vineri


 Secretul unei gospodine perfecte este bucătăria perfectă




 

Bucătăria este spațiul cel mai des folosit într-o casă normală, de familie. Acolo gătim, mâncăm și, în mod inevitabil, orice adunare socială se termină în jurul mesei din bucătărie. Tocmai de aceea ne dorim întotdeauna ca aceasta să fie perfectă iar gătitul să se facă ușor și rapid. O bucătărie cu un design rafinat, care creează o atmosferă primitoare și confortabilă este o adevărată bijuterie pentru orice familie. La români, ca în orice altă societate cu tradiții culinare străvechi, pregătirea și servirea mâncării este un ritual care, încă, conferă sens magicelor cuvinte: tradiție și cultură.

Deseori, ne amintim cu drag de mâncărurile făcute de bunica, dar ne întrebăm, în același timp, cum reușea să gătească fără a avea la dispoziție ustensilele din bucătăria de azi. Avem tendința să credem că fără tot instrumentarul sofisticat din bucătăriile moderne de azi nu are cum să iasă nimic gustos dacă ne apucăm să gătim o banală oală de ciorbă. Cunosc o mulțime de persoane care nu pot găti fără ajutorul cântarului de bucătărie, care le permite să măsoare cu precizie cantitatea ingredientelor pe care le adaugă în mâncare, astfel încât să se asigure că aceasta va ieși exact așa cum trebuie. Uităm, de cele mai multe ori, că bucătăria tradițională are atâta diversitate, artă și fantezie, chiar dacă accesoriile folosite nu au fost dintotdeauna așa de numeroase și sofisticate. 

Doar amintiți-vă, vă rog! Așa-i că plăcințelele bunicii erau la fel de gustoase și arătoase dacă se coceau în cuptorul sofisticat din apartamentul de la oraș sau dacă erau coapte, ca de obicei, în sat, în cuptorul vechi de lut și încercate cu paiul de la mătură!? Când eram mici, credeam că era vorba de un pic de magie. Crescând, ne-am dat seama că se cheamă altfel - măiestrie culinară. Cumva, toate bunicile noastre au învățat, odată cu trecerea timpului, să aibă cântarul în ochi și-n degete, să facă totul din plăcere, niciodată din obligație.


Accesorii pentru bucătăria perfectă


Cu toate acestea, bucătăriile moderne au devenit rapid o parte indispensabilă a vieții cotidiene. Amenajarea unei bucătării nu a fost niciodată o misiune simplă, reușita stând de fiecare dată într-o varietate de factori, de la accesoriile și electrocasnicele pe care le trebuie să le alegem, la dimensiunea spațiului pe care îl avem la dispoziție. Indiferent dacă suntem pasionați de gătit sau dacă doar vrem să îi bucurăm cu gustul mâncării de acasă pe cei dragi, o selecție atentă a ustensilelor va face prepararea oricărui fel de mâncare mult mai simplă și rapidă.

O gospodină perfectă știe că este destul de dificil să se descurce singură cu toate sarcinile din bucătărie și nu ezită să folosească tot felul de ustensile moderne pentru a reuși pe deplin să iasă cu bine din orice situație și, în același timp, să transforme gătitul într-o reală plăcere. Într-o bucătărie modernă, utilată pe măsură, gătitul va fi activitatea ideală pentru relaxare în compania celor dragi iar preparatele vor avea întotdeauna un plus de savoare. De asemenea, tendințele moderne înseamnă și folosirea unor accesorii  esențiale pentru bucătărie, precum roboții de bucătărie, reducerea cantității de grăsimi, sare sau zahăr din mâncăruri. 



Succesul bucatelor nu este conferit doar de măiestria gospodinelor, ci și de utilajele folosite în bucătărie. De exemplu, alegerea seturilor de oale pentru dotarea unei bucătării este o etapă importantă, pentru că, se știe, materialul din care sunt confecționate acestea influențează și gustul și calitatea mâncării. Când alegem diverse oale pentru gătit, trebuie să avem în vedere materialul din care sunt realizate, tehnicile inovatoare de proiectare dar și caracteristicile tehnologiei de fabricație. Alegeți întotdeauna vase profesionale de gătit, acestea sunt foarte durabile. Spre deosebire de vasele tradiționale, cele profesionale nu reacționează chimic cu mâncarea și sunt realizate din materiale rezistente, cu o excelentă conductivitate termică, asigurând o pregătire uniformă, rapidă și calitativă a mâncărurilor. În funcție de destinație, vasele pentru gătit pot fi realizate din inox, cupru sau ceramică și pot fi tratate special pentru a evita lipirea alimentelor.

Și pentru că tot am vorbit de plăcinte, cred că pentru orice bucătărie modernă, cuptorul incorporabil este unul dintre cele mai utile și mai importante aparate electrocasnice. Invenția a fost brevetată în anul 1826, însă abia în ultimii ani a cunoscut o largă utilizare și printre români. Azi este unul dintre cele mai căutate aparate atunci când se vorbește despre mobilarea și utilarea unei bucătării moderne.

Deasemenea, cuțitele este nelipsite din orice bucătărie, iar o gospodină perfectă va avea întotdeauna nevoie de ajutorul lor pentru tăierea legumelor, fructelor, brânzeturilor și a altor  alimente. Deși pe piață găsim o sumedenie de cuțite, adevărul este ca pentru a găti corect avem nevoie de doar trei cuțite: ,,cuțitul bucătarului” (un cuțit mare, dar foarte ușor de mânuit), un cuțit zimțat pentru tăierea pâinii, a cozonacilor și a blaturilor de tort și un cuțit mic pentru curățarea și tăierea legumelor, pentru scobit (acestea au, de regulă, lama scurtă și vârful ascuțit). Un cuțit cu multiple funcții, care poate să taie bine atât legumele, cât și carnea sau brânza este un plus pentru că nu este nevoie de schimbarea lui permanentă, astfel economisindu-se timp prețios. 


Nu există bucătărie modernă fără boluri de plastic! Deși cele ceramice sunt mai estetice, pentru activitățile din bucătărie este recomandat să avem 2-3 boluri din plastic, de preferat cu cioc și bandă anti-aderentă. Aceste boluri ne sunt foarte utile pentru a prepara aluaturi sau diferite compoziții, pentru a mixa în ele sau pentru a pregăti salate, dar nu și pentru servire. Alt avantaj al acestor boluri este faptul că nu se sparg dacă le scăpăm și sunt foarte ușoare când vine vorba de a le mânui.

Din categoria gadgeturi n-ar trebui să lipsească din nicio bucătărie răzătoarea multifuncțională, dispozitivul pentru frăgezit carnea și termometrul- ideal pentru prepararea fripturilor. Alături de temperatura din cuptor, termometrele indică și temperatura perfectă pentru diferitele tipuri de carne. Așa vom afla de fiecare dată când friptura este gata pentru a fi servită.

Deasemenea, din bucătăria modernă nu trebuie să lipsească nici formele de silicon pentru clătite sau ouă ochiuri. Aceste forme din silicon pot fi folosite în apă clocotită (pentru ouă poșate), dar și în cuptorul cu microunde. Comod și rapid, în plus se și curăță foarte ușor.

Desigur că acestea sunt doar câteva dintre ustensilele și accesoriile de bucătărie fără de care gătitul nu ar mai fi la fel de simplu și distractiv. Însă acestea sunt doar câteva dintre accesoriile care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie modernă. Pentru a putea cerceta ofertele extinse, intrați pe www.dajarmagazin.ro, cu siguranță veți găsi o mulțime de ustensile care vă lipsesc din bucătărie, dar de care aveți atât de mare nevoie.





Articol Spring SuperBlog 2020

Niciun comentariu: