luni


Străinul - Stephen King







Motto-ul cărții este ușor alarmant și incitant, deopotrivă, sau cel puțin mie așa mi s-a părut: ,,Gândul doar dă iluzia unei orânduieli a lumii celor îndeajuns de naivi ca să se lase convinși de punerea lui în scenă.”- Colin Wilson din ,,The country of the blind” (eseu filozofic). Recunosc că aceste cuvinte și frazele cu care au început romanul, m-au făcut să-mi înving teama față de volumul foarte mare de pagini. 

Chiar Stephen Kind vorbește adesea de importanța cuvintelor cu care se deschide o carte: O frază de început trebuie să te invite să citești povestea. Trebuie să-ți transmită: Ascultă! Vino încoace! Sigur vrei să știi ce se întâmplă aici.” Chiar asta mi s-a întâmplat mie! Curiozitatea și dorința de a desluși misterul înainte de a-l citi au învins.

Acțiunea din ,,Străinul” de Stephen King începe cu o crimă groaznică, victima fiind un băiețel. Acesta a fost inițial abuzat sexual, apoi ucis. Totul anunța o poveste polițistă ca oricare alta. 

Totuși, încă de la începutul anchetei, detectivul Ralph Anderson, identifică foarte ușor ucigașul, un antrenor de baseball dintr-un orășel oarecare, dar, ciudat, parcă chiar acesta ar fi vrut să fie găsit și arestat. Problema era, însă, că nimeni nu se aștepta ca antrenorul de baseball, Terry Maitland, să facă așa ceva. Toată ancheta pare gata, cu dovezi solide și detectivul Ralph Anderson îl arestează imediat pe profesor și cazul pare rezolvat. Mare greșeală...

Curând apar detalii noi, care cresc suspansul și tensiunea în întreaga comunitate. Iar din momentul în care probele încep să se anuleze una pe alta, viețile oamenilor implicați în caz încep să fie în pericol. Dacă ați mai citit cărți scris de Stephen King, știți că îi place să presare și ceva supranatural, horror sau măcar fantesy în orice narațiune. 

După ce a fost arestat profesorului (de altfel, și singurul suspect), dar chiar și în timpul procesului, încep să apară dovezi cum că omul a fost, într-adevăr, în cu totul altă parte în ziua crimei; dovada fiind chiar un material video al unui car de televiziune filmându-l  pe profesor exact când adresa o întrebare invitatului la o conferință care avea loc într-un oraș aflat la sute de kilometri distanță. Vânătoarea criminalului ia întorsături neașteptate și extrem de tulburătoare, întorsături care te împiedică să lași cartea din mână.

În legătură cu felul în care a scris acest roman, Stephen King a mărturisit că unele cărți sunt „miraculoase”, adică de la un punct încolo se scriu singure. „De unele trebuie să tragi, însă aceasta s-a cam scris singură”. 

Și, încă ceva... dacă numele în română al cărții nu vă spune nimic, poate ați auzit de unul dintre noile seriale de la HBO, „The Outsider”, care e realizat după acest roman al lui Stephen King. Dar înainte să luați în mână telecomanda televizorului, vă recomand cartea. Și serialul este unul dintre cele mai bune, se știe, însă, că orice ecranizare arareori reușește să transpună în imagini senzațiile cuvintelor. Recomandarea mea este, deci, să citiți cartea (are aproape 700 de pagini, dar ce pagini!) și apoi să vedeți serialul, mai ales că scenariștii au schimbat câte ceva, nu vă spun pe unde, veți vedea singuri, cu siguranță. 

„Străinul” de Stephen King este disponibilă la preț redus pe libris.ro. Serialul vă așteaptă și el (după ce citiți cartea, desigur) pe HBO GO. Jason Bateman este producător executiv Aggregate Films/și regizor al primelor două episoade, iar Ben Mendelsohn este producător și actorul principal. Serialul are 10 episoade, care sunt difuzate săptămânal de HBO.



Niciun comentariu: