miercuri


 Când visul devine realitate






Mi-era greu să privesc în fiecare vară vilele de pe malul Mării Negre fără să-mi imaginez că pe undeva ar putea să fie chiar căsuța mea de vacanță. M-am gândit întotdeauna că un teren de câteva sute de metri mi-ar fi fost suficient pentru a construi o micuță clădire modernă, cu un design și o construcție unice și confortabile, în care să mă pot refugia din când în când, în orice perioadă a anului și care să mă ajute să pot experimenta relaxarea supremă. 

Numai că prietenii mei mi-au tot spus că aceasta nu este o investiție, cu adevărat, înțeleaptă și mi-au sugerat să iau în considerare, mai degrabă, soluția cea mai ieftină pentru perioada de concedii, achiziționarea unei rulote. I-am și ascultat, într-un final, pentru că, de fapt, ...

În sufletul fiecăruia din noi, există dorința de-a trăi altfel, mult mai liber


Cum lumea modernă evoluează către un stil de viață cât mai independent, trebuie să recunoașteți că tot mai mulți dintre noi au luat în considerare această abordare pentru perioada de concedii, așa încât, pe străzile din țara noastră vedem acum tot mai des rulote, de diferite modele și dimensiuni. Multe persoane se gândesc că dacă își cumpără o rulotă, costul vacanțelor va scădea. Nu e chiar așa, credeți-mă pe cuvânt! Nu puțini au fost cei care au avut surpriza să observe că acesta a rămas la fel sau, dimpotrivă, chiar a crescut. Nu este deloc ieftin să faci o vacanță în rulotă: pe lângă costul combustibilului, mai trebuie să plătești camparea și parcările prin marile orașe pe care le vizitezi. Dacă mai adaugi și întreținerea rulotei, RCA-ul, poate și CASCO,  ITP-ul și alte diverse reparații, achiziția unei rulote nu mai sună chiar așa de bine ca la început, nu-i așa!?

Visul meu era să am o casă de vacanță pe plajă


N-am uitat acest lucru nicio clipă, dimpotrivă. 
Dar cum construcția unei case reprezintă un proiect extrem de ambițios și plin de provocări, a trebuit să am în vedere o mulțime de alte lucruri, pe lângă găsirea unui arhitect, contractarea unei echipe de muncitori sau cumpărarea materialelor necesare pentru realizarea locuinței. Foarte importantă, atunci când m-am hotărât, în sfârșit, să-mi construiesc o casă de vacanță, a fost alegerea terenului (veți vedea de ce spun aceasta) căci de acest lucru depinde în mare măsură confortul și rentabilitatea investiției.

Și ținând cont de acestea, am luat totul pe rând: am cumpărat anul trecut, prin toamnă, un teren în Tuzla, aproximativ aproape de plajă și chiar am fost acolo și, extrem de fericit, am schițat planul casei, trasând cu un băț limitele camerelor. Materiale de construcții în Tuzla se găsesc la cele mai bune prețuri, echipă de profesioniști am găsit, totul mergea ca pe roate... Luna aceasta am aflat, însă, că nu pot obține documentația pentru construcție, întrucât terenul pe care îl aveam la dispoziție era unul extravilan. 

Cei care mă cunosc bine, știu că nu sunt o persoană care renunță ușor la ce și-a propus: trebuia, doar, să-mi fac o casă de vacanță pentru care să nu am nevoie de autorizație. Așa că, până la ideea unei căsuțe mobile, n-a mai fost decât un pas. Era, de altfel, și singura soluție, căsuța mobilă putând fi amplasată atât pe un teren intravilan, cât și pe unul extravilan.


Visul meu de-o viață, transpus într-o casă mobilă pe plajă


Deși pare o soră un pic mai pretențioasă a vechii mele rulote, căsuța mobilă are mai multe plusuri, materialele folosite: foarte mult lemn - pentru lambriu, podea, cadrul ferestrelor și uși, precum și alte produse care sunt cât mai puțin tratate cu substanțe toxice. Izolația e de cânepă și de cinci ori mai groasă, ceea ce face ca locuința mea cea nouă să se plieze perfect la standardele de confort eco: căldură bine păstrată iarna, aer plăcut vara și umiditate la nivel optim. În plus, acest gen de case pot fi locuibile permanent, timp de patru anotimpuri, fiind și mult mai eco friendly- spațiul poate fi destul de încăpător (15- 30 mp2). Un alt avantaj ar fi că o casă mobilă poate fi mereu reamenajată și poate avea mai multe funcții: azi este o casă de vacanță, mâine o puteți transforma într-un birou mobil sau un bistro.

Cu toate acestea, casele mobile nu au prins la români la fel ca în alte state europene, dar există destui români care s-au încumetat să încerce și astfel de locuințe. Moda caselor mobile a pornit în SUA și Canada, însă, în momentul de față, în aproape toate țările din Europa există o mișcare de tiny houses. Cred că cel mai mare avantaj este că pot fi mutate dintr-un loc în altul - așa că pot fi o alternativă excelentă de cazare pentru concediile prelungite și nu numai, fiind extrem de utile dacă trebuie să vă restabiliți din cauza serviciului.

Dacă ați luat decizia de a vă construi o casă de vacanță, este important să țineți cont de câteva criterii care, cu siguranță, vă vor ajuta să faceți o investiție inteligentă. Optați pentru o construcție care să fie avantajoasă din punct de vedere al costurilor de proiectare și construcție, dar și de întreținere al construcției, al spațiului destinat construcției și al aspectului exterior și interior al casei. Casele mobile sunt ideale pentru cei care dispun de un buget restrâns, mai ales dacă se aleg materialele de construcție potrivite și dacă se gestionează eficient investiția. 

Dacă v-a plăcut proiectul casei mele de vacanță și considerați că poate fi o sursă de inspirație pentru prieteni, vă invit să-l distribuiți.



Articol Spring SuperBlog 2020


Niciun comentariu: