duminică

 Cum poți să te protejezi de infractorii cibernetici




        Spațiul cibernetic este considerat al cincilea câmp de luptă după uscat, aer, apă și spațiu. Odată cu creșterea numărului de atacatori, există o nevoie mai mare de a păstra informațiile personale și de top secret în siguranță împotriva atacurilor cibernetice și de a investi în măsuri de securitate computerizate îmbunătățite și robuste. Securitatea cibernetică este o necesitate esențială pentru o societate modernă în care tehnologia informației și serviciile pătrund în fiecare aspect al vieții noastre. Lumea noastră conectată depinde de securitatea cibernetică.
        În fiecare zi ești expus, atât acasă, cât și la locul de muncă, la amenințări ce își au originea în spațiul virtual. În majoritatea cazurilor nici măcar nu ești conștient de acest lucru, sau dacă-l realizezi, nu reacționezi la aceste amenințări într-o manieră adecvată. În media apar zilnic articole referitoare la incidente de securitate și la impactul pe care acestea îl au asupra ta, ca individ sau organizație, deopotrivă. Aceste incidente relatate sunt de fapt doar vârful iceberg-ului, în realitate fiind cu mult mai expus decât crezi tu că ești, având în vedere că, din nefericire, riscurile asociate mediului virtual sunt în continuă creștere. Cu toate că mediul virtual, reprezentat de infrastructurile cibernetice, incluzând conținutul informațional procesat, stocat sau transmis, și acțiunile derulate de utilizatori, este deja o parte integrantă a vieții personale și profesionale, securitatea sa este un element luat în calcul mult prea rar și poate insuficient. Acest aspect este potențat de complexitatea noilor tehnologii, care implică noi riscuri ce pot afecta grav individul sau organizația, în condițiile în care există numeroase acțiuni ostile desfășurate în spațiul cibernetic de natură să afecteze funcționarea sistemelor informatice precum și datele vehiculate prin intermediul acestora. 
        Odată cu introducerea măsurilor de limitare a răspândirii coronavirus-ului, cu toții petrecem mai mult timp online, indiferent dacă lucrăm sau navigăm pe internet. Una dintre măsurile preventive cheie pentru răspândirea Covid-19 este distanțarea socială. Din fericire, în această lume din ce în ce mai conectată ne putem, practic, continua viața profesională și privată. Cu toate acestea, odată cu creșterea imensă a numărului de persoane care lucrează de la distanță, este de o importanță vitală să ne ocupăm și de igiena noastră cibernetică. Infracțiunile cibernetice au evoluat rapid de la începutul pandemiei Covid 19, deoarece entități rău intenționate încearcă să exploateze temerile oamenilor. Află din acest articol cum te poți proteja! 

Prudența pe navigarea de internet

        Securitatea cibernetică este un subiect discutat frecvent în ultimii ani pentru că mediul virtual este unul dinamic, aflat în permanentă schimbare, pentru că tehnologiile folosite sunt înlocuite, actualizate și modificate constant, apărând astfel noi și noi provocări și pentru că nivelul de conștientizare al utilizatorilor este încă unul foarte scăzut. Mediul online are din ce în ce mai multe conexiuni cu spațiul fizic. Iar multe dintre lucrurile pe care le facem în primul au implicații în cel de-al doilea: atunci când securitatea este compromisă în spațiul virtual, utilizatorii pot avea parte de consecințe dintre cele mai neplăcute în spațiul fizic. Acele informații vitale vizate de spionii cibernetici ni se par, de cele mai multe ori, uzuale, banale, inofensive: acestea încep de la datele personale, completarea de diverse formulare online pentru concursuri și ajung la date financiare și contractuale, informații despre angajați și baze de date. Furtul de identitate în mediul online nu mai este o legendă urbană sau subiectul unui serial TV polițist. Accesul unor terți la date confidențiale creează avantaje strategice, iar blocarea accesului utilizatorilor la un set de date poate aduce prejudicii financiare considerabile, prin simpla lipsă a accesului la documente într-un anumit moment dat. 

        În contextul anxietăților cauzate de criză, s-a ajuns la un comportament online nesigur și din ce în ce mai mulți infractorii informatici exploatează aceste puncte slabe, utilizând phishing, instalând programe malware, folosind și alte practici rău intenționate, doar pentru a fura date și a accesa dispozitive, toate aceste practici permițându-le să acceseze conturi bancare, baze de date ale organizațiilor și încă multe altele. Din ce în ce mai mulți infractorii experimentați inventează constant moduri noi și creative de a păcăli utilizatorii de pe internet să își furnizeze datele cu caracter personal și, mai ales, banii. Criminalii cibernetici profită de fiecare ocazie pentru a-și croi drumul în afaceri și locuințe.

Cele mai frecvente metode de atacuri cibernetice Covid-19
mesaje sau link-uri false care exploatează îngrijorări (știri despre vindecări miraculoase, hărți false despre răspândirea virusului, cereri de donații) ce duc la site-uri web rău intenționate sau programe malware
mesaje false sau apeluri care pretind să fie de la Microsoft, Google Drive etc., care încearcă să vă obțină datele de autentificare, oferind „ajutor” sau amenințând cu suspendarea contului dvs.
mesaje false despre livrări de pachete inexistente etc.
         
        În general, utilizatorii de Internet care sunt conștienți de riscuri adoptă unele măsuri care, în opinia lor bazată pe experiențele anterioare, ar trebui să fie suficiente pentru o bună protecție. Instalarea unei soluții de securitate complete și ușor de utilizat te poate ajuta să te relaxezi și să te concentrezi pe ce contează cel mai mult – bunăstarea ta și a familiei tale. Pentru ca tu să fii în siguranță online, Bitdefender oferă o soluție de securitate cibernetică astfel încât device-urile tale să fie protejate. Bitdefender Total Security oferă protecție completă pentru dispozitivele Windows, macOS, Android și iOS, în timp ce Bitdefender Antivirus Plus și Internet Security sunt destinate dispozitivelor cu Windows, iar Antivirus for Mac celor macOS. Bitdefender are un antivirus gratuit, pe lângă suitele de securitate plătite, antivirus care-mi protejează și mie device-urile. Indiferent de dispozitivul utilizat, soluția de securitate se instalează rapid, are un impact redus asupra resurselor dispozitivului tău și oferă o protecție ridicată.

Reguli pentru o navigare mai sigură:
  • utilizează ultima versiune de browser;
  • având în vedere că cele mai multe aplicații malițioase afectează Microsoft Internet Explorer (utilizat de peste 50% dintre utilizatori), orientează-te și spre alte tipuri de browser (ex. Google Chrome, Opera, Firefox, Safari etc.), mai ales când accesezi pagini web posibil nesigure (încearcă să folosești opțiunea NotScript sau NoScript);
  • verifică secțiunea de contact a site-urilor web (adresă, număr de telefon, e-mail);
  • verifică destinația reală a link-urilor prin trecerea cursorului mouse-lui peste acesta și vizualizarea adresei reale în partea stângă-jos a browser-ului;
  • atenție la ce plugin-uri instalezi, de multe ori acestea vin însoțite de software malițios;
  • nu apăsa pe link-urile din cadrul ferestrelor de tip pop-up;
  • verifică existența „https://” în partea de început a adresei web, înainte de a introduce informații personale.
Utilizarea sigură a unităților externe de memorie:
* Asigură-te că sunt introduși în echipamentul informatic doar suporți de memorie externă (USB stick, card memory, CD/DVD) verificați în prealabil cu aplicații antivirus actualizate.
* Ține apăsată tasta „Shift“ în momentul în care introduci suportul de memorie externă, pentru a bloca rularea automată („autorun“) a software-urilor malițioase.

Nu te lăsa păcălit de ofertele de falși antiviruși!

    Falsul antivirus, „scareware” şi alte înșelătorii online împotriva securității au fost în spatele câtorva dintre cele mai de succes fraude online din ultima vreme. Asigură-te că tu sau organizația din care faci parte știți care este procedura de urmat în cazul în care un computer este infectat cu un virus. Învață să recunoști un mesaj legal de avertizare care notifică în mod corespunzător dacă s-a întâmplat ceva rău sau suspect cu dispozitivul pe care-l folosești. Dacă este posibil, configurează-ți aparatele astfel încât să nu permită altor utilizatori (copii, vârstnici în general) să aibă acces administrativ. Acest lucru va minimiza riscul ca aceștia să instaleze software-uri rău intenționate.

        Totuși, toate aceste pericole pot fi reduse semnificativ prin aplicarea unei serii de bune practici puțin costisitoare, chiar gratuite, și ușor de aplicat. Conștientizarea riscurilor este foarte eficientă pentru a limita o mare parte din riscuri. 
        Pe scurt, pentru a te proteja de infractorii cibernetici, ține cont de câteva bune practici de navigare în siguranță:
* Reînnoiește datele de acces și verifică dacă laptopul e configurat corespunzător;
* Folosește un serviciu de VPN;
* Nu amesteca ce e personal cu ce e în scop de serviciu;
* Depistează tentativele de înșelătorie, fii atent la mesajele care par suspicioase;
* Respectă procedurile standard în regim work-from-home;
* Nu permite aplicațiilor să colecteze date care nu au de-a face cu funcționalitatea aplicației;
* Activează autentificarea în doi pași.

    

Un comentariu:

Ionela spunea...

Foarte importanta securitatea in perioada asta. mersi pentru recomandari! Foarte util articolul.