sâmbătă

Fii eroul eroilor tăi!

,,Singurul handicap în viață 
este o atitudine nepotrivită”- Scott Hamilton


Jocurile Paralimpice din 2012 și 1960


Jocurile Paralimpice sunt evenimente de elită pentru persoanle cu dizabilități. Atleții cu dizabilități s-au întrecut în cadrul Jocurilor Olimpice înainte de apariția Jocurilor Paralimpice. Primul sportiv care a concurat la Olimpiadă, deși avea un picior artificial, a fost gimnastul George Eyster, în 1904. În edițiile din 1948 și 1952 Karoly Takacs (Ungaria) a concurat la probele de tir ale Jocurilor Olimpice de vară, deși avea brațul drept amputat. Înainte de debutul Jocurilor Paralimpice a mai concurat și Lis Hartel, un sportiv de echitație, care a și câștigat medalia de argint la proba de dresaj.
Prima competiție organizată pentru sportivii cu dizabilități a coincis cu Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din 1948. În 1952 veteranii de război olandezi au participat alături de britanici la competițiile cunoscute și sub denumirea de ,,Stoke Mandeville Games”. Acestea sunt considerate precursoarele Jocurilor Paralimpice, organizate la Roma în 1960, unde au participat 400 de atleți din 23 de țări, și nu numai veterani de război. Prima participare a României la Jocurile Paralimpice a fost la ediția de vară în 1972 la Heidelberg, Republica Federală Germania.
Jocurile Paralimpice din această vară sunt la cea de-a 15-a ediție și primele organizate în America Latină. Se vor desfășura în perioada 7-18 septembrie 2016 la Rio de Janeiro, Brazilia, după încheierea Jocurilor Olimpice de vară. Anul acesta 4350 de sportivi din 176 de țări vor concura pentru 528 de medalii de aur în 23 de sporturi paralimpice.
Numărătoarea inversă pentru startul Jocurilor Paralimpice a început deja. O echipă destul de numeroasă va reprezenta România în lupta pentru medalii, susținută, ca și în ediția trecută, de experții în lactate superioare, Olympus, care a convins și ca partener de încredere al Comitetului Național Paralimpic. Astfel, în perioada iulie-septembrie Olympus direcționează Comitetului Național Paralimpic câte 50 de bani pentru fiecare sticlă promoțională de lapte de consum Olympus cumpărată, sprijinind eforturile CNP de a asigura accesul antrenorilor și sportivilor la concursurile naționale și internaționale, precum și accesul acestora la sălile de antrenament și echipamentele sportive necesare, alături de programe de nutriție.
Jocurile Paralimpice au scopul de a evidenția reușitele sportive ale participanților, nu dizabilitățile lor, cele mai recente competiții desfășurându-se sub deviza: ,,Arată abilitatea, nu dizabilitatea!”. Mișcarea competițională a evoluat de la începuturile ei, la prima ediție (Roma, 1960) participând 400 de sportivi în timp ce la ediția trecută (Londra, 2012) s-au înscris 4250 de sportivi.
 România a câștigat trei medalii în istoria Jocurilor Paralimpice- toate fiind câștigate de Carol-Eduard Novak, la ciclism. Sportivul a câștigat medalia de aur la proba urmărire C4 pe pistă, la Jocurile Paralimpice  de la Londra, 2012, și încă două medalii de argint.
Hai să fim alături de sportivii paralimpici și să îi susținem în lupta lor pentru o lume mai bună, în lupta pentru recunoașterea efotului lor. Să ne mândrim cu acești sportivi pentru că ei sunt cei care ne învață să ne concentrăm pe ceea ce avem și nu pe ce ne lipsește. Sportivii paralimpici, adevărații eroi ai vremurilor noastre, trebuie să afle că le suntem alături, sprijinindu-i și încurajându-i. Împreună putem să-i ajutăm să-și trăiască pasiunea! 

Niciun comentariu: