duminică

Cum ne protejăm sănătatea pe timp de pandemie




Pandemia de coronavirus îi determină pe oameni să rămână în casă pentru mult timp, ceea ce crește riscul sedentarismului. Acesta la rândul său poate genera alte probleme medicale, pe care specialiștii le-au luat în calcul. Frica de coronavirus îndeamnă la izolare, dar asta nu înseamnă și lipsă de mișcare. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă ca în această perioadă copiii să facă sport măcar o oră pe zi, iar adulții cel puțin 30 de minute, dar să respecte întocmai și indicațiile de securitate. 

Să stăm acasă, cu atâtea alimente prin preajmă, instalați în canapea pentru mai multe zile, poate deveni chiar o mare problemă pentru mulți dintre noi. Mai ales că acest stil de viață sedentar ne face să ne simțim tot mai obosiți. Tocmai de aceea, să facem mișcare în timpul perioadei de izolare este extrem de important atât pentru fizic, cât și pentru psihic. Se poate ieși la o scurtă plimbare, chiar alergare, dar nu trebuie să ne îndepărtăm de casă pentru mai mult timp. Nu se pune problema ieșirilor cu bicicleta, a alergărilor lungi sau a meciurilor de fotbal. Se poate face sport, dar nu trebuie să punem în pericol oamenii de lângă noi sau să ne expunem.

Cu cât ne mișcăm mai puțin, cu atât ne simțim mai obosiți!


Poate suna contraintuitiv, dar cu cât ne mișcăm mai puțin, cu atât suntem mai obosiți. Inactivitatea prelungită ne poate face obosiți și lipsiți de motivație, ne modifică forma musculaturii și mărimea ei, precum și toleranța la mișcare. Mișcarea, în schimb, ne alertează pozitiv balanța biochimică și hormonală. Ea arde o parte din hormonii producători de anxietate în această perioadă. Tocmai de aceea, în absența exercițiilor fizice ne simțim mult mai stresați și epuizați. 

Sportul ne protejează sănătatea pe timp de pandemie


Mișcarea, sportul declanșează o serie de procese chimice în organism care asigură o stare de bună dispoziție, un somn mai odihnitor, reduce stresul și anxietatea, consolidând memoria și funcțiile cognitive. Se poate face sport și la nivel individual, la domiciliu, în preajma casei, fără a participa la activitățile sportive în grup cu care erați obișnuiți. Din ce în ce mai mulți antrenori – fie că e vorba de yoga, pilates sau dans – oferă, în aceste zile, ședințe online, majoritatea, gratuite. În plus, cred că aplicațiile mobile pentru sport care te ajută să faci exerciții fizice acasă sunt cea mai bună alternativă pentru mișcarea în aer liber. Pentru toate aceste exerciții nu avem nevoie decât de un prosop sau de o saltea, pe care le întindem pe podea și, bineînțeles, de o conectare la internet. Dar există și alte căi de a face mișcare atunci când suntem obligați să rămânem la domiciliu. De pildă, urcând și coborând scări, de mai multe ori pe zi, boxând, sărind, făcând gimnastică sau dansând în fața oglinzii. 

Nu trebuie să uităm, însă, că foarte importantă este și menținerea hidratării organismului în timpul activității fizice. În această perioadă în organismul nostru au loc modificări metabolice, cum ar fi pierdere de electroliți și proteine, din cauza degradării celulelor musculare, combinate cu epuizarea rezervelor de glicogen și mobilizarea rezervelor de lichide. Prin urmare, consumul adecvat de lichide este vital pentru compensarea pierderii de lichide în urma evaporării prin sudorație, pentru a preveni deshidratarea. De exemplu, conținutul bogat în minerale al apei Stânceni este perfect pentru o bună funcționare a organismului.


Apa minerală naturală carbogazificată Stânceni are un conținut bogat în minerale, în special sodiu, calciu și magneziu, oferind o hidratare optimă și susținând buna funcționare a organismului. Sursele Stânceni sunt situate în partea centrală a României, în Carpații Orientali, zona protejată Parcul Național Călimani, departe de orice sursă de poluare, rocile vulcanice furnizând apei un conținut special de minerale. În 2019, în cadrul competiției internaționale World Selection, apa minerală naturală carbogazificată Stânceni a primit distincția Gold Award, premiul fiind o confirmare a calității deosebite a apei izvorâtă din Munții Călimani.




Cel mai important lucru pe toată durata epidemiei este păstrarea optimismului și a bunei-dispoziții. Izolarea la domiciliu nu înseamnă și izolarea sau distanțarea de cei dragi sau de lucrurile care ne fac plăcere: poate fi o perioadă în care ne putem regăsi și odihni, dar, mai întâi de toate, un moment în care trebuie să ținem cont de ceea ce ne spun autoritățile. Dacă vom face toate acestea, cu siguranță totul va fi bine.



Niciun comentariu: