Avantajele mansardării unei case vechi
Pentru mansardarea unei case vechi este nevoie de un buget și de un plan, astfel încât amenajarea să fie făcută eficient și spectaculos. Față de varianta construirii unei case cu etaj sau a unui etaj nou unei case vechi, varianta mansardării are avantajul costurilor mai reduse cu materialele de construcții, dar și cu încălzirea, datorită volumului mai mic pe care mansarda îl are față de un întreg etaj. O mansardă va “înghiți” mai puțină cărămidă și mai puțin ciment decât un etaj, dar trebuie să știți cum să realizați corect izolația mansardei.
Timpul de realizare și finisare a unei mansarde este mai scurt decât cel de finalizare a unui etaj întreg. Gândiți-vă că realizarea unui nou etaj la o casă deja existentă presupune turnarea unui nou plafon și realizarea unui nou acoperiș. În cazul unei mansarde, este suficient sa întăriți podeaua, să lărgiți gura de acces în mansardă, sa izolați acoperișul și apoi să compartimentați. Evident, trebuie să aduceți instalația electrică și pe cea sanitară, asta în cazul în care amenajați bucătărie și toaletă.
Un alt avantaj al mansardării îl reprezintă lumina naturală. Dacă poziționezi ferestrele pe acoperiș, mansarda va avea parte de lumină naturală abundentă și mai mult timp din zi, comparativ cu ferestrele poziționate pe pereți. Mansardele, ca și celelalte încăperi ale casei, trebuie să fie cât mai mult luminate natural, lumina să fie uniform distribuită, să se evite pe cât posibil strălucirile orbitoare, iar din interior să existe senzația de comunicare cu exteriorul. În general, pentru respectarea nivelului minim de confort vizual în timpul zilei, când lumina naturală este disponibilă, suprafața vitrată (fereastra) nu trebuie să fie mai mică de 10% din suprafața camerei. Specialiștii spun că suprafața optimă a ferestrelor dintr-o cameră în care se petrece mult timp ziua este de 20% din suprafața podelei. Referitor la amplasarea ferestrelor pe acoperiș, se recomandă montarea mai multor ferestre de dimensiuni mai mici în diferite locuri pe acoperiș, această variantă oferind o luminare mai bună a încăperii decât în cazul montării unei singure ferestre de dimensiuni mari.
În clădirile a căror înălțime nu depășește 25 m, distanța de la marginea de jos a ferestrei până la podea trebuie să fie de minim 0.85 m. În cazul în care clădirea are o înălțime mai mare, această distanță trebuie sa fie de minim 1.1 m. Trebuie menționat că, cu cât ferestrele sunt montate la înălțime mai mare față de podea, cu atât cantitatea de lumină naturală care pătrunde în încăpere va fi mai mare.
În privința dimensiunilor, lungimea ferestrei de mansardă se alege în funcție de pantă: la acoperișurile cu pantă mare sunt necesare ferestre cu lungime mai mică, iar la cele cu pantă mai mică - ferestre cu lungime mai mare. Lățimea ferestrei de mansardă nu vă va impune limitări. Se mai spune uneori că lățimea ferestrei de mansardă se alege doar în funcție de distanța dintre căpriori, dar asigurarea unui un cadru de lemn adecvat pentru suportul ferestrei permite instalarea ferestrei de mansardă, indiferent care este distanța dintre căpriori.
Pentru mansardele cu tavan înclinat sunt indicate ferestrele cu articulare mediana și/sau superioară. În cazul mansardelor cu parapet, se recomandă elemente verticale de ferestre care se combină cu ferestrele de mansardă. Pentru mansardele cu balcon, sunt indicate cele care permit accesul fizic în afara mansardei. Datorită faptului că se instalează pe acoperișul înclinat, ferestrele de mansardă oferă cu până la 50% mai multă lumină decât ferestrele verticale sau lucarnele.
Un alt criteriu important la care vă veți gândi va fi desigur poziția ferestrelor de mansardă, știind că asta influențează hotărâtor atmosfera acestui spațiu. Dacă mansarda este un spațiu generos, fluid, deschis în așa fel încât ferestrele de mansardă de pe cel puțin două pante să lumineze aceeași încăpere, puteți plasa ferestrele la înălțimi diferite, pe ape diferite. În afară de avantajul evident al ambianței deosebite, o asemenea amplasare influențează ventilarea mansardei. În rest, puteți plasa fereastra oricât de jos sau de sus doriți (chiar în dreptul coamelor), în așa fel încât să creați senzația comunicării armonioase cu exteriorul și să aveți acces ușor la fereastră.
Dar cel mai mare avantaj al mansardei este cel estetic. Puteți conferi mansardei o notă rustică, de cabană de munte, o notă industrială, cu finisaje cu aspect neterminat și instalație electrică la vedere, o notă de romantism sau una creativă. Un birou poziționat sub o fereastră prin care soarele scaldă în lumină toată încăperea, de unde puteți vedea cerul doar ridicându-vă privirea, vă poate face să fiți mai creativ, mai eficient, să lucrați cu spor și să vă concentrați mai bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu