte


Muntele reprezintă nu doar o destinație pentru relaxare dar și o sursă de sănătate pentru toți cei care vor să-și fortifice sistemul imunitar. Consider că o vacanță la munte este remediul perfect împotriva oboselii, pentru că ne putem bucura de aceasta, indiferent de anotimp. Drumețiile pe munte refac forțele și măresc capacitatea de muncă iar frumusețea peisajelor, indiferent de anotimp, stârnește sentimente unice și, în același timp, elimină stresul și oboseala. De aceea toți specialiștii recomandă o astfel de experiență la fiecare sfârșit de săptămână. Și încerc să mă conformez întocmai acestor recomandări, mai ales că eu ador muntele cu tot cu beneficiile și avantajele furnizate aproape gratuit de acesta. 

Și pentru că m-am cam săturat să caut în fiecare săptămână pensiunea sau hotelul cel mai bun pentru familia și prietenii mei, mă tot gândesc că a venit momentul să-mi cumpăr sau chiar să-mi construiesc, propria mea casă de vacanță la munte. În ultima perioadă astfel de construcții au început să cunoască o popularitate mult mai mare comparativ cu ultimii ani și sunt conștientă că un astfel de proiect trebuie realizat de către profesioniști cu experiență care să-și pună în valoare toată responsabilitatea și priceperea pe care au acumulat-o de-a lungul anilor ca noul meu spațiu de locuit să beneficieze de cele mai bune condiții. Simplul gând că voi avea un loc liniștit în care să-mi petrec concediile împreună cu familia și prietenii sau, de ce nu, în care să mă retrag când voi ieși la pensie, este cu adevărat minunat, cu toate că implică niște investiții financiare pe care nu le pot trece cu vederea foarte ușor. 

Proiectarea și construcția unei clădiri, fie și de dimensiuni mici, așa cum îmi doresc eu, reprezintă aspecte de mare dificultate, chiar complicate pentru mine (implicații juridice, cunoașterea în amănunt a materialelor de construcție, etc.). Recunosc că mă sperie gândul la responsabilitățile și implicațiile financiare pe care le presupune o astfel de proprietate și prima mea idee s-a îndreptat imediat  spre  proiecte de case mici, ieftine, deși știu că mult mai ușor mi-ar fi să cumpăr o casă de vacanță (chiar am găsit una în Moieciu care a fost recent abandonată de proprietar din motive obiective- s-a mutat în străinătate) și să mă ocup doar de renovarea ei. Locația este superbă, căsuța, la fel, dar aș apela, fără să stau prea mult pe gânduri, la specialiști experimentați pentru realizarea unui proiect de casă personalizat. Și, de ce nu, această investiție se va putea transforma ușor într-o afacere sau va reprezenta, mai degrabă, refugiul meu la bătrânețe.

Casa de vacanță - o afacere de succes


O casă de vacanță reprezintă locul perfect de întâlnire al familiei de sărbători, mai ales dacă unii membri sunt răspândiți prin lumea întreagă. Totuși, de sărbători, majoritatea proprietarilor preferă să închirieze casele de vacanță pentru că toată piața chiriilor explodează din cauza cererilor, în această perioadă. Toți își caută o casă de vacanță în care să petreacă sărbătorile nestingheriți cu familia sau prietenii, într-un loc mai izolat, departe de casă, de stresul zilnic și de plictiseala indusă de a locui în același loc, luni în șir.

Deasemeni, casa de vacanță se poate închiria pentru câteva săptămâni, luni sau chiar pentru un an întreg, dacă este poziționată mai aproape de marile orașe și naveta nu reprezintă o problemă majoră. În cazul acesta, banii care s-au investit în construcție sau renovare sunt mai repede agonisiți și pot fi folosiți tot în domeniul imobiliar, dacă se dorește o extindere a afacerii sau, pur și simplu, pentru plata cheltuielilor curente, pentru că se va realiza oricum, o sursă suplimentară de venit pasiv.

Casa de vacanță ne mai poate aduce beneficii financiare și pe termen lung pentru că, datorită fluctuațiilor pieței, prețul acesteia poate crește de la sine (și s-ar putea chiar dubla, în scenariile mele cele mai optimiste). Se poate vinde, apoi, pe bani frumoși, dacă nu se dorește să fie lăsată ca moștenire, desigur. Eu, recunosc, că asta aș face cu căsuța mea de vacanță, nu aș vinde-o pentru nimic în lume. Pentru că-mi doresc să ies liniștită la pensie și să-mi petrec restul vieții în confort și tihnă, în seninătatea naturii, departe de zgomotul și poluarea orașului.

Deci, renovare sau proiectare de la zero!?

#5 SuperBlog 2018

Niciun comentariu: