vineri

Dacă aș putea călători gratis, rar ne-am mai vedea!




Îmi place să călătoresc cât mai ieftin cu putință, și, dacă se poate, chiar pe gratis! :D  Zborul cu avionul este una dintre cele mai rapide și mai plăcute posibilități de călătorie, mai ales pe distanțe lungi. Criza economică din ultimii ani, prețul mare al carburantului și o serie de alți factori economici au dus la transformări majore în rândul companiilor aeriene: unele au falimentat, altele au supraviețuit prin modificări în plan operațional (schimbarea flotei, ajustarea rutelor, schimbarea pachetului de servicii pentru pasageri, restructurările, etc.) Totuși, călătoriile nu au fost niciodată la fel de simplu de făcut și atât de economice ca acum. Iar zborurile low cost din toate aeroporturile lumii către oricare destinație au făcut posibil acest lucru. Și pentru ca zborul să fie perfect nu-ți mai trebuie decât un troler bun și ... dor de ducă. 

 Cu low cost zbori mai mult, plătești mai puțin


În prezent, e greu să știm cu exactitate ce servicii sunt incluse în prețul biletului de avion la un low cost sau la un full service. Companiile low cost se îndreaptă spre o zonă hibridă prin adăugarea de noi pachete tarifare și cu diferite servicii incluse în prețul biletului iar companiile clasice (full-service) merg și ele spre o zonă hibridă prin introducerea unor pachete low cost. Tocmai de aceea, indiferent de compania aeriană, mulți, cu siguranță, nici nu prea știu tot ce este inclus în prețul biletului de avion. 

Companiile aeriene low-cost oferă, de regulă, zboruri mai ieftine decât companiile de linie și operează în special conexiuni către cele mai populare destinații, ce leagă zone urbane mari. Dar aceste companii oferă prețuri mici doar pentru serviciul lor de bază (care este zborul propriu-zis), în timp ce orice alt serviciu este considerat suplimentar și plătit separat. Astfel că operatorii low-cost taxează multe servicii pe care celelalte companii aeriene le oferă gratuit, ceea ce poate genera confuzie sau chiar revoltă în rândul pasagerilor nefamiliarizați cu acest regim de călătorie. 

Serviciile incluse în costul biletului de avion low-cost sunt, de regulă, următoarele: zborul propriu-zis, check-in online gratuit numai dacă e realizat pe site-ul de internet al companiei, cu un anumit interval de timp înaintea zborului (acesta diferă de la o companie la alta) și bagajul de cabină (sau bagaj de mână), care trebuie să se încadreze, însă, în limitele acceptate de companie, de regulă, 55x40x20 cm și 10 kg. 


Cu toate aceste restricții, luând în calcul și taxele suplimentare, prețul unui zbor low-cost este, totuși, semnificativ mai ieftin decât zborul cu o altă companie aeriană. În plus, majoritatea companiilor low cost au tot felul de oferte promoționale: de exemplu, cu cât biletul este rezervat cu mai mult timp în avans, cu atât tariful este mai mic (companiile low cost asigură liste cu prețuri și permit cumpărarea biletelor cu până la 6 luni în avans pe rutele populare -  cele mai bune tarife fiind imediat după publicarea listelor cu prețuri: companiile tradiționale le stabilesc chiar și cu 11 luni înainte, iar cele mai bune bilete se cumpără chiar în primele ore de la afișarea listelor).

Travelkit pentru zboruri perfecte


Atunci când ne pregătim pentru vacanță, una dintre principalele noastre griji este bagajul - ce ar trebui să punem în bagaj și câte kilograme avem voie să luăm cu noi. De multe ori ne putem trezi că pentru un bagaj de mână de 10 kg, care la o companie aeriană este gratuit, la o alta putem plăti în plus pentru că limita este mai mică. Fiecare operator aerian low cost are propriul pachet de servicii și și-a setat propriile reguli. În majoritatea cazurilor, bagajele de cabină au dimensiuni asemănătoare, dar diferă la kilograme. Cei care călătoresc foarte des și au zboruri cu operatori aerieni diferiți, trebuie să țină cont de regulile fiecăruia.

Având bagaje voluminoase, nu este tocmai o variantă comodă de a călători, în primul rând pentru că nu te poți bucura din plin de orașul pe care îl vizitezi, pentru că trebuie tot timpul să ai grijă de ,,dulapul” pe care l-ai luat cu tine și, în plus, te mai poți trezi că trebuie să plătești și taxe suplimentare la aeroport pentru kilogramele în plus pe care le ai în bagaj.

Deși folosesc destul de rar bagaj de cală, nu neapărat datorită costurilor, dar și datorită procesului laborios de check-in și preluare, de-a lungul timpului am învățat să-mi pregătesc bagajul (mai ales cel de mână), astfel încât să mă încadrez în limitele admise și totuși să nu-mi lipsească nimic important din bagaj. Tocmai de aceea alegerea unui bagaj de mână sau de cală poate fi o misiune foarte dificilă, atât din prisma fiabilității acestora sau a prețului uneori exagerat pentru mărcile consacrate cât și datorită faptului că unele companii aeriene au reguli diferite cu privire la mărimea sau greutatea totală a bagajului care poate fi luat în cabina sau cala avionului. Troler-ul pare de multe ori varianta cea mai firească pentru călătoriile cu avionul pentru că are dimensiunile regulate, intră foarte bine în compartimentul de deasupra scaunelor în avion și protejează destul de bine lucrurile din troler, asta dacă are marginile întărite suficient de bine, și este și foarte ușor de transportat datorită roților.

Iar dacă știți că veți călători de cel puțin trei-patru ori pe an cu avionul, merită să investiți într-un troler dintr-o gamă medium spre premium. Trolere ieftine, de calitate superioară, foarte încăpătoare am găsit la Travelkit, alături de alte tipuri de genți și bagaje, dar și o mulțime de accesorii de călătorie- de fapt, aici veți găsi, cu siguranță, tot ceea ce aveți nevoie pentru ca fiecare călătorie să fie perfectă.


- Articol SuperBlog 2019 -

Niciun comentariu: