duminică

RECOMPENSA ȘI PEDEAPSA 

ÎN EDUCAȚIA COPILULUI


Sistemul recompensă-pedeapsă nu este nici pe departe o temă nouă în dezbaterile pe teme legate de educația copiilor. 
Odată cu nevoile fiecărei generații de părinți se reinventează, aceștia fiind nevoiți să-și creeze propriul sistem de educare al copilului, în funcție de diverși factori care transformă meseria de părinte într-o adevărată provocare.
Oferim sau nu recompense copiilor?! Toți părinții încearcă să găsească răspunsul, la un moment dat. Pedepsele și recompensele se regăsesc în universul nostru cotidian- dacă traversăm pe roșu-primim amendă; muncim pentru o anumită sumă de bani și, uneori, pentru satisfacția proprie. De ce nu am încerca să-i pregătim pe cei mici să se comporte corespunzător când vor deveni adulți?
Știm cu toții că nu există nicio rețetă perfectă în educație. Cu cât îți cunoști mai bine copilul sistemul de recompensare-pedepsire poate funcționa foarte bine. Întotdeuna cei mici trebuie să știe ce se așteaptă de la ei. Dacă nu se observă nicio schimbare în comportamentul celor mici, nu trebuie ca părinții să renunțe ci trebuie căutați alti stimuli, cât mai potriviți pentru copii.
Atunci când promitem recompense copilor nu facem altceva decât să stabilim niște standarde care trebuie atinse. Dacă standardele sunt atinse, atunci copilul primește ceva (de obicei, acel,,ceva” este un lucru pe care și-l dorește foarte mult: bicicletă, jucării, o excursie, etc). Pedepsele funcționează, de obicei, după aceleași principii, numai că ele se dau atunci când standardul respectiv nu a fost atins. Și pentru ca ele să aibă efect rapid, i se ia, de obicei, copilului, ceva la care ține foarte mult. La prima vedere totul pare foarte simplu și rezultatele sunt imediate. Recompensați sau pedepsiți, copiii devin imediat mai ascultători și par să facă progrese rapide. 
Părinții trebuie să fie pedagogi inventivi, răbdători, moderni și, nu în ultimul rând, prieteni cu cei mici pentru a găsi cea mai potrivită metodă pentru a stimula copilul.
Este doar o părere, nicidecum un sfat. Fiecare părinte își crește copilul cum crede că e mai bine. Am ținut, totuși, să spun toate acestea pentru că o foarte bună prietenă de-a mea era supărată pe soțul ei pentru că nu voia să-i ia ceva băiatului care a terminat cu 10 clasa a XII-a. Bărbatul a motivat spunând că băiatul a învățat pentru el, nu pentru a face vreun favor părinților, nicidecum pentru a fi recompensat cu ceva. Știu că este adevărat...și ea știe, dar totuși...
Voi ce spuneți?! E bine să recompensăm copiii pentru rezultatele lor la învățătură, sau nu!?

Niciun comentariu: