marți


3 lucruri pe care poți să le faci pentru bunicii tăi în timpul pandemiei






Pe lângă părinți, bunicii reprezintă persoanele cele mai importante din viața unei persoane. De cele multe ori, ei au fost acolo când părinții erau la serviciu și aveau grijă ca nepotului sau nepoatei să nu îi lipsească nimic. 

Din cauza pandemiei de coronavirus, milioane de oameni sunt nevoiți să rămână acasă, în izolare. Cursul vieții ne-a arătat că bunicii se descurcă din ce în ce mai greu. Aceștia se confruntă cu probleme cum ar fi anxietatea, insomnia, având mari dificultăți în a face față stresului. Deși au mecanisme proprii prin care fac față acestor emoții, în condițiile în care toate evenimentele au fost anulate și trebuie să stea departe de prieteni, bunicii au nevoie să se simtă iubiți și sprijiniți acum mai mult ca oricând. De aceea, nepoții nu trebuie să-i uite, mai ales acum, ci este necesar să le fie alături și să le producă bucurii.

Contaminează-i emoțional!


Telefonul este cel mai bun mijloc pe care îl avem, în contextul dat, la dispoziție. Pentru unii dintre bătrâni, telefonul primit de la noi reprezintă evenimentul central al zilei. Este destul de cunoscut faptul că  principalele probleme cu care se confruntă românii ajunși la vârsta a treia sunt situația financiară precară, problemele de sănătate, dependența de ceilalți, sentimentul de inutilitate și de singurătate și lipsa interlocutorilor. Hai să-i ajutăm! Cu siguranță cunoaștem oameni cărora telefonul le sună foarte rar- gândiți-vă acum la ei și încercați să luați legătura cu ei: mătuși, unchi sau simple cunoștințe, vecini de-ai lor pe care nu mai are cine să-i sune. 

Căci emoțiile sunt molipsitoare, doar suntem ființe sociale și de aceea trebuie să ne "contaminăm" și emoțional. La persoanele cu un sistem imunitar slăbit, riscul de a se infecta cu viruși este mai ridicat. Așa cum acești oameni trebuie să se ferească și mai mult de o contaminare, și cei predispuși la depresie sau tristețe trebuie să se ferească în plus, pentru a nu cădea într-o astfel de stare.

O simplă conversație despre cum a mers controlul la medic, despre nepoata plecată în străinătate, despre medicamente sau chiar mici lămuriri despre o rețetă specială: e ceea ce noi am numi o conversație măruntă, dar pentru cei vârstnici devine o conversație rară, extrem de prețioasă.



Reîncarcă-le cartela!


Pentru a ne asigura că ei nu vor rămâne fără credit în această perioadă, putem face, la orice oră din zi, o reîncărcare cartelă Orange, Vodafone sau Telekom (fost Cosmote) foarte simplu, utilizând site-ul RE-ÎNCĂRCARE.RO. Trebuie doar să selectăm valoarea dorită, să introducem datele de contact și să facem plata. Website-ul execută sarcinile instantaneu în așa fel încât orice comandă este extrem de rapidă și eficientă. Toate datele introduse sunt criptate și stocate pe medii electronice securizate de către procesatorul de plăți online și utilizate exclusiv în scopul confirmării plății și pentru transmiterea oricărei informații ulterioare în legătură cu plata efectuată sau cu serviciul de telefonie furnizat în vederea derulării în condiții optime a tranzacției și a serviciilor de reîncărcare electronică a creditului. Pentru oricare din noi orice încărcare Vodafone sau în altă rețea de telefonie nu necesită aproape niciun efort, dar pentru bunicii noștri este o mare ușurare și bucurie, în același timp. 


Fă-le cumpărăturile!


Am văzut mulți tineri care încearcă să-i ajute, în aceste zile, pe vârstnici ocupându-se de cumpărături, dar asistăm cu toții, neputincioși, și la o isterie generalizată a cumpărăturilor, unele făcute în cantitate mare și de cele mai multe ori haotic. Ceea ce specialiștii recomandă a fi nutriție preventivă, dar și de menținere a stării de bine fizice și psihice se transformă cumva sub presiune, într-o atitudine alimentară și de cumpărare de tip survival. Schimbările din ultima perioadă ar trebui să ne facă să avem mare grijă la emoțiile și psihicul nostru, al tuturor, în special în această perioadă. Orice declin emoțional suplimentar ne afectează și imunitatea. Așa cum trebuie să tratăm cu responsabilitate sănătatea noastră și a oamenilor apropiați, așa ar fi recomandat să tratăm și ceea ce cumpărăm și consumăm. Cumpărăturile ar trebui făcute în funcție de nevoi și nu de panică. Este important să cumpărăm responsabil. Aceasta pentru că ar trebui să optăm pentru produse neperisabile și în același timp spornice, dacă ne gândim și la timpul de utilizare. Nu uita să cumperi un buchețel de flori pentru bunica, mătușa sau vecina ta! Cu siguranță vei aduce multă fericire în sufletele lor!

După ce le faceți toate cumpărăturile de care au nevoie, este indicat să lăsați pungile cu alimente la ușă și să nu intrați deloc în contact cu cei vârstnici! E bine să păstrăm distanța azi ca să-i putem îmbrățișa mâine!

Să fim bine! Să fim bine împreună!



Niciun comentariu: