luni

Sportul meu preferat - sportul alb

Motto: ,,Am considerat întotdeauna tenisul de câmp 
drept o luptă în arenă între doi gladiatori 
care au rachetele lor și curajul drept arme”
- Yannick Noah

Tenisul este denumit ,,sportul alb”și este considerat un sport elitist și scump. Pregătirea unui sportiv necesită echipament costisitor, terenuri corespunzătoare, antrenori specializați. De aceea toți sportivii caută un magazin de tenis de câmp de unde să poată cumpăra lucruri de calitate la cele mai bune prețuri. 
http://www.premiertennis.ro
În tenis crești greu și cazi ușor! Specialiștii din sport consideră că este unul din cele mai solicitante sporturi pentru psihic, fiind foarte greu de revenit după câteva mingi sau seturi pierdute. Presiunea este foarte mare, pentru că după ani de zile de pregătire, poți pierde totul în câteva minute iar prezența la următoarele competiții fiind incertă. Competițiile se desfășoară în diverse locuri în lume, costurile deplasărilor nefiind deloc mici. Și totuși sunt mulți iubitori ai tenisului, practicând de plăcere acest sport, nu neapărat pentru competiții.
Tenisul este un sport nobil și curat cu rădăcini în mânăstirile franceze ale secolului al XII-lea unde călugării jucau cu mâinile goale un joc asemănător cu pelota, lovind o minge cu palma (jeu de paume- joc cu palma). De aici s-a extins ulterior în lume - prima inovație fiind introducerea unei mănuși pentru protecția mâinii. În secolul al XVI-lea au intrat în scena rachetele de tenis, care s-au păstrat până în zilele noastre cam în aceeași formă.
Charlotte Cooper- prima femeie care a câștigat titlul olimpic în anul 1900

La sfârșitul secolului al XIX-lea tenisul era un sport destinat în exclusivitate elitelor. Fotbalul era pentru săraci în timp ce tenisul era considerat sportul celor bogați. Culoarea albă a fost introdusă în acest sport de doamnele și domnișoarele acelor vremuri, care purtau haine albe, participând la joc îmbrăcate ca pentru o mare ocazie. Cu timpul albul a fost adoptat și de bărbați. De fapt, albul imaculat al echipamentelor a dăinuit până aproape de 1900, fiind impus cu strictețe chiar de textele de regulament și acceptat în unanimitate.
Primii care au abdicat de la această culoare au fost cei 8 eleganți (the handsome eight), jucători profesioniști ce aparțineau grupării lui Dave Dixon, in 1968. 
Apoi, Arthur Ashe, tenisman de culoare, a apărut la Rolland Garros, în 1972, într-o bluză de culoare galben-pal, sfidând astfel regulile stricte de la Paris. La Wimbledon, în același an, Rosemarie Casals era obligată de arbitru să își schimbe echipamentul, din cauza unui micuț desen colorat. 
Cu timpul, televiziunea în culori, împreună cu marii creatori de modă au impus apariția culorii în tenis, precum și diversificarea coloristicii utilizate. Echipamentul alb este deja o amintire melancolică, echipamentele având în zilele noastre culori diverse, în primul rând pentru o mai ușoară identificare a jucătorilor. Totuși, mai există mulți adepți ai tenisului care mai susțin în continuare albul. Orice s-ar spune,  alb sau colorat, tenisul rămâne același sport alb, dintotdeauna. Și, indiferent de culoarea tricourilor, istoria și tradiția conferă tenisului statutul de sport al eleganței și rafinamentului, redată de acel alb fără pată din epoca romantică a jocului.
Fără îndoială cel mai îndrăgit și celebru tenisman român este Ilie Năstase, numărul 1 mondial în 1972 și 1973. Printre cele 57 de titluri pe care I. Năstase le-a câștigat de-a lungul carierei se numără US Open în 1972m Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat de 4 ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973, și 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Alături de Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de 3 ori- în 1969, 1971 și 1972. Alți jucători celebri, pe lângă Ilie Năstase și Ion Țiriac, sunt Florin Segărceanu, Victor Hănescu, Andrei Pavel, Răzvan Sabău, Horia Tecău, Marius Copil, Gabriel Trifu. La fete ne-au produs bucurie cu jocul lor, de-a lungul timpului, Virginia Ruzici, Ruxandra Dragomir, Sorana Cârstea, Irina Spârlea, iar în prezent speranțele românilor sunt îndreptate spre Simona Halep.

Vă place tenisul? Ce sportiv român îndrăgiți?

Niciun comentariu: