joi


La ce să fii atent când pleci cu mașina în vacanță prin Europa






Când vine vorba de vacanțele peste hotare, majoritatea românilor preferă să meargă cu mașina proprie. Flexibilitatea programului și faptul că pot lua cu ei oricâte genți de voiaj (sau orice altceva) își doresc, sunt doar unele dintre motivele pentru care românii preferă să călătorească cu automobilul lor. 

Deși cu avionul pot economisi timp și bani, pentru cei mai mulți dintre noi e mult mai important confortul propriului vehicul. Românii preferă să-și umple portbagajul cu tot ceea ce vor să ia în vacanță (inclusiv bicicletele) și acest lucru nu-l pot face călătorind cu avionul. Își pot regla singuri ritmul de mers, rutele și opririle, nedepinzând de nimeni altcineva. Și chiar dacă, de cele mai multe ori, drumul e foarte lung și obositor, toți cei care își încep vacanța la volan spun că peisajele pe care le întâlnesc merită tot efortul. Mai ales că se și pot opri oriunde își doresc, pentru a imortaliza frumusețile peisajului sau pentru a vizita și alte obiective de pe drum. Nu în ultimul rând, autoturismul personal rămâne cea mai bună variantă pentru nehotărâții care preferă să plece în vacanță fără a avea o destinație clară în minte. 

Împreună cu familia și prietenii am început să colindăm Europa cu mașina încă din anul 2009 și de-atunci am atins câteva puncte mai îndepărtate ale bătrânului continent (Londra, Istanbul), am plutit cu feribotul peste mări tulburi, am trecut prin tuneluri de zeci de kilometri, pe autostrăzi suspendate, dar și pe drumuri înguste și înclinate, am străbătut șosele alpine de peste 2400 de metri altitudine, dar am mers și mii de kilometri pe lângă mări azurii. Și de fiecare dată ne-am întors cu amintiri și trăiri minunate, dar și cu peripeții mai puțin plăcute, majoritatea datorate modului defectuos în care ne-am pregătit mașina pentru vacanță.

Dacă ai o excursie planificată cu mașina, îți recomand să-o pregătești corespunzător. Nu este de ajuns doar să pui combustibil în rezervor și să pornești la drum. O pregătire minimală a mașinii o să limiteze riscurile și o să-ți ofere o călătorie mai sigură.

La ce să fii atent când pleci cu mașina în vacanță prin Europa


Nu există nicio îndoială, excursiile cu mașina sunt super-grozave! Fie că vei dormi sau nu în hoteluri de cinci stele, fie că o vei face doar pe bancheta mașinii, te vei simți, de fiecare dată, ca într-un mega-film de aventuri. Și, cu siguranță, îți vei aminti toată viața cele mai reușite vacanțe. Căci ce poate fi mai frumos decât să te trezești și să pleci, cuprins de plăcerea aventurii… Unde vei dormi? Unde vei mânca? Când vei ajunge la următoarea oprire? Ține doar de tine să alegi unde vei pleca, când și ce buget de călătorie vei avea, dar mai ales, cum îți echipezi mașina pentru drum lung.


Și, oricât de entuziasmat ai fi de plecarea în vacanță, trebuie să ții cont, însă, că pe parcursului întregului drum se pot întâmpla fel și fel de lucruri neprevăzute. Drumurile cu gropi, serpentinele și alte mici capcane îți pot pune în pericol vacanța pe care ai așteptat-o atât de mult timp. Rularea cu viteză sau parcurgerea unui număr mare de kilometri pe suprafețe accidentate și drumuri greu practicabile favorizează deseori defecțiuni ale sistemului de suspensie. În plus, la rularea cu viteză în condiții de nisip sau pietriș, motorul, chiar și parbrizul, poate fi afectat. Specialiștii recomandă micșorarea vitezei în astfel de condiții și, mai ales, evitarea tuturor gropilor. Iar dacă plecați cu mașina într-o zonă cu condiții meteo dificile cum ar fi zăpadă sau polei, nu uitați de lanțurile antiderapante.


Cu câteva zile înainte de a porni în vacanță, este bine să descoperi starea generală a mașinii și a tuturor pieselor auto importante, asigurându-te că ai echipat-o corespunzător anotimpului și, mai ales, destinației alese, făcând toate verificările necesare în service-uri autorizate și cu personal calificat. Te mai sfătuiesc să-ți dotezi autoturismul cu toate echipamentele și accesoriile auto potrivite: de exemplu, un scut metalic e tot ce-ți trebuie ca să-ți protejezi motorul mașinii și să-l păstrezi într-o stare perfectă de funcționare pentru cât mai mult timp; iar un cârlig auto de remorcare îți va fi de un real folos dacă, cumva, vei rămâne blocat pe undeva. Iar dacă ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare în plus, o cutie de portbagaj cu prindere pe bare transversale sau pe cârligul de remorcare, este tot ce-ți trebuie. Unul dintre avantajele importante achiziționării unui astfel de accesoriu este menținerea ordinii în bagaje fără să se obstrucționeze în vreun fel vizibilitatea șoferului în spate sau în oglinzile retrovizoare. 

Iar pentru cei care-și doresc o vacanță activă, ideea de a petrece majoritatea vacanței în șa, este extrem de atrăgătoare datorită reducerii costurilor de deplasare prin împrejurimi, dar, mai ales, datorită peisajelor pitorești extrem de variate. Dacă faci parte din aceștia, pentru a te pregăti cum trebuie de marea aventură, tot ce ai de făcut este să-ți achiziționezi din timp un suport de biciclete potrivit nevoilor tale și, astfel, vei avea parte întreaga vacanță de circuite interactive și peisaje pitorești, ingredientele cele mai potrivite, de altfel, pentru o vacanță perfectă.

Pregătirea mașinii pentru vacanță nu este o sarcină complicată și nu necesită cunoștințe mecanice avansate, însă poate să facă diferența între o vacanță reușită și una în care îți pierzi răbdarea și timpul pe marginea șoselei.


- Articol SuperBlog 2019 -

8 comentarii:

Ioana Pavel spunea...

O, da! Scutul metalic si carligul sunt doua must have-uri pentru masini, nu doar cand ne deplasam pe distante lungi, ci in general, dupa parerea mea. :)

Raluca Brezniceanu spunea...

Vara asta m-am tot uitat sa inchiriem o caravana pentru a merge confortabil intr-un circuit prin sudul Europei, dar in final am optat pentru cazarea clasica si greul transportului l-a dus tot masinuta noastra. S-a descurcat cu brio desi n-am avut articolele mentionate de tine in articol.

carmen alexa spunea...

Supe utile informatii! Chiar ne pregatim sa mergem curand haihui prin Europa si cautam sa ne pregatim cat mai bine. Articolul a venit la tanc :)

Georgiana Sabina spunea...

Acum ca ne am luat o noua masina, suntem si mai atenti cu ea cand plecam la drum

Ruxandra spunea...

Întotdeauna am grijă ca mașina mea să fie echipată cu tot ceea ce am nevoie.
Îți doresc mult succes în competiție!

Mihaela Nistor spunea...

O asigurare internationala pentru masina nu ar strica.

Anonim spunea...

Inainte de a pleca intr-o vacanta trebuie sa luam toate masurile de siguranta.

Mikyangel spunea...

Sunt de acord cu tine. Daca planuiesti o vacanta cu masina trebuie sa-i faci o verificare tehnica inainte. Noi inca nu ne-am incumetat la o asemenea aventura dar imi doresc.