duminică


Grădina speranței- Diane Ackerman 


 


Diane Ackerman este autorul a douăzeci de lucrări de poezie și nonficțiune extrem de apreciate, printre care se numără bestseller-urile: The Zookeeper's Wife, A Natural History of the Senses, The Uman Age, One Hundred Names for Love (Pulitzer Prize Finalist).

Cartea Dianei Ackerman, ,,The Zookeeper's Wife”, a fost premiată, în 2008, cu Orion Book Award și a fost ecranizată în 2017, filmul bucurându-se, de asemenea, de un succes remarcabil. În elaborarea lucrării, autoarea a recurs la mai multe surse pe care le-a și detaliat în bibliografie, dar mai presus ca orice, la memoriile soției directorului Grădinii Zoologice, memorii pline de dragoste pentru natură. ,,Grădina speranței” este o lucrare inedită, o poveste adevărată despre curaj, pasiune, dăruire și jertfă, într-un constrast total cu barbaria războiului și a genocidului hitlerist. D. Ackerman împletește într-un mod absolut original relația umană cu natura, privită magic prin ochiul tern al Holocaust-ului și ne prezintă, astfel, o poveste uluitoare despre război, ce disecă incisiv și acuzator viziunea pervertită a naziștilor despre natură.

Când Germania a invadat Polonia în cel de-al doilea război mondial, bombardierele Stuka au devastat Varșovia, iar grădina zoologică a orașului, printre cele mai frumoase și mai bine amenajate din Europa, nu a scăpat de distrugere. Grădina devenise o ruină-goală, lipsită de viață și de frumusețea tuturor animalelor care domneau aici. Jan Zabinski, directorul Grădinii Zoologice, împreună cu soția acestuia, Antonia, s-au opus barbariei naziștilor față de oameni și animale, reușind să salveze viețile a 300 de evrei, scoțându-i clandestin din ghetou și ascunzându-i în fostele cuști ale animalelor, rămase goale. 

Cine ar fi zis că astfel, animalele vor salva oamenii!? Că toate cuștile rămase goale vor deveni ascunzători pentru evreii năpăstuiți și vânați fără milă!? Că pe sub pământ vor fi săpate canale de comunicare!? Cine-ar fi zis că o colecție particulară de viermi va fi biletul de scăpare din infern pentru o mulțime de evrei!? Singurii oameni care le-au oferit un pic de speranță au fost soții Zabinski, iar colacul lor de salvare, imensa Grădină Zoologică.

Iar pentru toate aceste fapte eroice, Antonia și Jan Zabinski au primit tiluri de Drepți între popoare din partea instituției Yad VaShem din Israel.


Câteva fragmente din volum:

« ,,Nu s-a întâmplat mare lucru, ci doar o mică mutație seismică mentală. Prin această schimbare, numele noastre se îndepărtează oarecum de noi-dar este în același timp o breșă prin care se infiltrează monstrul infinit al abstractului”. Brusc, numele de botez al Evei și al surorii ei n-au mai existat, deși ,,ele ne defineau în aceeași măsură ca și ochii și mâinile noastre”. Iar numele noi erau ,,ecusoane de identificare, semne imateriale ce indicau obiecte care se întâmplau să fie sora mea și cu mine. Noi mergeam spre locurile noastre, într-o încăpere de chipuri necunoscute, cu nume care ne făceau să fim străine pentru noi însele.” »

«Jan și Antonia considerau rasismul nazist inexplicabil și diabolic, repulsiv pentru suflet, și, deși, își ajutau prietenii aflați în interiorul ghetoului, au jurat ca, în pofida riscurilor, să ajute mai mulți evrei care dețineau roluri importante în amintirile din copilărie și loialitățile lui Jan.
,,Aveam o datorie morală față de evrei”, a declarat odată Jan unui reporter. (...) Deși n-a declarat în public multe lucruri despre tatăl său, Jan i-a mărturisit unui jurnalist că optase pentru zoologie ,,ca să-mi sfidez tatăl, căruia nu-i plăceau animalele, nu le aprecia și nu le permitea accesul în casă- cu excepția moliilor și muștelor, care intrau fără permisiunea lui”.
Tatăl și fiul aveau mai multe în comun însă în privința loialității față de prietenii lor evrei.»

«În timpul celui de-al Treilea Reich, animalele au devenit creaturi nobile, mitice, aproape angelice – incluzându-i și pe oameni, bineînțeles, dar nu pe slavi, țigani, catolici sau evrei. Deși subiecții lui Mengele puteau fi operați fără anestezie, un exemplu remarcabil de zoofilie nazistă a fost penalizarea unui biolog de frunte care nu asigurase viermilor destul anestezic în timpul unui experiment.»

Și trailer-ul:



Vă recomand această carte uluitoare pe care o puteți găsi la Meteor Press la un preț fără concurență. Consultând oferta editorială Meteor Press, veți fi impresionați nu atât de numărul cărților publicate (deși nici acesta nu este de neglijat), cât mai ales de rezonanța numelor unor autori reprezentativi pentru anumite domenii. Veți găsi aici nume celebre precum Peter Drucker, Michael Porter, Philip Kotler, mari maeștri în lumea afacerilor, aceeași rezonanță având-o și numele unor Joe Vitale, Wayne Dyer sau Randy Gage, pentru iubitorii literaturii motivaționale.

Niciun comentariu: