duminică


Fascinația boardgame-urilor în era tehnologiei






A început perioada sărbătorilor de iarnă, care în sufletul românilor, sunt pline de magie și multe, multe cadouri. Crăciunul, cea mai iubită dintre toate, se apropie cu pași repezi. Entuziaștii au început vânătoarea de cadouri chiar din luna noiembrie, deși, cei mai mulți dintre noi suntem atât de ocupați cu încheierea rapoartelor la birou, încât lăsăm cadourile pe ultima sută de metri. Acest lucru nu trebuie să ne sperie fiindcă cele mai bune idei de cadouri vin, de regulă, spontan.  Găsirea cadourilor perfecte pentru cei dragi se poate dovedi o sarcină destul de grea, dar ne putem face o idee despre ce-și doresc ei, bazându-ne pe hobby-urile acestora. Trebuie doar să stabilim categoria de vârstă și tipologia aferentă a darului ce trebuie oferit. 

De exemplu, pentru copiii de până la șapte ani, cele mai indicate sunt jucăriile și jocurile educative, în timp ce pentru cei de șapte-paisprezece ani, se potrivesc bine obiectele pentru divertisment (săniuțe, patine, schiuri), exceptând situația în care deja l-ai învățat pe copil cu toate gadget-urile IT, când, cu siguranță, își va dori un produs din această categorie. 

Cadoul de Crăciun este dovada că societatea în care trăim nu este chiar atât de rea precum pare. Perioada sărbătorilor, atunci când toată lumea oferă și primește cadouri, scoate partea umană din fiecare și reușește să echilibreze temperatura rece de afară cu căldura sufletească.

Secretele unui cadou perfect de Crăciun 


Sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase atunci când se petrec în familie. Dacă, de sărbători, intenționați să vă distrați acasă, împreună cu familia și prietenii, o variantă de cadou ar fi un board game de familie. Nimic nu poate face seara de Ajun mai magică decât un joc în familie! Este un mijloc foarte fain de a petrece timpul liber cu prietenii și, recunosc, nu de puține ori am stat week-uri întregi să mă joc cu familia și prietenii diferite jocuri de societate... 

O seară de joc este, cu siguranță, un context pentru relaxare, o experiență unică, de fiecare dată, iar acest gen de ,,retreat” social va fi tot mai mult căutat și într-un viitor controlat, parcă mai mult ca niciodată, de viteza și nevoia de reacții rapide, care, fără un balans, te pot secătui complet de energie. 

Tocmai de aceea, jocurile de societate reprezintă o întoarcere la originile jocului, mai umane, cu un grad mare de interacțiune socială la care mulți oameni tânjesc în era jocurilor video și a entertainmentului pe ecrane. Board game-urile sunt jocuri de societate cu o istorie bogată, în ultimii ani croindu-și drum și spre novici, cei care nu sunt, încă, familiarizați cu aceste jocuri. Deși tehnologia și noile jocuri video ne ocupă din ce în ce mai mult timp, tot mai mulți oameni se îndreaptă către plăceri mai „simple”, board games care încurajează jocul împreună cu alții și interacțiunea față în față. Putem spune că jocurile de societate nu s-au demodat niciodată, ci doar au evoluat. Iar succesul acestora este pus pe seama faptului că oamenii vor și simt nevoia de socializare. Jocurile de societate te ,,forțează”, cumva, să stai față în față, să vorbești, să te apropii de prieteni, familie sau de simple cunoștințe. 

Sărbătoarea Nașterii Domnului este o bună ocazie să le oferi familiei, dar și prietenilor, astfel de jocuri nu doar la modă, ci, mai ales, extrem de utile. Printre cele mai populare board games ale momentului se numără Carcassonne, Stone Age, AXIO, Catan, 7 Wonders, Agricola, Risk.

Sub marca cutia.ro este unic distribuit în România unul dintre cele mai îndrăgite şi cunoscute jocuri de societate – Carcassonne (jocul meu preferat). Poate fi jucat de 2 până la 5 jucători, cu vârsta de minimum 8 ani (maxim 108 ☺) și durează, în medie, 45 de minute. 

Lansat în anul 2000, Carcassonne a câștigat rapid aprecierea criticilor, primind în 2001 distincția de ,,Jocul Anului”. De-a lungul timpului, board game-ul a cucerit un număr tot mai mare de jucători prin stilul captivant, varietatea în continuă creștere prin extensiile sale și regulile simple de joc. 

Carcassonne este un joc de familie conceput de Klaus-Jurgen Wrede, în care este dezvăluit un fascinant peisaj medieval, cu orașe fortificate, mânăstiri și câmpuri întinse. În acest cadru jucătorii construiesc, cu ajutorul cartonașelor, o întreagă rețea de orașe, străzi, pajiști și mânăstiri. În cursa lor pentru a deține supremația, jucătorii își vor pune la încercare inventivitatea și perspicacitatea, nu doar atunci când aceștia conturează peisajul jocului, ci și când trebuie să își plaseze cât mai strategic piesele de joc. Pentru a câștiga jocul, trebuie să folosești îndemânarea și talentul în dezvoltarea zonei și în amplasarea hoților, cavalerilor, călugărilor și, respectiv, a fermierilor. 

Un alt joc care se bucură de o apreciere deosebită este Stone Age – un joc antrenant și distractiv, în care jucătorii intră în rolul unui personaj de începuturile umanității, având ca scop progresul civilizației din tribul lor. Astfel, jucătorii se vor lupta să strângă cât mai repede resurse de lemn, piatră, cărămidă și aur pentru a obține un nivel cât mai înalt de dezvoltare și pentru a construi noi clădiri. Deoarece resursele sunt limitate, jucătorii își vor pune la încercare abilitățile strategice, dar și norocul. 

În Stone Age jucătorii se luptă să supraviețuiască muncind pe rând ca vânători, mineri, tăietori de lemne, pietrari, fermieri sau făuritori de unelte. Pe măsură ce strâng resurse și cresc ca populație jucătorii trebuie să creeze uneltele necesare dezvoltării propriului trib. Jucătorii au la dispoziție până la 10 membri de trib pe care îi pot folosi în 3 faze de joc. În prima fază oamenii sunt plasați în regiunile de pe planșă care aduc maximul de beneficiu conform strategiei fiecăruia (la vânătoare pentru mâncare, în cariere sau pădure, etc...). În faza a doua fiecare jucător își activează pe rând oamenii. În faza a treia oamenii trebuie hrăniți din stocul strâns în faza a doua sau din turele anterioare, în caz contrar fiind în pericol de a pierde puncte. Jocul dezvoltă capacitățile de gândire în perspectivă, cele de logică și gândirea matematică, prin faptul că îi învață și pe cei mici cum să își calculeze și să își cuantifice resursele câștigate, toate în timp ce se distrează de minune, urmărind o poveste palpitantă.

Sper că aceste recomandări chiar te vor ajuta să alegi ceva potrivit pentru a face un cadou cuiva sau chiar ție însuți, de sărbători! :P



Niciun comentariu: