luni

 Harry Potter și piatra filosofală - J.K. Rowling

 



   J.K. Rowling este o bine cunoscută scriitoare britanică, născută pe 31 iulie 1965, în Regatul Unit. Ea a devenit celebră odată cu succesul obținut în urma romanelor sale de fantezie din seria "Harry Potter". Acestea au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii și vânzându-se în peste 400 de milioane de exemplare. Ecranizarea seriei a însemnat de asemenea un mare succes pentru autoarea britanică, care a încasat sume considerabile. În martie 2010, revista "Forbes" a estimat averea netă a lui Joanne Rowling la un miliard de dolari, fiind pe locul al doisprezecelea printre cele mai bogate femei din Regatul Unit. Ea este cunoscută și pentru actiunile sale filantropice, sprijinind multe organizatii caritabile.

    J.K.Rowling este autoarea romanelor din celebra serie Harry Potter, romane ce au câștigat numeroase premii și au stabilit noi recorduri de vânzări. Romanele s-au vândut în peste cinci sute de milioane de exemplare, au fost traduse în peste optzeci de limbi și au fost ecranizate în opt filme de mare succes. pe lângă aceste romane, Roling a scris, în scopuri caritabile, și alte trei volume asociate: ,,Quidditch, o perspectivă istorică”, ,,Animale fantastice și unde le poți găsi” (pentru Comic Relief) și ,,Povestirile Bardului Beedle” (pentru Lumos), al doilea roman devenind sursă de inspirație pentru o serie de cinci filme produse de Warner Bros.

       În anul 2012 s-a lansat compania digitală a lui J.K.Rowling- Pottermore-loc în care fanii vestitei autoare se bucură de texte inedite și de lumea magică a vrăjilor.

    Jim Kay a colaborat și la redactarea unei piese de teatru- ,,Harry Potter și copilul blestemat”, premiera piesei având loc la teatrul din West End, în vara anului 2016. A scris și un roman adresat adulților - ,,Moarte subită”, dar și romane polițiste sub pseudonimul Robert Galbraith.

    A primit o mulțime de premii și distincții, printre care și OBE (Ordinul Imperiului Britanic) pentru servicii aduse literaturii pentru copii, ,,Legiunea de Onoare” și ,,Premiul Hans Christian Andersen”. A realizat și ilustrațiile din  ,,Chemarea monstrului” de Patrick Ness, câștigând Medalia Kate Greenaway în 2012. A creat numeroase concepte pentru film și televiziune, contribuind și la expoziția de grup ,,Memory Palace” de la Victoria&Albert Museum din Londra. Ediția ilustrată ,,Harry Potter și piatra filozofală” a avut un succes colosal internațional, fapt pentru care Jim Kay va ilustra pentru Bloomsbury toate cele șapte volume din seria clasică Harry Potter.

    ,,Harry potter și piatra filosofală” este primul volum din celebra serie Harry Potter, o carte plină de aventură și cele mai grozave peripeții. Este începutul unei ample povești fantastice, începutul unui legământ special, o prietenie trainică între trei copii care urmează să treacă prin multe încercări din momentul în care pun piciorul pentru prima dată în Hogwarts.

    În acest prim volum aflăm povestea lui Harry Potter, ce s-a întamplat cu familia lui și cum ajunge el la familia Dursley. O poveste destul de tragică, plină de secrete și amenințări, dar în acelasi timp și o poveste magică, povestea unui băiețel a cărui viață se schimbă radical din momentul în care primește scrisoarea de la însăși marele (la propriu) Hagrid din care află că este acceptat la școala Hogwarts - Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii. De fapt, Hagrid trimise o mulțime de scrisori către băiat, care fuseseră, însă, oprite de unchiul lui Harry, maleficul Vernon. Deși Hagrid nu era propriu-zis un vrăjitor adevărat, fiind exmatriculat de la acea instituție, din motive, deocamdată obscure, din când în când acesta nu se poate abține, dând viață unor situații extrem de amuzante. (vz. scena cu nesuferitele rude ale lui Harry)

    Însoțit de Hagrid, micul Harry pătrunde timid printr-un portal magic într-un univers paralel plin de vrăjitori, dar cu o structură similară a lumii mageamiilor (a persoanelor non-magice): existau magazine, bănci, restaurante, ateliere, parcuri etc. Acum află Harry că este bogat, părinții lăsându-i o sumă uriașă într-un depozit la bancă. Dar și mai ciudat i se păru băiatului faptul că toată lumea îl trata cu respect și prietenie.

    Prima zi de școală e prezentată extrem de amănunțit, cu scene ample și detalii savuroase. Extrem de mult mi-a plăcut cum e descrisă organizarea școlii, cu cele patru case: ,,Griffyndor” (Cercetașii), ,,Hufflepuff” (Astropufi), ,,Ravenclaw” (Ochi de șoim) și ,,Slytherin” (Viperini), fiecare din acestea aflându-se sub patronatul unui profesor. Harry, fiind repartizat la ,,Griffyndor”, era bucuros pentru că nu dorea deloc să fie coechipier cu Malfoy și alți băieți care-i semănau acestuia.

    Încă din prima zi, Harry se împrietenește cu Ron Weasley, un băiat pistruiat cu părul roșu, care făcea parte dintr-o familei numeroasă de vrăjitori și Hermione, o tocilară desăvârșită, care știa toate manualele pe dinafară, o fanatică a respectării regulilor. Ei devin relativ repede un trio formidabil, fiecare având calități complementare celorlalți. Și vor avea parte de experiențe extraordinare și aventuri pline de magie, vrăji, dragoni, unicorni, spirite malefice, mistere...

    Extrem de mult mi-a plăcut și cum erau prezentați profesorii: Quirell este primul profesor pe care-l întâlnește, profesor ce preda Tehnici de apărare contra Magiei Negre- un bărbat timid și extrem de palid, care rămăsese cam bâlbâit după o experiență nefastă cu un vampir din România. Rând pe rând intră în scenă și alte caractere complexe: Snape-profesor de Filtre și Elixire, profesor ce patrona casa Slytherin, doamna Minerva McGonagall, patroana casei Griffyndor, Albus Dumbledore-directorul școlii- un personaj cu totul remarcabil, care dă dovadă de multă înțelepciune.

    Extrem de spectaculos este prezentat și jocul de Quidditch- jucătorii care utilizau mături zburătoare pentru deplasarea în aer, scopul jocului fiind de a prinde cât mai repede smiciul-o minge mică și rapidă.

    Finalul cărții este plin de adrenalină, pericolul atinge cote extreme și asistăm la o uluitoare răsturnare de situație. Aparențele, ca și în realitate, sunt înșelătoare iar răul, vom vedea, se poate ascunde sub multe forme...



Cartea poate fi achiziținată și de la Libris.ro alături de celelalte volume.



Niciun comentariu: