marți


Suprasolicitarea, fenomenul care ne poate distruge viața






Societatea modernă, deși a evoluat foarte mult din punct de vedere tehnologic, a avut același parcurs și pe plan social, repercusiunile fiind resimțite de fiecare individ al acesteia. Odată cu dezvoltările tehnologice, s-a mărit nevoia unei forțe de muncă constant activă, aceasta fiind nevoită să activeze cât mai mult, într-un timp cât mai scurt. Aceste elemente au condus, treptat, spre suprasolicitarea generală, care are efecte diverse, regăsite sub multiple forme. Efectele sindromului de suprasolicitare aduce consecințe grave asupra stării de sănătate. Pe lângă tulburările psihice, suprasolicitarea fiind o etapă premergătoare instalării depresiei majore, aceasta ar putea duce la hipertensiune arterială, tulburări hormonale și diabet zaharat. De asemenea, poate determina creșteri în greutate și probleme precum obezitatea, dar și un risc foarte mare de a dezvolta boli cardiace.

Sunt zile în viața noastră când ne simțim copleșiți de responsabilități, fără motivație sau plictisiți, lipsiți de energie și poftă de viață, incapabili chiar de a ne ridica din pat. Însă când această perioadă persistă mai multă vreme, când situația nu devine mai bună odată cu trecerea timpului, riscul de a suferi de suprasolicitare crește. Această afecțiune este reversibilă numai dacă este conștientizată la timp și doar dacă reușim să ne adunăm forțele și să punem o ușoară frână vieții noastre, dacă reușim să luăm o bine meritată pauză și să ne mobilizăm spre a ieși din pilotul automat în care suntem prinși atât de intens.

Stresul se regăsește în viața fiecăruia dintre noi dar majoritatea învață, cumva, să trăiască cu acest lucru, fără să facă, însă, deosebirea între stres și suprasolicitare, deși există o diferențiere clară între acestea. 

A fi stresat înseamnă a te confrunta cu mult prea mult: prea multă presiune, prea multe responsabilități, o solicitare permanentă care depășește puterile fizice și psihice ale oricăruia dintre noi. Și, practic, stresul afectează întregul organism. În afară de simptomele funcționale sau organice, stresul și consecințele sale - iritabilitatea, anxietatea, depresia - provoacă adesea probleme relaționale, în familie sau la serviciu, uneori chiar conflicte importante care, la rândul lor, agravează situația: stresul generează stres. 

Stresul „de zi cu zi" poate fi cauzat de așa numiții factori de stres cronici: cum ar fi suprasolicitarea profesională, spiritul de competiție sau ambianța de muncă neplăcută. În acest caz, starea de tensiune în care trăiește persoana devine permanentă sau foarte frecventă. Aceasta îl împinge progresiv către epuizare. Ritmul de viață - orele de sculare și de culcare, lucrul în ture, frecventele schimbări de fus orar - intră în acest cadru. Cu toate acestea, o persoană stresată are convingerea că, dacă ar dispune de mai mult timp și de mai multă energie, ar putea face față situației.

Oboseala critică, însă, se caracterizează, mai degrabă, prin insuficiență: senzația că nimic nu este suficient de bun, că nu se mai poate face nimic, că orice gest este în zadar. Pe scurt, o persoană stresată caută soluții, pe când cineva ajuns la stadiul de bournout abandonează lupta, fiind total lipsit de motivație și deprimat.

Presiunea psihică uriașă exercitată de nesiguranța zilei de mâine, viața dinamică, de cele mai multe ori tulburătoare, condițiile tot mai dificile de a ne duce existența precum și multă muncă, fără o răsplată pe măsură, sunt doar câțiva dintre factorii care duc la tulburarea secolului, sindromul de burnout (de fapt, o afecțiune care consumă omul pe interior). Specialiștii din domeniul sănătății apreciază că, la nivel mondial, sunt milioane de oameni care suferă de această afecțiune iar OMS (Organizația Mondială a Sănătății) apreciază că va deveni o pandemie în următorul deceniu. Cele mai afectate categorii de persoane sunt cele care lucrează sub presiune, stres și cu termene limită. 

Și totuși, pentru a nu ajunge în această stare de epuizare, putem apela la remedii naturale care au o acțiune tonică asupra sistemului nervos și care ne ajută să ne adaptăm acestor condiții de suprasolicitare și stres. Un astfel de remediu natural este Neuro Power, un supliment ayurvedic care se adresează sistemului nervos cerebral. În plus, acest supliment ne conferă o stare de echilibru emoțional și ne ajută să ne adaptăm mai bine în situațiile conflictuale, stresante la care suntem supuși cu toții, de fapt, mai mult sau mai puțin. Neuro Power este cel mai bun adjuvant în afecțiunile neurologice (inclusiv boala Parkinson), poate susține funcționarea normală a sistemului nervos, memoria, percepția, concentrarea și coordonarea fizico-mentală, prevenind, totodată, și degenerarea neurologică.

Suplimentul alimentar Neuro Power este considerat cel mai eficient tratament pentru sistemul nervos tocmai pentru că acesta conține un amestec de plante ayurvedice bogate în substanțe active care contribuie la buna funcționare a sistemului nervos prin menținerea integrității neuronilor și a ritmului normal de transmitere a informațiilor. Astfel, sunt susținute funcțiile cerebrale integrative (memoria, percepția, concentrarea și sistematizarea) și coordonarea fizico-mentală. Prin susținerea fluxului sanguin normal la nivel cerebral este asigurat aportul de substanțe nutritive care contribuie la sănătatea și funcționarea normală a creierului. Componentele antioxidante din plante susțin organismul în protejarea celulelor neuronale împotriva stresului oxidativ, a proceselor degenerative și îmbătrânirii premature.

Deși fiecare persoană este unică în felul său și reacționează diferit, există elemente comune care favorizează o calitate crescută a vieții, acestea având rolul de a menține o gândire pozitivă și a oferi condiții optime de regenerarea a minții și a corpului, în același timp. Trebuie să profităm, pe cât posibil de timpul liber, pentru a ne împărți programul echilibrat, integrând în activitățile noastre și odihnă, călătorii dar, mai ales, o atenție sporită pe care trebuie s-o acordăm în fiecare zi și trupului dar și sufletului, în egală măsură.

Pentru ca toate visele noastre să fie transformate în realitate, trebuie să ne protejăm de factorii nocivi nevăzuți, precum stresul, oboseala și suprasolicitarea, investind timp și energie în doze optime fiecărei situații, păstrându-ne energia pentru lucrurile care merită cu adevărat.


Niciun comentariu: