OPTIFIBRE- SĂNĂTATE DIGESTIVĂ
Ce sunt fibrele?
Fibrele alimentare sunt carbohidrați care nu se pot digera și care se găsesc în alimentele vegetale. Spre deosebire de alți carbohidrați (ex: zahărul de masă, amidonul), fibrele nu sunt digerate și nu sunt absorbite în sistemul nostru digestiv, ci acționează la nivel local (în intestin), hrănind bacteriile bune din intestin și ajutând astfel la reglarea tranzitului intestinal. Fibrele solubile au și efect prebiotic. Consumul acestora este important pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos.
Creșterea senzației de sațietate, încetinirea absorbției glucidelor și echilibrarea florei intestinale prin hrănirea bacteriilor benefice din intestin reprezintă doar câteva dintre beneficiile consumului adecvat de fibre.
Exista două tipuri de fibre: fibre solubile și fibre insolubile. Majoritatea alimentelor de origine vegetală conțin ambele tipuri de fibre. De exemplu, fructele și legumele conțin fibre solubile și insolubile. Cu toate acestea, fructele conțin mai multe fibre solubile, iar legumele conțin mai multe fibre insolubile.
Ambele tipuri de fibre oferă o senzație de sațietate și reglează tranzitul intestinal, în plus fibrele solubile ajută la reglarea nivelului de colesterol și a nivelului de glicemie.
Ce sunt fibrele solubile?
Fibrele solubile sunt fibre care nu se digera direct în sistemul nostru digestiv, totuși, ele sunt folosite ca substanțe nutritive de către bacteriile benefice din intestine. Fibrele solubile ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Studiile arată că fibrele solubile au și alte beneficii, cum ar fi: reglarea absorbției grăsimilor (inclusiv a colesterolului) și a zahărului din intestin, ajutând astfel la reglarea nivelului de colesterol și al glicemiei din sânge.
Alimente care conțin fibre:
Cerealele, cum ar fi ovăzul, grâul și orzul conțin o cantitate mare de fibre. Dintre legume, brocolli, vinetele, roșiile și sfecla reprezintă surse bogate în fibre. Fructele cu pulpă (mere, pere și piersici) sunt în general surse bune de fibre. Toate fructele cu coaja lemnoasă sunt bogate în fibre.
Alimentele crude față de cele gătite, alimentele cu coajă (ex: merele), față de cele fără coajă, produsele din cerealele integrale (ex: grâul, orzul și orezul) față de cele rafinate (albe), conțin mai multe fibre.
Cum putem crește consumul zilnic de fibre?
Folosind sfaturile de mai jos, puteți creste consumul zilnic de fibre. Dacă considerați că volumul de fibre din dieta dvs. este scăzut, atunci se recomandă o creștere treptată a acestuia, mai degrabă decât creșterea bruscă.
Asigurați-vă o alimentație cât mai variată!
La micul dejun consumați produse din cereale integrale, pâine integrală, dar și legume și fructe.
Consumați leguminoase (ex: linte, fasole boabe, nâut) de 2-3 ori pe săptămână.
Încercați să consumați fructe și legume în fiecare zi.
Dacă coaja de legume și fructe poate fi consumată (ex: merele, perele, roșiile, dovlecei), consumați-le fără a le îndepărta coaja!
Consumați fructe proaspete în locul sucului de fructe. Conținutul de fibre obținut din sucul de fructe scade aproape la 0.3.
Pentru produsele pe care le consumați frecvent (ex: pâinea și alte produse de panificație, orezul), optați pentru cereale integrale și produse din grâu integral (ex: pâine integrală de grâu, făină de grâu integral, orez brun, paste integrale), în loc de produse rafinate.
Pentru a acoperi cantitatea necesară de fibre zilnic, în afară de aceste recomandări, puteți consuma Optifibre care conține 100% fibre vegetale. Faceți clic aici pentru informații detaliate.
Declarație nutrițională:
De ce trebuie să consumăm fibre?
Consumul unei cantități suficiente de alimente care conțin fibre, este important pentru menținerea unei vieți sănătoase și pentru prevenirea anumitor boli. Voi prezenta doar câteva din beneficiile consumului de fibre alimentare:
- Ajută la reglarea tranzitului intestinal.
- Ajută la reglarea apetitului.
- Poate spori senzația de sațietate prin asigurarea optimizării tranzitului intestinal.
- Ajută la controlul greutății corporale.
- Datorită indicelui glicemic mai scăzut al alimentelor bogate în fibre, acestea ajută la controlul glicemiei.
- A fost observată reducerea riscului de apariție a diferitelor boli cronice datorită consumului adecvat de fibre.
- Ajută la menținerea nivelului normal al colesterolului în sânge.
Cantitatea necesară zilnic de fibre
Pentru calcularea consumului zilnic necesar de fibre se poate utiliza tabelul de mai jos, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Aportul consumului de lichide necesar este important pentru toate cantitățile recomandate.
Pentru consumul zilnic de fibre recomandat poate fi utilizat Tabelul de alimentație următor. Acest exemplu conține patru grupe de alimente principale și poate oferi o dietă echilibrată.
Poate ca și dumneavoastră, la fel ca multe alte persoane, suferiți de probleme intestinale. La nivel global circa 30 % din populație suferă de constipație. Femeile sunt mai puternic afectate decât bărbații, iar apariția acestei probleme crește odată cu vârsta.
În agitația vieții cotidiene, o dietă sănătoasă, hidratarea adecvată și activitatea fizică potrivită sunt adesea greu de realizat. De asemenea, o cantitate insuficientă de fibre solubile și insolubile poate avea un efect negativ asupra activității intestinale normale, iar consecințele pot fi: constipația, balonarea, flatulența etc.
Optifibre - Sănătate digestivă
OptiFibre are o adresabilitate multiplă și se recomandă persoanelor care suferă de tulburări de tranzit intestinal: fie adulți, copii cu vârsta peste 3 ani, femei însărcinate sau care alăptează.
OptiFibre® este un aliment pentru scopuri medicale speciale care ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
OptiFibre® conține guma guar parțial hidrolizată, 100% fibre solubile obținute din boabe de guar, cu efect prebiotic, care ajută la reglarea tranzitului intestinal în mod natural.
OptiFibre® se dizolva în întregime atât în lichide reci cât și calde (băuturi, supe, sosuri ) sau în alimente moi (iaurt, piure de cartofi, piure de măr), fără a afecta consistența și gustul acestora.
Cum funcționează?
Poate că ați luat deja niște măsuri împotriva problemelor intestinale, dar din diferite motive (gustul produsului, ingredientele artificiale, efectele adverse, absenta efectului scontat) nu ați fost mulțumit/ă de efectul acestora.
Fibrele solubile conținute de OptiFibre® reprezintă nutrienți pentru flora noastră intestinală. Bacteriile intestinale „bune“ sunt stimulate astfel să se dezvolte. Activitatea intestinală este susținută pe termen lung, în mod natural.
Fibrele – hrană pentru bacteriile intestinale bune
Flora intestinală umană este colonizată de miliarde de bacterii care influențează, reglează și susțin digestia. Pentru a îndeplini aceste sarcini, aceste bacterii au nevoie, printre altele, de nutrienți și de fibre.
Ce se întâmplă în intestinul nostru?
Bacteriile bune care colonizează intestinul nostru formează acizi grași cu catena scurtă prin metabolizarea fibrelor solubile. Acești acizi grași cu catena scurtă sunt deosebit de importanți pentru metabolizarea mucoasei colonului. Astfel, ele reprezintă o sursă importantă de energie pentru celulele mucoase intestinale, structura mucoasei intestinale fiind susținută de aceasta.
În plus, acizii grași cu catena scurtă reduc valoarea pH-ul în colon contribuind la menținerea unui mediu acid, nefavorabil dezvoltării bacteriilor rele care pot afecta sănătatea și funcția normală a colonului.
Recomandare de administrare
Recomand administrarea de OptiFibre treptat, începând cu 1 măsură pe zi (sau ½ în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 11 ani). Dacă este necesar, creșteți consumul treptat, cu o măsură la fiecare 3 zile, fără a depăși doza maximă zilnică recomandată, de 5 măsuri pe zi.
Odată ce activitatea intestinală s-a reglat, nu mai creșteți numărul de măsuri pe zi. Se recomandă utilizarea timp de cel puțin 3 săptămâni. Produsul poate fi administrat pe termen lung fără efecte adverse.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu