marți

5 sfaturi pentru a face fotografii mai reușite




Cum putem face fotografii mai reușite? 

De cele mai multe ori, răspunsul la această întrebare nu se rezumă la achiziția unui aparat foto mai performant, așa cum mulți dintre cei care fac primii pași în fotografie, cred. Am alcătuit o listă cu câteva sfaturi de bază pentru a surprinde fotografii mai reușite, în orice condiții și cu orice echipament. Lista nu este nicidecum exhaustivă și rămâne deschisă și propunerilor voastre! În plus, această listă nu reprezintă nicidecum un clasament, ordinea sfaturilor fiind aleatorie.


1. Un aparat mai bun nu îți garantează fotografii mai reușite! 
Megapixelii nu contează. Calitatea da! Îți recomand să investești mai mult în tine decât în echipament. Decât să investești 10.000 de Euro în echipament, mai bine faci o călătorie în jurul lumii. Te vei întoarce cu fotografii mult mai reușite decât dacă ai sta în casă, dar cu cel mai performant echipament în rucsac. În plus, pentru perfecționare, poți participa la cât mai multe workshopuri sau concursuri foto. Și chiar dacă nu vei ajunge niciodată pe lista câștigătorilor, să continui! Este cel mai bun prilej de a te evalua și de a afla pe ce nivel te afli. De cele mai multe ori, însă, cele mai valoroase sfaturi le vei primi de la alți fotografi, nu de la cursuri de fotografie. Dar sfatul meu este să nu încerci să copiezi stilul altor fotografi. Nu vei face decât să fii mereu în umbra lor. Iar tu ai nevoie de creativitate pentru a-ți defini propriul stil.  Urmărește-i pe alții, dar rămâi atent la drumul tău. Nu trebuie să fii „ca ei”. În fotografie trebuie să îți dezvolți propriul stil.


2. Nu fotografia același subiect de 100 de ori!
Încearcă să îți impui un număr fix de cadre alocate fiecărui subiect, dar să faci tot posibilul ca acestea să fie cele mai bune. Apropie-te cât mai mult de subiect. Învață și folosește histograma pentru a aprecia mai bune expunerea. Și în nici un caz nu pierde timpul cu postprocesarea fotografiilor! Străduiește-te să obții fotografii cât mai reușite direct din aparat, câștigând astfel timp pentru a fotografia mai mult.
Prelucrarea fotografiilor trebuie să aducă un plus de valoare imaginilor, nu să le distrugă. O fotografie slabă nu va putea fi „salvată” decât rareori în post-procesare. Și nu ar trebui să te bazezi niciodată pe asta!


3.  Fii creativ în compoziția fotografiilor tale!
Surprinde o furtună, un apus, o pădure, ... marea. Încearcă să surprinzi natura! 
Încearcă de fiecare dată să găsești alte unghiuri și alte abordări, dacă fotografiezi un subiect arhi-cunoscut. Privește în spate! De multe ori poți surprinde un cadru reușit acolo unde te aștepți mai puțin. Ferește-te de clișee: drumuri șerpuite, oameni ai străzii, bătrâni, ferestre, flori. Ascultă, privește și fii atent în jurul tău. Nu sta pe loc! „Zoom-ul din picioare” este cel mai indicat pentru dezvoltarea creativității.


4. Învață-ți aparatul și regulile de compoziție!
... că nu degeaba li se spun „reguli”. Încearcă să fii mai atent la compoziție și să apeși mai rar pe declanșator. Trebuie să poți schimba setările chiar și cu ochii închiși. Majoritatea filtrelor optice sunt inutile, dar câteva sunt indispensabile: Filtrul de Polarizare și Filtrul Neutru Degrade. De cele mai multe ori chiar nu ai nevoie de filtru „Star”. Închide diafragma (f/16-f/22) și observă rezultatele. În plus, probabil că nu ai nevoie nici de un obiectiv „mai wide”. Fă un pas în spate și caută o încadrare diferită, care să iasă în evidență. Nu uita, aparatul nu gândește pentru tine. Învață principiile de bază în fotografie și aplică-le de fiecare dată. Îți recomand ,,Bazele imaginii de film și televiziune” de Dan Curean. Este un fel de manual ce răspunde unei nevoi acute de sistematizare a problemelor teoretice și, mai ales, practice, cu care se confruntă studenții din facultățile de film. Are baze istorico-filozofico solide și este foarte bogat în exemple. Cu siguranță va constitui un instrument indispensabil de lucru și pentru tine. Cartea este redactată într-un limbaj accesibil și poate să fie consultată cu profit și de cititorii neprofesioniști, aparținând publicului larg. În câteva cuvinte: este o carte necesară și binevenită în orice bibliotecă. O poți găsi și pe libris.ro  la un preț excelent.


5. Acceptă faptul că și telefonul tău poate face fotografii bune!
Dacă ești unul dintre cei care, deși dețin un telefon cu o cameră foto performantă, cu softuri inteligente, realizează fotografii slabe calitativ, trebuie să citești neapărat cartea pe care ți-am recomandat-o mai sus. Mulți pasionați de fotografia cu telefonul au micile lor secrete, astfel încât să compenseze marile minusuri cu care se confruntă. 
SFATURI: Intră în setările telefonului, la Camera foto și activează funcția GRID. Știu, vei fi uimit citind asta, considerând că nu la astfel de sfaturi te așteptai, însă funcția GRID activată oferă un foarte mare avantaj în a face fotografii mai bune cu telefonul (acest sfat este valabil și pentru camerele DSLR). În plus, nu puține sunt situațiile în care modul auto al camerei foto nu este o soluție pentru a obține o fotografie reușită, astfel că al doilea sfat pe care ți-l ofer este să-ți activezi și funcția PRO din aplicația camerei foto, astfel încât să poți beneficia din plin de avantajele schimbării unor factori importanți, cum ar fi ISO, timpul de expunere sau balansul de alb. Vei fi surprins că vei reuși să faci fotografii excelente chiar și în cele mai complicate condiții de lumină.

Acestea au fost cele 5 de sfaturi pentru fotografii reușite. 
Nu uita: practica este cea mai importantă. Studiază tutoriale, cărți de fotografie și reviste ce tratează subiectele care te interesează și, nu în ultimul rând, folosește forumurile sau comunitățile foto online pentru a interacționa cu alți fotografi!

După cum am mai afirmat, lista rămâne deschisă sugestiilor voastre! Ce sfaturi aș mai putea adăuga? Cu care nu ești de acord? Te invit la discuții, mai jos, în rubrica de comentarii. 
O vară plină de culoare tuturor!


Niciun comentariu: