Cu păpușica la medic
Motto: Sănătatea nu este totul,
dar fără
sănătate totul este nimic
(Schopenhauer)
Cei mai mulți dintre adulți evită să meargă la doctor și adesea ajung la un specialist, în spital, doar în momentul în care se confruntă cu o problemă gravă de sănătate. Nu e de mirare că nici copiilor nu le este foarte ușor să intre într-un cabinet medical și, de fapt, această teamă de doctor este, cumva, doar o simplă ,,moștenire” de familie.
Teama de medic se naște din vorbele părinților. Nu de puține ori, părinții își amenință copiii că dacă nu sunt cuminți sau dacă nu mănâncă tot din farfurie cheamă doctorul să le facă o injecție. Teama copiilor față de medic se activează prin aceste șabloane verbale. Părinții le folosesc deseori fără să conștientizeze că ar putea să aibă vreun efect asupra celor mici. Iată cât de ușor se poate activa anxietatea copiilor, frica de medic și de boală!
Potrivit studiilor, 54% din copii manifestă frică față de doctor. Cei mai speriați sunt copiii cu vârste cuprinse între șase luni și șase ani. Uneori, e de ajuns să intre părinții cu ei în cabinetul medicului, ca cei mici să izbucnească imediat în plâns. În unele cazuri, se poate vorbi chiar o fobie de ,,halatul alb”. Unele studii chiar au demonstrat că halatul de culoare albă poate provoca pacienților, fie ei mari sau mici, o stare acută de anxietate. Copiii, mai ales, asociază halatul alb cu injecțiile și durerea, motiv pentru care plâng și sunt agitați când se întâlnesc cu pediatrul. Poate și pentru că uniforma și tradiția de a purta halat alb sunt asociate deseori cu veștile rele. Tocmai de aceea din ce în ce mai mulți medici pediatri renunță la tradiționalul halat alb, pentru a nu-și neliniști pacienții și optează pentru halate medicale viu colorate sau imprimate cu flori, fluturi sau animale îndrăgite de copii.
Această predispoziție biologică nu este, neapărat, o sentință, în timp ce mediul social poate fi, cu siguranță, o șansă. Totuși, sentința produsă de societate poate fi mai periculoasă pentru un copil în dezvoltare decât predispoziția biologică. Sistemul educațional a reprezentat dintotdeauna un domeniu ideal și pentru promovarea sănătății. Pornind de aici e lesne de înțeles faptul că trăim într-o lume a diversității umane, că școala nu se eschivează de rolul promotor al progresului uman și că ea poate facilita, alături de familie, schimbarea mentalității și atitudinii copiilor față de spitale, cabinete și cadre medicale.
,,Cu păpușica la medic”- parteneriat educațional
Pentru copii, relația cu medicul este foarte importantă și trebuie văzută ca o amiciție. Și, pentru ca toți copiii să se simtă ocrotiți, în siguranță, să știe că nu numai familia le poartă de grijă, ci și cadrele didactice, organizăm anual, la școală și nu numai, o mulțime de activități și parteneriate educaționale care să poată forma copiilor mici atitudini și competențe în privința asigurării unei dezvoltări fizice armonioase, a respectării unui regim corect al zilei, respectarea igienei personale și publice dar și familiarizarea preșcolarilor cu interiorul unui cabinet medical, a unui spital, în vederea menținerii sănătății prin consult medical periodic.
Temele activităților se referă la necesitatea educației pentru sănătate în grădiniță, iar conținutul lor prezintă o serie de deprinderi pentru sănătate specifice vârstei. Pentru a înțelege mai bine cât de importantă este sănătatea pentru noi toți, am efectuat cu cei mici vizite la spital, la cabinetul de stomatologie, dar am fost și gazde, primind în grădiniță cadre medicale care le-au vorbit, pe larg, copiilor, despre importanța unei alimentații corecte, despre regulile de igienă personală și despre importanța vizitelor medicale la primele simptome ale unei boli.
Recunosc că am avut ceva rețineri când am planificat activitățile proiectului pentru că și eu am avut o
Așa că, habar n-aveam cum vor reacționa cei mici la vederea asistentelor și a medicilor în timpul activităților pe care urma să le desfășor. În grădiniță a mers totul bine, copiii erau în mediul lor, lecția sanitară s-a desfășurat fără probleme, doamna asistentă le-a prezentat stetoscopul, seringa, termometrul și i-a încurajat să le atingă, să vadă că nu sunt periculoase. Apoi le-a arătat cum trebuie îngrijită o rană ușoară pe care o pot căpăta la joacă. Totul a fost extrem de plăcut și distractiv pentru ei. La final, pentru că majoritatea copiilor îi tot mângâiau halatul moale, frumos colorat, asistenta le-a spus că există un magazin special unde lucrează doar oameni foarte curajoși și deosebit de frumoși la suflet, un magazin online de costume medicale și echipamente de lucru, de unde orice asistentă poate comanda ținute medicale elegante cu care să se simtă în spital, ca pe podium.
Totuși, cel mai mult le-a plăcut copiilor mei în spital. Încă de la intrarea în secție, ei au sesizat diversitatea culorilor și imprimeurile elegantelor halate medicale ale asistentelor și medicilor. Toți erau veseli, colorați și bine-dispuși. Ne-au invitat să vedem saloanele care erau pline cu instrumente medicale, ustensile pe care medicii și asistentele le folosesc și am participat efectiv la activități ce țin de sistemul medical: copiii au văzut cum se măsoară tensiunea și cum se pune o perfuzie, apoi, singurei, și-au măsurat înălțimea și greutatea, și-au ascultat fascinați bătăile inimii, s-au jucat și au împărțit zâmbete și cadouri hand-made copiilor internați pe secția de pediatrie. Cu ajutorul câtorva măști, împreună cu preșcolarii mei, am transformat copiii internați în super-eroi și i-am sfătuit să fie curajoși în fața procedurilor medicale de care le este frică. Chiar și păpușa noastră a fost tare curajoasă! N-a plâns deloc când i s-a făcut injecție! Preșcolarii au înțeles că trebuie să aibă mai multă grijă de sănătate ca să nu ajungă în spital. La plecare, medicii i-au răsplătit pe toți piticii cu steluțe și insigne de super-eroi.
Recunosc că și eu am fost plăcut surprinsă văzând că au dispărut definitiv halatele albe din spital și în locul lor au răsărit parcă o întreagă paletă de culori: bluze medicale cu imprimeuri, halate roz, albastre, roșii și/sau imprimate cu iepurași, pisicuțe, fluturași, fructe sau eroi din desene animate. Deci, albul nu mai era demult la modă! Practic, cadrele medicale și-au schimbat clasicele halate cu unele vesele, colorate tocmai ca să fie pe placul copiilor. Și, poate că tocmai de aceea, acum e o altă atmosferă în spital în comparație cu aceea, oarecum tristă, din copilăria mea; una extrem de prietenoasă, în care toată lumea, parcă, împarte zâmbete pacienților.
#16 SuperBlog 2018
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu