sâmbătă


Cum am scăpat de fobia și anxietatea stomatologică



Recunosc, nu a fost dintr-o dată! Dar acum merg la orice clinica stomatologică fără frică, nu doar pentru consultație, ci chiar dacă am de făcut o extracție dentară. Și asta datorită personalului calificat și extrem de amabil de la clinica Dental Praxis, cărora le mulțumesc de fiecare dată când am ocazia.
http://www.clinica-dentalpraxis.ro
Pentru persoanele cu o fobie față de stomatolog, așa cum am fost șiu eu, doar gândul la o simplă consultație devenea terifiant. Erai capabil de orice ca să eviți programarea la dentist. Recunosc că nu o singură dată m-am întors de la cabinetul stomatologic, mințindu-mă că nu mă mai doare nimic. Fobia este motivul principal pentru evitarea consultațiilor stomatologice - este o frică intensă, irațională. Suporți durerea, afecțiunile gingivale, dinții cariați sau chiar sparți numai pentru a evita cabinetul stomatologic. 
De obicei, nu se face diferența între termenii ,,anxietate” și ,,fobie”- se presupune că ar avea același înțeles. Nu este chiar așa. Persoanele cu anxietate stomatologică simt neliniște sau stânjeneală înainte de a merge la dentist, exagerează temându-se sau făcându-și griji fără un motiv real. Fobia stomatologică este o afecțiune mai gravă, o frică intensă. Eu la această categorie mă încadram. Eram îngrozită și aveam atacuri de panică. Cu o seară înainte de controlul stomatologic aveam o stare de neliniște și chiar insomnii, doar gândul la examinarea stomatologică mă făcea să plâng. În sala de așteptare nervozitatea lua locul stării de neliniște, iar imaginea instrumentelor stomatologice, mirosul și chiar halatul alb sporea anxietatea. Totul culmina cu atacul de panică și problemele grave de respirație ăn momentul când dentisul trebuia să-mi introducă instrumentele stomatologice în gură. Nici nu vă închipuiți prin ce treceam!
Fobia față de stomatolog poate duce la creșterea riscului afecțiunilor gingivale și la pierderea prematură a dinților. Dar, cel mai grav, evitarea dentistului are efecte și asupra psihicului. Dinții cariați, decolorați sau chiar lipsa acestora, pot face ca o persoană să-și piardă încrederea în sine, să se simtă nesigură de aspectul fizic. Aceste persoane zâmbesc mai puțin și deschid gura doar parțial atunci când vorbesc. Acest lucru devine stresant și afectează atât viața personală, dar mai ales pe cea profesională.
Toți avem preocupări și temeri cărora le facem față prin diferite metode. Am înțeles, la un moment dat, că frica de stomatolog nu trebuie lăsată să-mi afecteze viața. Norocul meu a fost să găsesc la timp dentistul care m-a ajutat să-mi înving această teamă. Cu profesionalism și extrem de multă răbdare, după ce-l informasem de trăirile și temerile mele, a reușit, folosind diverse metode de tratament, să mă ajute să scap de această fobie. De aceea vă recomand cu drag clinica Dental Praxis!

Niciun comentariu: