vineri

 Conchistadorul - Almeida Faria

 



 

 Autor Almeida Faria

Data aparitie 2008

Numar de pagini 127

Format 13x20

Subcategorie Literatura contemporană

Categorie Beletristică

Editura GRUPUL EDITORIAL ART



O carte bună este ca o conversație cu un om deștept. Almeida Faria, unul dintre cei mai mari prozatori portughezi contemporani, s-a născut în 1943 la Montemor-o-Novo, localitate din Sudul Portugaliei, loc de desfășurare a acțiunii unora dintre principalele sale romane. După studii la Universitatea din Lisabona, petrece un timp ca bursier în Statele Unite și Germania. Profesor de filosofie la Universidade Nova din Lisabona, a fost, după 1974, cel dintâi președinte al PEN-clubului portughez. Conchistadorul a fost publicat, în portugheză, în anul 1990. Pentru acest volum a luat Premiul "Revelație" al Societății Portugheze a Scriitorilor. Actualmente, Faria este profesor de estetică la Universitatea Nouă din Lisabona. Cărțile lui Almeida Faria au fost încununate până astăzi cu cele mai prestigioase premii literare portugheze ‒ Premiul Academiei de Științe din Lisabona, Premiul Dom Dinis, Premiul pentru Roman al Asociației Scriitorilor Portughezi etc.  Îți recomand, așadar, ca următoarea carte pe care vei dori să o citești, să fie scrisă de Almeida Faria. 


Conchistadorul a apărut în anul 2008, publicată de GRUPUL EDITORIAL ART. Cartea face parte din categoria Literatura contemporană, fiind și foarte ușor de citit, având doar 128 de pagini. Sper să îți placă și ție timpul petrecut lecturând Conchistadorul și, de asemenea, sper că autorul Almeida Faria se va ridica la nivelul așteptărilor tale.


Conchistador (spaniolă: [koŋ.kis.t̪a'ð̞oɾ]) - "Conquistador" însemnând "cuceritor" în limba spaniolă și este un termen folosit pentru a denumi soldații, exploratorii și aventurierii care au realizat Conquista (acest termen este larg acceptat de istorici), adică au cucerit o mare parte din Americi și Asia Pacific și le-au adus sub stăpânire colonială spaniolă între secolul XV și secolul XVII, începând cu colonia din Bahamas, înființată de Cristofor Columb.


Cartea debutează cu relatarea dispariției regelui portughez Dom Sebastiao (1334-1578) în timpul unui război nesăbuit, purtat cu maurii în Nordul Africii, încheiat cu înfrângerea dezastroasă a portughezilor și pierderea independenței naționale pentru 60 de ani. Acest eveniment a dat naștere unui mit cu ecouri chiar și în zilele noastre, și anume: sebastianismului, îmbrățișat de cei care speră în revenirea regelui și în renașterea splendorii apuse a Regatului Portugaliei. Exact în ziua de naștere a regelui, dar patru secole mai târziu, va apărea pe lume- în împrejurări fantastice- un alt Sebastiao care, fizic, seamănă perfect cu tizul său, dar, din punct de vedere al temperamentului și înclinațiilor, se află la antipodul acestuia. Astfel, conchistadorul Sebastiao, spre deosebire de perdantul Dom Sebastiao, merge din cucerire în cucerire, dar în cu totul altă zonă decât pe câmpul de luptă. Nostalgicii măreției trecute a Portugaliei își pun mari speranțe în el, speranțe care nu vor fi însă împlinite niciodată.


Rezumând, Conchistadorul e un roman scurt și plin de umor despre un fenoment specific portughez: sebastianismul. Pornind de la povestea lui Dom Sebastião al Portugaliei, care a dispărut într-o luptă legendară cu maurii, dar pe care poporul încă l-a așteptat multă vreme să se întoarcă, putem spune că sebastianismul a ajuns sinonim cu așteptarea unui erou care să salveze Portugalia. De ce anume s-o salveze, asta s-a modificat de la epocă la epocă...

Puteți găsi cartea la un preț foarte bun pe Libris.ro.

Lecturi plăcute!



Niciun comentariu: