joi

Tatuatorul de la Auschwitz - Heather Morris







”Pe când ei dispar în întuneric, Lale își face un jurământ. O să supraviețuiesc până o să plec din locul ăsta. O sa ies de-aici liber. Dacă există iad, o să-i văd pe criminalii ăștia arzând în el.“

Tatuatorul de la Auschwitz - Heather Morris


Heather Morris s-a născut la Te Awamutu, în Noua Zeelandă. A început studiile universitare la Canterbury University în anul 1986, după care s-a mutat în Australia, la Melburne și le-a terminat la Monash University, în anul 1991. Din 1995 până în 2017 a lucrat în cadrul Departamnetului de Asistență Socială al Monash Medical Centre din Melburne. În 1996 s-a înscris la un curs pentru scenariști profesioniști la Australian College of Jurnalism. A urmat apoi mai multe workshop-uri și seminare de scenaristică, atât în Australia, cât și în Statele Unite. În anul 2003 l-a cunoscut pe Lale Sokolov și prima formă a poveștii lui s-a constituit într-un scenariu ca care Heather Morris a câștigat Internațional Independent Film Awards în 2016. Impulsionată de succesul avut și de părerile celor care au citit scenariul în cadrul competiției, l-a rescris ca roman. Apărut în ianuarie 2018, Tatuatorul de la Auschwitz (The Tattooist of Auschwitz) cunoaște un succes fulminant, fiind nominalizat în Marea Britanie la prestigiosul Specsavers National Book Award.

,,Tatuatorul de la Auschwitz” se bazează pe o poveste reală cu numere verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați, deopotrivă. O frumoasă poveste de dragoste și o lecție de istorie în care sunt prezentate pe larg ororile lagărelor de concentrare din al doilea război mondial. O carte incredibilă pe care am citit-o dintr-o răsuflare, pe care n-am putut s-o las din mână iar când am citit și ultima filă, am răsfoit, din nou, paginile, recitind fragmentele care m-au impresionat cel mai mult - nu voiam să uit, voiam să-mi rămână întipărit în minte și suflet povestea de dragoste plină de speranță a celor doi eroi: Lale și Gita - doi evrei slovaci, doi oameni obișnuiți care au trăit vremuri ieșite din comun, cărora li s-a luat libertatea, demnitatea, familiile și chiar și numele, acestea din urmă fiind înlocuite cu niște numere. Este, pe scurt, povestea adevărată a doi oameni care au fost mai puternici decât ororile la care au fost supuși. Povestea lor este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste pe care le-am citit-o vreodată! Dragostea lor înflorește în cele mai neprielnice condiții, fix atunci când ei aveau cel mai puțin de oferit, este sfâșietoare și extrem de cutremurătoare! 

Recunosc că n-am crezut nicio clipă că o poveste de dragoste care începe într-un lagăr, într-unul din cele mai crude și nemiloase locuri de pe Pământ, Auschwitz, poate să aibă vreun viitor. Dar s-a putut. Și marele merit îl are Lale pentru că acesta este unul dintre cele mai încăpățânate personaje pe care le-am întâlnit vreodată într-o carte. Lale este personajul principal, un luptător și un supraviețuitor, în același timp, care reușește să scape de moarte ca prin urechile acului de câteva ori, fapt ce-l face pe un ofițer SS să constate la un moment dat că Lale, întocmai ca pisica, are mult mai multe vieți. 

Adevărata poveste de dragoste dintre Lale și Gita este înduioșătoare și demonstrează (încă o dată) că dragostea poate învinge, chiar dacă protagoniștii au parte de cele mai crâncene și precare condiții! Cu tenacitatea, ingeniozitatea, optimismul și curajul care-l caracterizau, Lale a sfidat imposibilul, reușind să stabilească mai multe întâlniri în lagăr cu persoana iubită. Această parte a cărții m-a emoționat foarte tare pentru că Heather Morris reușește să redea cu sensibilitate tot freamătul interior, frica și intensitatea sentimentelor trăite de cei doi eroi ai cărții. ,,Tatuatorul de la Auschwitz” este o lectură intensă, care te macină mult timp după ce ai lecturat-o.

Ultima parte a cărții este plină de dramatism, iar viața lui Lale atârnă de mai multe ori de un singur fir de păr, cum se poate spune. Norocul a fost, însă, mereu de partea lui, iar Lale a avut marea șansă de a o reîntâlni pe Gita după eliberare și de a se căsători cu aceasta. Dacă doriți să descoperiți întreaga poveste, să o simțiți, să trăiți laolaltă cu personajele, trebuie neapărat să citiți ,,Tatuatorul de la Auschwitz” deoarece nu cred că există o recenzie care să redea cu exactitate nebunia și durerea din lagăre.

Epilogul cărții aduce în atenția cititorilor amănunte deosebit de interesante despre evoluția personajelor după terminarea războiului. Lale a demonstrat că este un întreprinzător talentat și, mai mult decât atât, un vizionar- a simțit riscul care-l pândea de a fi judecat ca fiind colaboraționist și a emigrat în Australia, împreună cu soția sa. Dar nu toți au avut parte de aceeași șansă; de exemplu, Cilka, prietena Gitei, a fost condamnată la cinsprezece ani de muncă silnică în Siberia.

Cartea are și o postafață foarte sugestivă- scrisă de fiul celor doi eroi-Gary, care s-a născut în 1961 când cei doi își pierdură orice speranță de a mai avea copii - tatăl avea 44 de ani iar mama, 36. Gary își aduce aminte că în casa lor mereu au răsunat cântecele, mâncarea a fost din belșug iar voioșia și calmitatea mamei au fost adevărate lecții de viață pentru el. 

Se spune că o serie TV după această carte este programată pentru începutul anului 2020, pentru a marca 75 de ani de la eliberarea ostaticilor din lagărul de la Auschwitz. Pentru că se trage dintr-un scenariu, de fapt, cartea scurtează mult și nu se pierde în descrieri. Avantajul cititorului grăbit. Cu siguranță, filmul va fi unul foarte reușit, pentru că imaginile vizuale din carte sunt foarte puternice și emoționale.

Vă recomand să citiți acest roman memorabil care oferă o lecție impresionantă despre supraviețuire și dragoste, curaj și speranță, bunătate și altruism. Romanul a apărut la Editura Humanitas și poate fi comandat de pe Libris.ro.



Un comentariu:

Adriana spunea...

Un roman foarte bun. Merita citit!