duminică

500 de adevăruri uimitoare și amuzante




În copilăria mea alb-negru, petrecută mai întâi în comunism și apoi într-o tranziție lâncezită, Teleenciclopedia cea de fiecare sâmbătă, a fost unul dintre cele mai prietenoase contacte cu știința. Era seara în care Florian Pittiș și Sanda Țăranu - voice-over-i ai copilăriei mele - îmi povesteau despre jungle și regi și zgârie-nori. Cel mai mult mă fascinau poveștile despre animale și Univers, întinderea aceea presărată de astre și planete căreia mintea mea de copil îi căuta totuși un capăt. În 500 de adevăruri uimitoare și amuzante veți găsi tot felul de lucruri adevărate despre faună și floră, despre istorie, despre corpul uman, despre artă, cultură și obiceiuri, despre sport, știință, tehnică și tehnologie, despre geografie și Univers.

O carte amuzantă pentru copiii mici și în toată firea, o carte numai bună de pus sub brad!


Citind-o, într-o dimineață rece și ploioasă de toamnă, cu o cană mare de lapte în față, pot spune că a fost un fel de exercițiu terapeutic pentru mine, într-o perioadă în care abia mai îmi vedem capul de atâtea știri încâlcite și alarmante. Cărticica e plină de imagini haioase, prietenoase și pline de sentimente care dau bătăi de cap, uneori, și lumii adulților. Între coperțile ei, se deschid portaluri spre lumi posibil mai bune, unde cu toții putem învăța (sau ne putem reaminti) cât de importante sunt știința, ecologia, prietenia, înțelegerea și curajul. 


Știi care este cel mai periculos animal din lume?
- Țânțarul, el poate răspândi boli mortale precum malaria și frigurile galbene.

Știi ce culoare are sângele homarilor?
- Albastră, culoarea prevenind de la o proteină de culoare albastră numită hemocianină.

Știi care este cel mai gros copac din lume?
- Arborele Tule, care crește în Mexic și al cărui trunchi atinge un diametru de 14 metri. Unii sunt de părere că, de fapt, acest copac are mai multe trunchiuri.

Știi care este cel mai înalt copac din lume?
- Sequoia, care crește în California și poate atinge înălțimea de 115 metri.

Știi câți utilizatori are FaceBook-ul?
- În iunie 2017, când s-a făcut ultimul ,,recensământ”, FaceBook avea 2 miliarde de utilizatori, în timp ce populația lumii era de 7 (șapte) miliarde.

... Și multe altele pe care le poți afla citind această carte care, alături de alte atlase și enciclopedii pentru copii pe care le găsiți în număr foarte mare la libris.ro, pot deveni minunate cadouri de Crăciun pentru cei mici.


Niciun comentariu: