Stăpânul inelelor 3 – Întoarcerea regelui de J.R.R. Tolkien
Nu știu voi cum sunteți, dar eu sunt fermecată de lumea aceasta fantastică a lui Tolkien - a creat acest univers insolit, Pământul de Mijloc, populat de diferite neamuri inedite: pitici, elfi, orci, căpcăuni, oameni, uriași, hobbiți, pomi care vorbesc, duhuri rele și spirite bune... Iar modul în care au apărut acești locuitori, povestit în Silmarillion atât de amănunțit, de parcă Tolkien ar fi văzut totul, trăind într-o lume extrem de reală, e de-a dreptul remarcabil: Întâii Născuți ai Creatorului (numit aici Eru Ilúvatar) erau niște făpturi angelice, trezite sub lumina stelelor presărate de valara Varda, soția lui Manwë, în apropiere de lacul Cuiviénen („Apa Trezirii”); aici au trăit vreme îndelungată, răstimp în care au străbătut Pământul de Mijloc și s-au minunat de toate cele întâlnite, căci fuseseră creați cu darul vorbirii și au dat nume tuturor lucrurilor și făpturilor pe care le-au zărit. Pe ei înșiși s-au numit quendi, adică „cei care vorbesc”, căci în afara lor nu existau alte făpturi care să cuvânte sau să cânte. Abia apoi, o dată cu primul răsărit de Soare, s-au născut și oamenii, neam căruia Creatorul i-a hărăzit o soartă aparte. Doar dacă veți citi cartea, veți înțelege ce spun eu- Tolkien ne ,,vrăjește” în toate scrierile lui cu sunete, cuvinte și expresii ce răsună precum o melodie în inima noastră, ca și cum ele ar fi fost vorbite chiar strămoșii noștri, cândva, demult, tare demult, și le-am fi uitat, cumva, fără să vrem!!! A creat o limbă (quenya), limba elfă, folosind particularități din finlandeză, galeză, greacă și latină, chiar și-un dicționar elfic, gramatică și o mulțime de idiomuri pentru o lume ce nu exista încă- Ovreston (limba Tărâmului de Mijloc), Khuzdui (limba piticilor), Sindarin și încă altele - o muncă enormă doar din dragoste de sunet și magie literară.
„Elen síla lúmenn’ omentielvo!”
„O stea luminează ceasul întâlnirii noastre” – fraza reprezintă o formulă de salut în elevata limbă a elfilor, elvish, vorbită de personajele din „Stăpânul inelelor” a lui J.R.R. Tolkien. Scriitorul și filologul englez a inventat această limbă cu mult înainte de a scrie seria de romane care l-a făcut celebru. Cu o structură impresionant de complexă, limba vorbită de elfi cunoaște două forme, una „literară”, Quenya și una comună, Sindarin, însă și acestea, la rândul lor, au mai multe dialecte. Finlandeza a fost sursa principală de inspirație pentru limba elfilor, însă Tolkien folosește și structuri gramaticale ale limbilor latină, greacă și limbilor germanice vechi. Dialectele vorbite de elfi nu sunt singurele create de filologul englez. În romanele sale întâlnim și limba enților, dar și cea vorbită de orci, o variantă vulgară a limbajului creat de Sauron. „Nimeni nu m-a crezut când am spus că Stăpânul inelelor este o încercare de a crea o nouă lume, în care o formă de limbaj (acceptabilă rigorilor mele estetice) poate părea reală” îi scria Tolkien fiului său, în 1958.
A simțit apoi nevoia de a inventa personaje fantastice care ar fi putut să vorbească aceste limbi, apoi aceste personaje au avut nevoie de un teritoriu aproape real și de o dramă. Elfii, delicați și înțelepți, hobbiții cu inima bună, într-o luptă grea cu aceia care voiau să distrugă și să controleze lumea! Este, de fapt, acea luptă eternă dintre Bine și Rău, luptă cu atât mai fascinantă cu cât făpturile sunt atât de ciudate și atât de perfect descrise de autor.
Întoarcerea regelui este bătălia finală împotriva lui Sauron, Seniorul Întunecimii. Frodo și Sam sunt singuri în Mordor încercând să răzbească până la Hăul Destinului pentru a distruge Inelul Suprem. Lupta lor pare fără sorți de izbândă, însă micuții hobbiți sunt mai puternici decât ar fi crezut oricine. Din păcate, triumful binelui nu este absolut. Hobbiții se vor întoarce în Comitat, dar cel de-al Treilea Ev al Pământului de Mijloc ia sfârșit. Începe Evul Puterii Omului și nu se știe dacă oamenii vor avea înțelepciunea și curajul să-și distrugă propriul Inel al Puterii sau dacă vor fi ei cei distruși.
Cel de-al treilea volum, Întoarcerea regelui, începe cu Gandalf care ajunge la cetatea Minas Tirith, din Gondor, împreună cu Pippin, pentru a avertiza orașul în legătură cu atacul iminent ce urmează să fie lansat de către Sauron. Merry se alătură armatei din Rohan, în timp ce componenții Frăției, conduși de către Aragorn se avântă pe Cărările Morții având speranța că pot găsi o armată formată din sufletele morților care îi vor ajuta împotriva corsarilor din Umbar. Gandalf, Aragorn și ceilalți membri ai Frăției asistă astfel la marele război lansat de către Sauron împotriva regatului Gondor. Cu ajutorul călăreților din Rohan și a asaltului lui Aragorn dinspre râu, procente semnificante din armata lui Sauron au fost înfrânte, iar cetatea Minas Tirith a câștigat lupta. Totuși, Sauron dispunea încă de mii de supuși, iar personajele principale sunt nevoite să înceapă o luptă pentru totul sau nimic, lângă Poarta Neagră a Mordorului. Planul acestora este să îi distragă atenția lui Sauron, pentru a-i da lui Frodo suficient timp pentru a distruge Inelul.
În cartea a VI-a, Sam îl salvează pe Frodo din captivitate. Cei doi își croiesc cu greu drum prin Mordor și după un drum dificil ajung la Muntele Osândei (fiind urmăriți îndeaproape de către Gollum). De asemenea, tentația Inelului se dovedește a fi prea puternică pentru Frodo, în final acesta hotărând să păstreze Inelul pentru el. În timp ce Nazgûlii zboară cu mare viteză spre Muntele Osândei, Gollum îl atacă pe Frodo, în speranța că poate obține "Neprețuitul". Acesta îl mușcă pe Frodo de degetul pe care poartă Inelul. Înnebunit de bucurie, Gollum se dezechilibrează și cade în lava încinsă a vulcanului, distrugând neintenționat Inelul. O dată cu distrugerea acestuia, armata lui Sauron este împrăștiată, Nazgûlii se dezintegrează, iar armata lui Aragorn devine victorioasă.
Astfel, Sauron este distrus pentru totdeauna, iar regatul acestuia își găsește sfârșitul. Aragorn este încoronat drept rege al Gondorului și se căsătorește cu Arwen, fata lui Elrond. Totuși, conflictele nu s-au încheiat, deoarece Saruman reușește să scape din captivitate și să aducă Comitatul sub conducerea sa. În final, hobbiții reușesc să îl înlăture pe acesta și să readucă frumusețea și pacea acelor zone. La sfârșit, Frodo rămâne rănit în suflet și corp și, fiind acompaniat de către Bilbo, călătorește peste mări spre Tărâmurile Nemuririi, unde își găsește pacea.
Ce am mai remarcat în aceste volume, a fost faptul că Tolkien a știut să-și îmbine cu succes pasiunea sa pentru născocirea limbilor cu credința. Una dintre cele mai elocvente dovezi o constituie faptul că el a tradus în elfa nobilă (quenya) principalele rugăciuni creștine, precum Tatăl nostru și Bucură-te, Marie. Am să prezint în continuare aceste două texte sacre (pentru o urmărire mai ușoară a versiunii originale în quenya, îi juxtapun versiunea în limba engleză și versiunea în limba română).
ÁTAREMMA /
OUR FATHER /
TATĂL NOSTRU
Átaremma i ëa han ëa
Our father who art in heaven,
Tatăl nostru Carele ești în ceruri,
na aire esselya
hallowed be thy name,
Sfinţească-se numele Tău;
aranielya na tuluva
thy kingdom come,
Vie Împărăţia Ta;
na care indómelya cemende tambe Erumande
thy will be done, on earth as [it is] in heaven
Facă-se voia Ta precum în cer aşa şi pe pământ.
ámen anta síra ilaurëa massamma
Give us this day our daily bread,
Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi;
ar ámen apsene úcaremmar sív' emme apsenet tien i úcarer emmen
and forgive us our trespasses as we forgive those who trespass against us.
Și ne iartă nouă greşalele noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştri;
Álame tulya úsahtienna mal áme etelehta ulcullo : násie :
And lead us not into temptation, but deliver us from evil. Amen.
Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de Cel-Rău. Amin.
AIA MARÍA /
HAIL MARY /
BUCURĂ-TE, MARIE
Aia María quanta Eruanno
Hail Mary full of grace,
Bucură-te, Marie, cea plină de har,
i Héru as elye
the Lord is with thee.
Domnul este cu tine.
aistana elye imíca nísi :
Blessed art thou among women
Binecuvântată eşti tu între femei,
ar aistana i yáve mónalyo Yésus :
and blessed is the fruit of thy womb Jesus.
Și binecuvântat este rodul trupului tău, Isus.
Aire María Eruo ontaril
Holy Mary mother of God,
Preasfântă Marie, Mama lui Dumnezeu,
á hyame rámen úcarindor
pray for us sinners
Roagă-te pentru noi păcătoșii,
sí ar lúmesse ya firuvamme : násie :
now and in the hour of our death. Amen.
Acum și în ora morții noastre. Amin.
Cartea o puteți cumpăra și de la Libris.ro, la un preț foarte bun.
Acum nu mai îmi rămâne decât să vă spun: CITIȚI TOLKIEN!!! Veți vedea că merită!
Acum nu mai îmi rămâne decât să vă spun: CITIȚI TOLKIEN!!! Veți vedea că merită!
9 comentarii:
Una dintre cele mai frumoase povesti! Mi-au placut enorm filmele.
Cred ca eu sunt cam singura care nu a vazut filmele si nu a citit cartile, dar urmeaza...
Am si eu cartea pe lista, inca de anul trecut, dar am tot amanat-o, nu stiu de ce. Cred ca la urmatoarea comanda o iau sigur. Am vazut si filmul, dar stiu ca intotdeauna carte transmite mult mai multe.
Nu stiu de ce am refuzat dn start macar sa privesc putin din filme, si ma intriga faptul ca toata lumea le-a vazut si eu, nu. Poate voi inceca sa citesc cartea, sper sa " ma prinda"
Am tot revazut seria filmelor dar cartile nu le am inceput, nu stiu de ce, dar nu prea sunt fana serii de carti, am impresia ca ma plictisesc.
Nu am vazut filmele, dar cred ca as vrea citesc cartile si abia apoi filmul.
Filmele le vad an de an la tv si de fiecare data imi plac al fel de mult. Sunt convinsa ca volumele sunt mult mai faine.
Cred ca sunt printre putinele persoane care inca nu l-au citit pe Tolkien. Nu stiu de ce nu m-a atras pana acum.
Nu stiu de ce Stapanul inelelor nu m-a atras. Nici filmul si nici cartea nu mi-a atras atentia pana acum
Trimiteți un comentariu