sâmbătă


Trandafirul, rege peste toate florile grădinii mele




O gradină cu flori este în sine o prezență care imprimă energie, luând ochii de la tot ce e în jur. Jocul de culoare trebuie însă bine rânduit astfel încât spațiul verde să capete personalitate și să iasă în evidență printr-o frumoasă stratificare vizuală, care să îmbie la relaxare profundă. Sunt sigură că fiecare din noi are o mulțime de idei de amenajare a grădinii cu flori astfel încât spațiul din fața sau spatele casei să emane armonie și să scoată din anonimat acest spațiu plin cu vitalitate. Pentru mine, spațiul redus al grădinii nu este nicidecum un obstacol, ci doar o provocare pentru soluții ingenioase și originale, care să aducă un plus de dinamism în acest peisaj natural. 

Eu lucrez, încă, la o grădină perfectă plină cu flori, una pe care s-o pictez din primăvară până în toamnă, târziu. Știu că pentru o asemenea grădină e nevoie de multă muncă dar, mai ales, și de foarte mult timp. Așadar, visez cu ochii deschiși la oaza mea multicoloră, deși știu că asta implică multă trudă dar și o investiție pe măsură. Pentru că grădina mea e mică, m-am gândit că ar fi indicat să o extind pe verticală, montându-i spaliere pe fațada casei și a gardului. Așa că am plantat pentru ele, încă de anul trecut, iederă și trandafiri cățărătoriParfumul este un criteriu foarte important, când vine vorba despre flori și mirosul dulce al trandafirilor de grădină nu ar trebui să lipsească din nici o curte, fie ea mare sau mică. Iar trandafirii sunt printre cele mai apreciate flori care înfrumusețează și colorează și, nu în ultimul rând, parfumează atât de plăcut orice grădină. 

Trandafirii sunt florile cele mai populare, renumite, răspândite și dorite flori din lume, datorită formei deosebite, varietății de culori și parfumului exotic, de care nu te mai saturi. Știu că nici o grădină nu-și va atinge potențialul maxim dacă nu va avea câțiva trandafiri în ea, așa că eu nu am stat prea mult pe gânduri și, profitând de zilele călduroase de afară, am plantat cât mai aproape de casă câțiva butași trandafiri englezești, luați de curând de pe site-ul Jardina.eu, unde am găsit o mulțime de soiuri foarte frumoase și parfumate, dar și multe soiuri de pomi fructiferi. Acești trandafiri pot fi plantați aproape oricând (nu în toiul iernii, desigur), deși ideal ar fi să îi plantați primăvara, după ce a trecut pericolul înghețului. Eu am ales trandafiri englezești pentru că sunt adaptabili, sănătoși și fenomenal de frumoși. Aceștia combină farmecul delicat și parfumul unui trandafir vechi/clasic cu gama largă de culori și înflorirea repetată a trandafirilor moderni.

Iar tu dacă-ți pui ambiția, poți avea o grădină de trandafiri chiar și pe balcon sau terasă, pentru ca aceștia se dezvoltă foarte bine și în ghivece. Ia în considerare, deci, achiziționarea unor jardiniere și ghivece spațioase. Trandafirii de ghiveci se pot planta oricând, dar evită, totuși, să-i plantezi în timpul lunilor foarte călduroase și secetoase de vară. Un trandafir sănătos va înflori primăvara și va avea flori până la primul îngheț de iarnă. Trandafirii cățărători îți pot asigura chiar și un plus de intimitate, dacă îi vei planta la limita de proprietate cu vecinii, cum am făcut eu.

Dacă ai spațiu suficient, este ideal să-i plantezi în grupuri compacte de câte trei de aceeași soi. Acest lucru le va permite să crească împreună și vor forma un tufiș frumos definit. Plantează câte un grup la 45 cm distanță față de altul. Celelalte soiuri le poți planta în aceeași manieră dacă dorești, dar la 90 cm. distanță. Trandafirii nu sunt prea pretențioși, dar preferă totuși un pământ fertil. Un pământ tratat cu îngrășământ natural sau compost va asigura sănătatea și vigoarea lor. Plantarea va trebui făcută rapid. Nu lăsa rădăcinile să se usuce sub nicio formă și înainte de plantare lasă-i peste noapte într-un recipient cu apă.

Într-o grădină tradițională, trandafirii se plantează, de obicei, după modelul formelor geometrice. De exemplu, trandafirii tufe sunt plasați în linii sau împrejurul grădinii (romb, pătrat, dreptunghi) iar trandafirii cățărători se plantează mai ales de-a lungul gardurilor. Totuși, acesta nu e un motiv ca și grădina ta să fie la fel de statică și previzibilă. Atât timp cât trandafirii sunt plantați la distanța potrivită unii de alții, grădina poate avea, de fapt, orice formă, poate să semene (de ce nu!?) și cu o insulă. Și-atunci e, cumva, obligatoriu să plasezi trandafirii înalți numai în mijloc sau numai în margine. Deasemenea, ar trebui să eviți să plantezi butașii de trandafiri lângă copaci mari, pentru că rădăcinile lor nu se pot dezvolta corespunzător. Și pentru că au nevoie și de o circulație ușoară a aerului, te sfătuiesc să nu-i înghesui între ei sau cu alte plante, tocmai de aceea ar trebui evitate și zonele cu vânt puternic sau curenți de aer. 

Acum, de-abia aștept să vină primăvara cu adevărat ca să-i văd pe toți îmbobocind! Pe ei și pe toate celelalte flori minunate din grădinița mea. Chiar dacă mi-a luat și îmi va mai lua mult timp, știu că voi simți pe deplin satisfacția muncii mele doar privind la mica mea grădină de flori.


7 comentarii:

Bratu Gabriela spunea...

nu prea ma incanta ideea de a sta in gradina cu orele, dar imi place sa vad multe flori la altcineva. de exemplu, vara-mea a facut o arcada faina cu trandafiri!

Mihaela Nistor spunea...

Trandafirii sunt minunati si daca ii ingrijesti, te vor rasplati mereu cu flori minunate.

Miss Bear spunea...

cate lucruri interesante despre trandifiri.
Trebuie sa recunosc, pe cat de mult imi plac, pe atat de nestiutoare sunt.

Anonim spunea...

Imi place primavara pentru ca totul reinvie, abia astept sa vad gradina mea plina cu trandafiri.

Unique by MM spunea...

Trandafirii sunt într-adevăr vedetele grădinilor mai mici sau mai mari.
Am diverse specii, nu știu acum să spun și câți, în orice caz sunt o minune când încep să înflorească.
Succes!

Catalina Coman spunea...

Ador gradinile pline de flori. Parfumul si culorile trandafirilor imi amintesc mereu de gradina bunicilor.

Rokolla spunea...

De gradina se ocupa mama pentru ca ea sta la casa. Iubesc trandafirii și a pus câțiva pentru mine. Are și unul care se întinde și nu rețin exact numele, dar arată intr-un mare fel