Canicula și riscul de AVC
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când fluxul sangvin către creier este slab sau când se întrerupe, astfel încât oxigenul nu mai ajunge la țesutul cerebral. Există două tipuri de AVC: ischemic- cauzat de lipsa fluxului sangvin, și hemoragic- cauzat de sângerarea intracerebrală.
Expunerea prelungită la temperaturi ridicate și riscul de AVC
Canicula poate favoriza apariția unui AVC din cauza supraîncălzirii corpului. Când ne expunem la temperaturi foarte ridicate, corpul caută mijloace de reglare a temperaturii interne: creșterea ritmului cardiac, vasodilatația și transpirația. Transpirația abundentă produce pierderi de săruri și lichide. Dacă expunerea la căldură continuă, mecanismele de răcire ale organismului pot ceda, iar temperatura corpului va crește, favorizând apariția AVC-ului.
Feriți-vă de căldură!
Efortul de adaptare la temperatura externă poate reduce nivelul de alimentare a creierului cu sânge, iar ischemia (întreruperea circulației sangvine către creier) se poate agrava. De asemenea, umiditatea mare crește probabilitatea apariției unui AVC, deoarece răcirea organismului prin transpirație este ineficientă. Deshidratarea poate crește vâscozitatea sângelui și nivelul colesterolului, respectiv riscul de apariție a unei tromboze microvasculare și, ulterior, declanșarea unui AVC.
Medicamentele și AVC-ul
Unele medicamente pot provoca un accident vascular cerebral. Numeroase substanțe pot modifica modul în care organismul reacționează la căldură. În această categorie intră medicamentele pentru alergii, cele pentru tensiune arterială sau boli de inimă, laxativele, diureticele, antidepresivele și antipsihoticele. Este indicat să consultați specialiștii în această privință.
Categorii predispuse
Creșterea temperaturii corpului și pierderea de lichide apar la orice vârstă, dar mai frecvent la sugari, copii, persoane în vârstă sau bolnavi cu afecțiuni cronice. Mecanismele de răcire sunt mai puțin eficiente în aceste cazuri, motiv pentru care sunt sensibile la epuizare și AVC. Obezitatea, diabetul zaharat, dependența de alcool, insuficiența cardiacă cronică scad capacitatea organismului de a disipa căldura. Și persoanele sănătoase pot fi afectate, în special după un efort fizic intens.
Care sunt simptomele?
Simptomele unui AVC sunt asimetria facială, căderea comisurii bucale pe o parte, deficit motor la membrele de pe o parte- mâna și piciorul de pe partea afectată nu mai au suficiență forță și pot apărea tulburări de mers, de vorbire, de înghițire, vertij, greață și vărsături greu controlabile. Tinerii pot prezenta risc de AVC pe fondul unor malformații congenitale ale vaselor cerebrale (la temperaturi ridicate se produse o vasodilatație suplimentară). Nu trebuie ignorate simptomele care se pot manifesta ca o cefalee (durere de cap) doar pe o anumită zonă, dar repetabilă.
Recomandări
Se recomandă umbra, consumul de lichide și evitarea băuturilor alcoolice, precum și a băuturilor cu zahăr sau cofeină deoarece accelerează deshidratarea. Evitați expunerea la soare sau efortul fizic intens între orele 11:00 și 16:00. Persoanele în vârstă cu medicație de tip anticoagulant sau antiagregant trebuie să o urmeze cum a fost prescrisă. Este bine ca pacienții să consulte medicul curant pentru a stabili dacă unele tratamente trebuie sau nu modificate în perioadele caniculare pentru protecția creierului și a arterelor inimii. AVC-ul este o urgență medicală. Dacă o persoană suferă un AVC trebuie să sunați imediat la salvare, să încercați să o duceți la umbră și să plasați sub axile ceva rece sau pungi cu gheață.
Îngrijirea unui pacient cu AVC
Persoanele care au în grijă un pacient care a suferit un AVC trebuie să se asigure că acesta este bine hidratat. 70% dintre supraviețuitori au dificultăți de înghițire. Pentru hidratare utilizați un pai și țineți persoana cu spatele drept când bea. Sunt recomandate alimentele moi, ușor de înghițit, trebuie crescut și aportul de apă. Apelați la afine, pepene, mango și alte fructe ori legume cu un conținut ridicat de apă.
2 comentarii:
Intr-adevar caldura poate determina neplaceri multor persoane. Cei cu probleme cardiace sau cu diverse comorbiditati pot suferii si accidente vasculare din pacate.
Accidentul vascular este extrem de periculos. Am tot incercat chiar si eu sa evit caldura si sa ies mai rar in orele de varf ....
Trimiteți un comentariu