luni

 Un veac de singurătate - Gabriel Garcia Marquez





An apariție: 2015

Autor: Gabriel Garcia Marquez

Categoria: Literatura clasică

Editura: RAO

Nr. pagini: 480


Despre autor:

Gabriel Garcia Marquez s-a născut în Columbia la data de 6 martie 1927. Copilăria sa este relatată în memoriile sale: Vivir para contarla (Sa traiesti pentru a povesti). Între anii 1949 și 1961, lucrează ca reporter și critic de cinematografie. Mai multe producții cinematografice mexicane din anii 1960 au fost scrise de Garcia Marquez. În 1961 se instalează în New York fiind corespondent la Presa Latină. Decide să se mute în Mexic atunci când exilații cubanezi nu erau de acord cu reportajele sale, iar CIA îl critică și amenință. În 1967 a publicat cea mai cunoscută opera a sa: "Un veac de singurătate", istorie care povestește trăirile familiei Buendia în imaginarul sat Macondo. Opera este considerată ca aparținând realismului magic. În 1982 primește Premiul Nobel pentru Literatură, pentru roman și proză scurtă. Înainte cu 12 ani de a se stinge din viață, publică autobiografia sa intitulată: "Vivir para contarla" (A trăi pentru a-ți povesti viața). Alte opere semnificative ce-i poartă semnătura sunt: "Ojos de perro azul", 1950 (Ochi de câine albastru); "Cronica de una muerte anunciada", 1981 (Cronica unei morți anunțate); "El amor en los tiempos del colera", 1985 (Dragostea în vremea holerei); "Memorias de mis putas tristes", 2004 (Amintirile curvelor mele triste); "Del amor y otros demonios" (Despre dragoste și alți demoni). În 1999 i se descoperă cancer limfatic. Garcia Marquez a decedat în 17 aprilie 2014 (la 87 de ani), în Ciudad de Mexico, Mexic.

Gabriel García Márquez nu este un scriitor care se citește ușor și nici nu este „recomandat” neinițiaților într-ale literaturii profunde. Deseori, fraza lui este alambicată, complicată cu o subtilă metaforă și... pare interminabilă; perfectă pentru o analiză morfo-sintactică. Cu toate aceste (aparente) greutăți, Gabriel García Márquez este unul dintre cei mai citiți scriitori ai lumii, notorietatea sa fiind aparte. Din 1967, când „Un veac de singurătate” a fost publicat pentru prima dată, romanul a fost editat în peste 50 de milioane de exemplare și tradus în 46 de limbi, devenind una dintre cele mai „consumate” cărți din istoria literaturii universale (și nu doar în vremuri de pandemie și izolare, când cartea însumează un număr record de cereri). Despre „Un veac de singurătate” au fost nenumărate recenzii și păreri. Se dorește a fi un mare serial de televiziune, a inspirat artiști plastici.

„Un veac de singurătate" este considerată opera care l-a făcut pe Gabriel García Márquez celebru. I-a adus premiul Nobel pentru literatură, în 1982 și se mai spune despre ea că este cel mai frumos roman de expresie spaniolă, după „Don Quijote de la Mancha”. Cred că este un roman puternic și unic, situat în galeria marilor scrieri universale. Și mai cred că este un roman dificil, greu de citit, greu de urmărit, dar incredibil de frumos; de un realism magic, așa cum îl clasifică exegeții literari.

,,Un veac de singurătate” prezintă povestea unui sat columbian fictiv – Macondo. Acțiunea se derulează pe parcursul  a 100 de ani și urmează destinul familiei Buendía ai cărei membri sunt primii locatari ai satului (în frunte cu patriarhul lor José Arcadio Buendía dar și cu soția sa, Ursula). Prima referire la Macondo apare în povestea ,,O zi după sâmbătă”, iar o parte din personajele din ,,Un veac de singurătate” apar în anumite povești sau romane anterioare ale autorului.

Titlul romanului simbolizează sentimentul de singurătate­, sentiment ce îi însoțește pe membrii familiei Buendía în toate aspectele vieții lor și chiar în moarte! Această temă a singurătății omului în lume este reluată în mai multe din operele lui Marquez, probabil fiindcă este un adevăr care poate fi ignorat, însă nu poate fi negat. Oricât ar vrea să se amăgească, omul trebuie să înfrunte viața, cu toate suișurile și coborâșurile sale, formarea istoriei, dacă vreți, de unul singur.

Acțiunea urmărește viața familiei Buendía începând cu patriarhul familiei, José Arcadio Buendía, care are o mulțime de idei îndrăznețe, idei care sunt temperate, însă, de soția sa, Ursula. În roman sunt prezentate și viețile copiilor, nepoților, strănepoților, pe parcursul a șase generații. Pe măsură ce generațiile se succed se observă cum viața liniștitului sat Macondo se metamorfozează: civilizația înlocuiește treptat simplitatea naturală ducând, în cele din urmă, la un declin așteptat.

Romanul poate fi interpretat în mai multe feluri: o alegorie a istoriei latino-americane sau a condiției umane ori ca o meditație asupra timpului. În Un veac de singurătate Gabriel García Márquez îmbină cu succes realul, fantasticul, meditația filozofică și narațiunea rezultatul fiind o creație vie și tulburătoare!

Cartea este compusă din 20 de capitole în care povestea este relatată prin structuri ciclice: evenimentele, dar și numele personajelor se repetă, făcând ca realitatea și fantasticul să fuzioneze. Totodată, aceste structuri fac ca lectura să fie puțin greoaie pentru cititorii obișnuiți cu o lectură facilă! 

Recomand ,,Un veac de singurătate”, chiar dacă nu este o carte pentru oricine. O puteți cumpăra acum de la libris.ro la un preț foarte bun. Citiți cartea pe îndelete, ca să aveți timp să meditați ...


Un comentariu:

Georgiana spunea...

Mi-a placut review-ul, big like :D