miercuri

 

Când visele-ți devin realitate






Despre motorsport, pasiune și echilibru


Pentru mine, cuvântul “pasiune” reușește să pună la un loc un cumul de factori precum bucurie, fericire, dorință, dar mai ales ambiție. Despre ambiție și dorințe devenite realitate voi vorbi aici.

De mic mi-am dorit să devin pilot de raliu. M-a pasionat dintotdeauna lumea curselor și-am căutat peste tot informații care să mă ajute să-mi urmez visul: am citit despre piloții și echipele din campionate, am căutat articole de specialitate, poze și filmări, m-am antrenat pe simulator, am făcut analize, studiu tehnic, m-am documentat temeinic. Am înțeles repede care-i diferența între șofat și pilotaj, știam cum se desfășoară fiecare cursă, care sunt particularitățile și cum abordează echipajele competiția. Încă de pe la 10-12 ani devenisem un spectator avizat al etapelor de raliu- recunoșteam cu ușurință diferențele dintre disciplinele din motorsport, dar și oricare din următorii termeni: ecart, probă, CO, neutralizare, gume, carnet, trasă, ,,a sărit afară”, drift, viteză în coastă, etc. Am visat la o carieră în raliuri de când mă știu. Și când ai o pasiune, faci orice pentru a o alimenta, iar atunci când pasiunea ta este reprezentată de sportul cu motor este imposibil să nu îți dorești să ajungi la Nurburgring și să dobori recordul de viteză la categoria ta. 

Singurul pilot român cu șanse reale pentru Nurburgring


De curând am finalizat cu succes un curs de pilotaj și am avut onoarea să fiu ales drept pilot al noului model Honda Civic Type R pentru un tur în celebrul circuit de la Nurburgring. Se spune că acesta e locul unde toți pasionații auto au senzația că au ajuns în paradis. Circuitul este compus din celebrul Nordschleife – Bucla Nordică (cunoscut și sub numele de ,,Green Hell”; ,,Grüne Hölle” sau ,,Iadul Verde”), care are o lungime de 21 km și este faimos în lumea motorsport-ului, printre iubitorii de jocuri Playstation sau Xbox, precum și printre fanii Top Gear. Cealaltă parte a circuitului este cunoscută ca și pista GP (Grand Prix) care este utilizată pentru Formula 1 și este de asemenea partea modernizată a circuitului. Cele două piste se pot uni, și sunt unite pentru evenimente speciale și pentru seria de competiții ,,VLN”.

Fiind extrem de entuziasmat de parteneriatul cu Honda  România, abia așteptam să-mi încep antrenamentele pe circuit pentru marea provocare și, mai ales, să-mi cunosc copilotul. Și nu mică mi-a fost mirarea să-l văd îndreptându-se voios spre mine pe Dani Oțil, care m-a-ntrebat, chiar înainte de-a ne saluta, dacă n-am o Honda Civic de vânzare. Știam eu că-i tare amuzant tipul! ☺

Civic Type R - performanță la maxim


Trei zile în noul Honda, cu Dani Oțil în dreapta, au fost pentru mine un crash course în lumea raliurilor. Am navigat off-road, până la 10 ore pe zi, dintr-un punct în altul folosindu-ne de un road book și de un caiet în care am notat cu o zi înainte fiecare viraj. Am aflat ce înseamnă o dictare haioasă în stil Oțil (copilotul citește pilotului distanța până la următorul viraj și-i spune cum să-l abordeze), ,,am dat” proba specială gen Oțil (porțiunea din traseu cronometrată, care se desfășoară pe drum închis) și etapa de legătură (porțiunea necronometrată, dar cu viteză impusă, care se desfășoară în trafic normal). Am înțeles ce înseamnă să controlezi cu adevărat o Honda la viteze mari, pe drumuri imprevizibile și înguste sau noroioase. Am înțeles acum că raliul nu e despre viteză, ci despre a scoate cel mai bun timp, dirijând mașina în viraje strânse în care poți intra și cu 130 km/h; că e despre decizii rapide, pentru că raliul nu se oprește, indiferent de vreme, sau dacă trebuie să sacrifici timp pe o porțiune periculoasă, știind că e mai important să termini și să punctezi pentru clasamentul final. Raliul este despre concentrare și forță- despre forța pilotului dar mai ales, a mașinii.

Pentru că în motorsport succesul se măsoară adeseori în fracțiuni de secundă, iar detaliile pot face diferențe mari pentru performanțe și manevrabilitate, m-am bucurat să văd și să simt, în același timp, că noul model Honda este sinonim cu emoția conducerii, fiind special conceput pentru a oferi un sentiment real de conexiune cu vehiculul, dar și cu drumul. Această mașină proiectată pentru performanță, cu o alură puternică, este impresionantă și funcțională, fiecare linie sculptată, împreună cu detaliile aerodinamice, contribuie la optimizarea fluxului de aer și mărirea forței deportante, oferind manevrabilitate îmbunătățită și stabilitate la viteze mari. Civic Type R este plin de detalii ca prize de aer față și difuzor spate care îmbunătățesc performanțele vehiculului, în timp ce acoperișul, pe care sunt montate deflectoare inteligente pentru scurgerea aerului spre spate, eficientizează dinamica.



Automobilul a fost proiectat pentru performanță și Type R beneficiază din plin de tehnologie inspirată din motorsport. Printre elementele preluate se numără prizele de aer pentru răcirea frânelor, eleron aerodinamic, capota fabricată din aluminiu, ventilată și evacuare centrală triplă.

Chiar dacă sentimentul de motorsport este puternic, dotările de top și confortul sunt, deasemeni, prezente. Dincolo de scaunele inspirate de curse, Type R are materiale tactile premium, sistem de climatizare, Cruise Control, frână electronică de parcare, chiar și un sistem audio cu ecran tactil de 7” Honda CONNECT cu sistem de navigație. În plus, Type R se poate lăuda cu o mulțime de noi tehnologii inteligente care lucrează împreună pentru confort și siguranță maximă: sistem de avertizare a coliziunilor frontale (Collision Mitigation Braking System), sistem de asistare a menținerii benzii de circulație (Lane Keeping Assist System) și recunoașterea semnelor de circulație (Traffic Sign Recognition). 

Iar experiența de conducere este, pur și simplu, extraordinară.  Pentru că Honda Civic Type R duce condusul sportiv la extrem!




Baftă și să ne vedem la start!!!

- SuperBlog 2019 -

Niciun comentariu: