sâmbătă

Alege și tu cea mai potrivită și confortabilă metodă de protecție în perioada mestruației




    Perioada menstruației reprezintă câteva zile de mult disconfort pentru unele femei, iar pentru altele se poate transforma într-un adevărat chin, fie din cauza durerilor pe care le resimt, fie din cauza metodelor de protecție nepotrivite. În general, cele mai multe femei folosesc în zilele delicate absorbante sau tampoane, foarte puține sunt cele care cunosc sau folosesc alte metode mai inventive și mult mai confortabile.

    Deși aceste metode clasice au o mulțime de inconveniente: absorbantele, de regulă, sunt destul de incomode, iar dacă nu sunt lipite corect pe suprafața chilotului, se pot deplasa foarte ușor în timpul mișcărilor și, astfel, apare riscul de a ne păta. Și, nu în ultimul rând, majoritatea fiind confecționate din materiale plastice, pot irita pielea.

    Pe de altă parte, tampoanele, chiar dacă la prima impresie par a fi o alegere bună, au și ele mai multe efecte adverse. Folosirea lor repetată și timp de mai multe ore fără a fi schimbate, afectează nivelul ph-ului, flora vaginală și pot declanșa o mulțime de afecțiuni.

    Alternativa cea mai bună la aceaste metode clasice este cupa menstruală. Având un design avangardist, este singura alternativă durabilă, confortabilă și convenabilă la absorbantele și tampoanele tradiționale.

    Avantaje față de folosirea absorbantelor și tampoanelor:


• nu cauzează mediu umed în jurul vaginului care să favorizeze dezvoltarea bacteriilor,

• nu cauzează mirosuri neplăcute,

• nu lasă urme de fibre de tampon, nu usucă și nu irită mucoasa vaginală,

• nu afectează abilitatea naturală de hidratare a vaginului,

• nu perturbă aciditatea naturală a vaginului precum tampoanele care de obicei sunt albite și nu introduce subsțane chimice în organism,

• după urinare nu lasă în urmă un șnur umed ca în cazul tampoanelor, poate fi purtată până la 12 ore,

• se poate utiliza în siguranță în timpul somnului, în călătorii, activități sportive și chiar în timpul înotului încât te poți bucura de toate activitățile fără restricții, chiar şi în perioada menstruaţiei.

• este mult mai practică, economică, ecologică și sănătoasă în comparație cu absorbantele și tampoanele.



    Ce sunt și cum se folosesc cupele menstruale?


    Cupa menstruală este un dispozitiv reutilizabil care se introduce în vagin pentru a colecta sângele menstrual. Are dimensiuni mici, formă de clopot și este fabricată din silicon, latex sau elastomer de calitate medicală. Are o textură exterioară catilefată și confortabilă fiind dotată cu un inel de protecție împotriva scurgerilor. Comparativ cu un tampon, care absoarbe sângele, cupa menstruală îl colectează în interior, prevenind astfel aparitia infecțiilor sau uscăciunii vaginale. Cupa se introduce în vagin și poate fi purtată timp de până la 12 ore, în funcție de fluxul menstrual. Odată ce aceasta este plină, aceasta poate fi golită, curățată și reinserată. Este foarte ușor de curățat și sterilizat, după fiecare golire se spală cu apă, se șterge și se reintroduce. Sterilizarea trebuie să se facă lunar și poate fi efectuată prin două metode: se poate fierbe cupa în apă 5 minute sau se pot utiliza tablete de sterilizare care se găsesc la farmacie sau pe site-uri specializate, cum ar  fi chilotis.com .

    De exemplu, o femeie cu un flux ușor ar putea lăsa cupa în vagin pentru 8-10 ore, în timp ce o femeie cu un flux mai puternic ar putea avea nevoie să o schimbe la fiecare 3-4 ore. Inelul de protecție al cupei ajută la crearea unui vid în canalul vaginal, oferind siguranță împotriva scurgerilor. Cupa poate fi purtată în timpul zilei, dar și noaptea, chiar și în timpul activităților fizice intense, cum ar fi înot, jogging sau ciclism.

    Pentru a afla dimensiunea potrivită a cupei menstruale, ar trebui să iei în considerare:
•    vârsta,
•    lungimea colului uterin,
•    intensitatea fluxului de lichid menstrual,
•    fermitatea și flexibilitatea cupei,
•    capacitatea cupei,
•    rezistența mușchilor pelvieni,
•    dacă ai născut natural

    Cupele menstruale mai mici sunt de obicei recomandate femeilor sub 30 de ani care nu au născut pe cale vaginală. Mărimile mai mari sunt adesea recomandate femeilor care au peste 30 de ani, au născut natural sau experimentează perioade menstruale mai dificile.



Sfaturi:


- la primele utilizări este bine să folosești și un absorbant zilnic pentru extra-protecție, în rest nu este nevoie de utilizarea niciunei protecții suplimentare deoarece la o poziționare corectă nu existul riscul de pătare;

- când folosești pentru prima dată cupa menstruală poate părea dificil de scos, aceasta se întâmplă de obicei din cauză că nu ești obișnuită cu ea și, în plus, poți avea mușchii încordați, fapt ce îngreunează inserarea și scoaterea cupei; urmărește să te relaxezi cât mai mult iar scoaterea cupei menstruale va fi foarte ușoară;

- când este poziționată corect nu se simte și nu jenează în niciun fel iar introducerea și scoaterea ei nu este un proces dureros deoarece materialele din care sunt confecționate sunt destul de moi;

- se pot comanda cupe menstruale în funcție de mai multe criterii precum: brand, mărime, model, culoare, mod de prindere, materialul din care este confecționată etc, ținând cont de o eventuală alergie la latex, de cât de abundent este fluxul menstrual sau de cât de lung este canalul vaginal etc.

    Cupele menstruale sunt o alternativă din ce în ce mai populară pentru femeile din întreaga lume. Scapi pentru zece ani de grija că trebuie să cumperi tampoane sau absorbante. Este o variantă foarte rezonabilă în comparație cu miile de lei pe care le cheltui pe parcursul vieții pe produse de igienă de unică folosință, așa că, gândiți-vă câte sute de tampoane ați putea înlocui în acest timp cu doar o simplă cupă menstruală. În plus, prin intermediul produselor menstruale reutilizabile, reducem amprenta de carbon din mediul inconjurator!
  • Produsele menstruale reutilizabile sunt concepute pentru a fi folosite de mai multe ori, ceea ce înseamnă că nu generează aceeași cantitate de deșeuri precum produsele de unică folosință. Aceasta reduce impactul asupra gropilor de gunoi și depozitelor de deșeuri.
  • Producția de produse menstruale reutilizabile necesită în general mai puțină energie și poate genera emisii de carbon mai mici în comparație cu producția de produse de unică folosință.
  • Cu toate acestea, pentru a maximiza beneficiile pentru mediu, este important să îngrijești și să întreții corespunzător produsele menstruale reutilizabile, să le folosești pe toată durata lor de viață. Astfel, vei contribui la reducerea amprentei de carbon și la protejarea mediului înconjurător.

    
    
    Dacă ideea absorbantelor nu ți se pare deloc apetisantă, te înțeleg perfect; probabil că folosești deja tampoane interne. Însă aceste produse sunt asociate unor riscuri, de la sindromul șocului septic, înscris pe orice prospect, până la faptul că fibrele textile care rămân atșate de mucoasă sunt factori iritanți. Sunt neajunsuri pe care cupa menstruală le elimină din start, ea fiind o alternativă mult mai sănătoasă. 
    Întreaga ta viață se poate schimba în cazul în care decizi să înlocuiești produsele clasice destinate perioadei menstruației cu o inovație de tipul cupei menstruale. Pur și simplu, cu ajutorul cupei menstruale, avem cu toții de câștigat. 


Niciun comentariu: