luni

 Harry Potter și camera secretelor - J.K.Rowling




    J.K. Rowling este o bine cunoscută scriitoare britanică, născută pe 31 iulie 1965 în Regatul Unit. Ea a devenit celebră odată cu succesul obținut în urma romanelor sale de fantezie din seria "Harry Potter". Acestea au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii și vânzându-se în peste 400 de milioane de exemplare. Ecranizarea seriei a însemnat de asemenea un mare succes pentru autoarea britanică, care a încasat sume considerabile. În martie 2010, revista "Forbes" a estimat averea netă a lui Joanne Rowling la 1 miliard de dolari, fiind pe locul al doisprezecelea printre cele mai bogate femei din Regatul Unit. Ea este cunoscută și pentru acțiunile sale filantropice, sprijinind multe organizații caritabile.


    De la citirea primei cărți Harry Potter și Piatra Filosofală, nu a trecut mult timp până să mă decid a deschide coperţile poveștii lui ,,Harry Potter şi camera secretelor”, cea de-a doua carte din seria celor şapte volume care urmăresc viaţa tânărului vrăjitor Harry în lupta împotriva lui Voldermont (Cap-de-Mort), vrăjitorul care i-a ucis părinţii şi i-a lăsat pe frunte cicatricea în formă de fulger.

    ,,Harry Potter şi piatra filosofală” este o carte minunată pentru copii, fiind scrisă într-un stil simpluţ, dar cu o acţiune care se desfăşoară cu repeziciune. Acelaşi lucru rămâne valabil şi pentru ,,Harry Potter şi camera secretelor”, cu singura diferenţă că în acest al doilea volum, Rowling nu a mai trebuit să ţină cartea la un număr relativ mic de pagini, ci a fost liberă să scrie cât vrea, editorii nemaipunând nicio condiție legată de acest aspect. De fapt, cu fiecare carte scrisă, volumele despre Harrry Potter devin tot mai groase, cu o acţiune din ce în ce mai complicată.

    ,,Harry Potter şi camera secretelor” începe precum volumul predecesor, cu problemele la care Harry, un puşti de 12 ani aflat în vacanţă de la Şcoala Hogwarts, trebuie să facă faţă în familia lui adoptivă, formată din dezgustătorii Dursley. Primele câteva capitole recapitulează evenimentele majore care au avut loc în primul volum, astfel că un cititor care a sărit peste Harry Potter şi piatra filosofală nu are mari probleme în a înţelege cine e cine şi cum stau lucrurile în lumea vrăjitorilor şi a oamenilor obişnuiţi, numiţi Muggles.


    În acest volum, Harry Potter are o vară extrem de aglomerată: petrece o zi de naștere groaznică, primește avertizări sinistre de la un elf de casă pe nume Dobby și fuge de la familia Dursley cu mașina zburătoare a prietenului său, Ron. La Hogwarts când începe un nou an școlar, Harry aude niște șoapte ciudate pe coridoarele goale. Imediat după aceea, au loc mai multe atacuri misterioase și previziunile sumbre ale lui Dobby par să se adeverească... Mi-a plăcut mult descrierea descoperirii noului talent al lui Harry- comunicarea cu șerpii în limba herpetiliană, fapt ce îl aduce, din nou, în atenția tuturor, ca un posibil urmaș al lui Slytheryn și a camerei secretelor.

    Din nou, Rowling strălucește prin prisma personajelor secundare. Dumbledore, McGonagall, Snape, Hagrid, Fred și George, Neville, Malfoy și gașca lui insuportabilă au fiecare parte de momente absolut minunate, care cu siguranță vă va face să-i iubiți/urâți și mai mult, dar noile adiții ale universului HP fură spectacolul. Vorbesc, bineînțeles, despre Dobby (unul dintre personajele mele preferate din întreaga serie, adorabil în încercările lui de a-i „salva” viața lui Harry), domnul și doamna Wasley (absolut încântători, chiar și în momentele în care îl muștruluiesc pe Ron), Lucius Malfoy (delicios de malefic) și ultimul, dar nu cel din urmă, Gilderoy Lockhart (excentric, enervant, exagerat și fabulos de narcisist).

    Întregul volum e plin de magie, întâlnim păianjeni uriași, vrăjitori de magie neagră, bufnițe poștaș, fantome fără de cap sau fantome smiorcăite, mașini zburătoare, pe elful de casă Dobby, mături zburătoare, vărcolaci, unicorni și centauri din Pădurea interzisă și aflăm cine sunt Mageamii și Vrajichix. O lume a copilăriei de orice vârstă, cu acțiuni și întâmlări care îți vor ține treaz interesul până la finalul cărții. Confruntări, câștiguri, pierderi și curaj, care este cel mai important dintre toate. Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele care ar putea descrie acest volum.

    Precum în romanul precedent, Rowling reuşeşte în finalul cărţii să conecteze toate detaliile menţionate de-a lungul celor peste 300 de pagini care alcătuiesc Harry Potter şi camera secretelor. Rowling dă celui de-al doilea volum un finalul satisfăcător (mai convingător decât finalul primei cărţi cu Potter), pregătind terenul pentru următoarea carte din serie, Harry Potter şi prizonierul din Azkaban. Nu lăsa numărul de pagini să te influențeze, ci pornește la drum. Pornește spre o lume magică pentru că s-ar putea ca aceasta să fie singura șansă în care să te poți urca în mașina zburătoare a familiei Weasley.

     CUMPĂRĂ  ȘI TU CARTEA ,,HARRY POTTER ȘI CAMERA SECRETELOR” CU REDUCERE DE PE LIBRIS.RO !!!


Niciun comentariu: