marți

Cinci călătorii fanteziste în jurul lumii


Motto: ,,Lumea nu e a cui o străbate cu piciorul,
 ci a cui o înțelege cu gândul”- N. Iorga





Tu la ce visezi când te gândești la vacanță? La peisaje exotice, plaje cu nisip, insule virgine sau, poate, un week-end fantastic într-una dintre capitalele europene!? Dar te-ai gândit vreodată la o călătorie în jurul lumii!? Căci eu la asta visez de foarte mult timp!

Vremea ocolului Pământului în 80 de zile a apus de mult. Acum îl poți face în condiții de lux, fără pericole, și, mai ales, în numai câteva zile. Iar marile aventuri despre care aflam pe vremuri de la Teleenciclopedia, acele expediții la care aproape că nici nu îndrăzneam să visez, au ajuns în ultimii ani la îndemâna oricărui pasionat de senzații inedite, ce poate acum rătăci în deplină siguranță printre ruinele mayașilor, pădurile tropicale sau prin tărâmurile mistice din Peru și Bolivia...

Și, cu siguranță, nu numai eu visez la aceste trasee fantastice, cu toții visăm la o călătorie în jurul lumii, o călătorie în care să descoperim civilizații noi, istorie și cultură, oameni minunați, hoteluri, restaurante de vis și, de ce nu!?, să ne (re)descoperim pe noi. Călătorind, putem învăța o mulțime de lucruri dar putem afla foarte multe și despre propria persoană sau despre visele noastre. O călătorie în jurul lumii este acum posibilă, iar visele tuturor pot deveni realitate atât de ușor cu ajutorul agențiilor de turism care oferă pachete turistice la nivelul oricăror exigențe. La Christian Tour, de exemplu, una dintre cele mai populare agenții de turism din România, am găsit întotdeauna destinații care mi-au satisfăcut pofta de călătorie, de la circuite clasice, precum Spania – Portugalia – Maroc, Franța – Belgia – Germania până la circuite exotice în Cuba, Thailanda, Peru, India, Africa de Sud sau China. 

În mod normal, nicio vacanță nu e doar o simplă călătorie pentru mine. De obicei, înainte să plec undeva (mai ales într-un loc în care nu am mai fost) mă documentez și iar mă documentez, citesc, caut, mă uit peste sute de fotografii, plec cu gândul în explorarea locului cu mult înainte de a porni la drum. Îmi place să călătoresc aproape de prieteni și de fiecare dată când ne programăm vacanțele, întâi descoperim pe hartă locurile pe care vrem să le vizităm și apoi scotocim după cele mai bune oferte.

În căutarea legendelor istorice - mai mult decât vacanță


M-a fascinat dintotdeauna Grecia poate și pentru că am crescut citind și recitind Legendele Olimpului. Visam ore-n șir la peisajele descrise în carte și am sperat dintotdeauna să vizitez aceste ținuturi magice, de la Riviera Olimpului la Meteora, Leptokaria și Muntele Olimp, de pe Insula Corfu până pe Insula Evia. Pentru vacanța viitoare ne-am propus o călătorie în jurul lumii care să înceapă exact cu aceste locuri magice desprinse din poveștile copilăriei noastre, locuri atât de încărcate altădată de mitologie, de umbra Titanilor și prezența zeilor din Olimp. 



Iar Grecia de azi e, încă, plină de istorie, de vestigii, ruine de amfiteatre sau coloane impunătoare, dovezi ale unei civilizații ce a influențat istoria omenirii: ne dorim să vedem, pe rând, Meteora, Termopile, Atena, Muntele Athos, Olimpul. Cu siguranță, în momentele de răgaz vom savura din plin tradiționalele souvlaki, tzatziki sau dolmadakia (versiunea grecească a sarmalelor), dar și peștele și fructele de mare proaspete pe care le vom stropi cu un pahar de vin autohton, ouzo sau tsipouro. 

Apoi am porni-o rapid pe urmele faraonilor într-o memorabilă croazieră pe autostrada Egiptului Antic, am vizita Tempul lui Horus de la Edfu, de departe cel mai spectaculos monument de pe malul Nilului și Kom Ombo (Domeniul Sebek) un centru al cultului închinat zeului-crocodil - două construcții spectaculoase ce au fost ridicate după încheierea epocii faraonilor. Nu vom pleca de aici fără a vedea Sfinxul, sculptat monumental dintr-o singură bucată de piatră de var și considerat a fi cel mai vechi monument de sculptură din Egiptul Antic, dar, mai ales, vestita Vale a Regilor - orașul Luxor, cel mai mare muzeu în aer liber din lume datorită pachetului de temple și morminte (Tutankamon).


Planul nostru era să descoperim și alte civilizații antice, mai ales că văzusem cu ceva timp în urmă o mulțime de circuite culturale Christian Tour, care mai de care mai avantajoase. Am trecut, astfel, în agendă, și Italia, cu Colosseumul, Pantheonul (cel mai vechi și mai bine conservat obiectiv turistic al Romei), Fontana di Trevi (cea mai mare fântână în stil baroc din lume, în care se arunca zilnic monezi în valoare de aproape 3.000 de euro), Casa Julietei din Verona, Vatican-ul cu vestitele sale muzee, o plimbare cu gondola în faimosul oraș plutitor și, bineînțeles, multe degustări din specialitățile culinare ale fiecărei regiuni vizitate.


Ne-am gândit, apoi, să descoperim împreună și misterele incașilor, vizitând fermecătoarele așezări pitorești din Peru și Bolivia și admirând cele peste o sută patru zeci de construcții ale cetății incașe Machu Picchu, Intihuatana - vestitul ceas solar incaș, Templul Celor Trei Ferestre - cu cele trei ferestre de formă trapezoidală prin care soarele pătrunde pentru a lumina piața sacră aflată în spate, Templul Soarelui - construit în formă de turn circular, dedicat zeului Inti (zeul soare, principalul zeu din mitologia incașă) și Templul Condorului. Vom vizita monumente milenare, așezări pitorești fermecătoare, parcuri naturale cu peisaje suprarealiste și orașe coloniale elegante. Cu siguranță nu vom pleca fără să facem o minunată croazieră pe Lacul Titicaca și un tur al orașului La Paz, capitala Boliviei, care, dintre toate capitalele din lume, se află la cea mai mare altitudine (6438m).


La fel de fascinată ni s-a părut și dezvoltarea civilizației de pe Valea Indului, care împreună cu China antică (zona Fluviului Galben), Egiptul Antic și Mesopotamia, dar și Civilizația de Caral-Supe (Peru), face parte din grupul celor cinci cele mai timpurii civilizații din lume. Cum să nu-ți dorești să vezi așa ceva!? 
Ajunsă la apogeu acum 5.000 de ani, cea mai veche civilizație indiană își exercita pe atunci influența până în zona în care e acum New Delhi, la est, și până în Iran, la vest. Principalele sale centre au fost descoperite, în anii ’20, în Pakistan: Mohenjo-Daro, pe malurile Indului, în Sindh, și Harappa, în Punjab. Vestigiile arheologice dezvăluie un urbanism remarcabil prin unitate și permanența sa. Cu siguranță nu vom rata o plimbare cu ricșa în piața Chandni Chowk din Delhi, o plimbare cu elefanții (sau ca alternativă, cu jeep-uri) la  fortul Amber în Jaipur sau să gustăm din specialitățile diversificatei bucătării indiene care include numeroase produse de patiserie în amestecuri ciudate numite masalas. India este foarte cunoscută pentru varietatea de bucătării vegetariene și non vegetariene. Vom vizita locuri sacre cu o încărcătură spirituală bogată, ne vom bucura de plajele cu un farmec local aparte, de parcurile luxuriante și sanctuarele sălbatice. De la magnificul Taj Mahal din Agra până la locurile sfinte ale lui Harmandir Sahib (fostul Templu de Aur) din Amritsar și Moscheea Mecca Masjid în Hyderabad, ne vor aventura într-o călătorie plină de comori spirituale, culturale și, nu în ultimul rând, istorice.



O călătorie în jurul lumii poate deveni acum realitate cu un singur click! Ne vom urma visele și vom alege una sau chiar mai multe pelerinaje, vacanțe, poate și câteva circuite exotice Christian Tour pentru că serviciile oferite sunt de calitate, totdeauna la nivelul oricăror exigențe.



- Articol SuperBlog 2019 -

Niciun comentariu: