joi


Spectacol pe apă- cele mai frumoase veliere din lume la Constanța



De mică visez la călătorii fantastice pe mări cu adâncimi de neimaginat, dornică să cunosc lumea-ntreagă și să trăiesc aventuri extraordinare, îmbarcându-mă când pe-o corabie alături de Sindbad Marinarul, când împlinind visul lui Tudoran pe-o navă alături de prieteni, cu toate pânzele sus. Cărțile au fost navele care m-au transportat în spațiu și-n timp în copilărie, scoțându-mă din peisajul ordonat și previzibil al cotidianului și livrându-mi la domiciliu adevărate aventuri, locuri exotice dar și prieteni de nădejde. Eram parte din echipaje fantastice, gata oricând să mă trezesc într-o nouă lume de poveste. 
M-am obisnuit, așadar, să nu ratez niciun eveniment ce ține de orice spectacol pe apă. În iulie 1999 orașul Rouen din nordul Franței a fost gazda unui festival magnific al velierelor, eveniment prezentat ca fiind ,,cel mai mare festival maritim al mileniului” și la care au participat multe dintre cele mai frumoase veliere din lume. În dane, pe o lungime de 7 km. erau acostate 30 de veliere mari, pregătite pentru această sărbătoare. S-au organizat concerte, reprezentații nautice, expoziții de pictură și fotografie cu peisaje maritime și focuri de artificii magnifice. Timp de 10 zile milioane de vizitatori s-au îngrămădit în dane pentru a vedea cele mai mari și frumoase veliere. Câteva erau neobișnuit de mari 100 m lungime cu vârful catargului la 50 de metri deasupra apei - Dar Mlodziezy (Polonia), Khersones (Ucraina), Statsraad Lehmkuhl (Norvegia) și Libertad (Argentina). Mie mi-a plăcut în mod deosebit cum o asociație de radioamatori s-a hotărât ca pe timpul festivalului să stabilească legătura radio între velierul Mir și stația spațială rusă Mir. După multe încercări nereușite, la 17 iulie, orele 22.27, legătura dintre velierul cu trei arbori și ,,tizul” lui din spațiu a fost în sfârșit, stabilită. Căpitanul Zorokhov i-a putut astfel vorbi comandantului Afanassiev aflat în stația spațială la aproimativ 350 km. deasupra sa. A fost un moment deosebit de frumos și o amintire minunată.
Black Sea Tall Ships Regatta a adus în 2014 la Constanța cea mai mare flotă de veliere din Marea Neagră. România a fost reprezentată de legendarul bric Mircea, care a sărbătorit 75 de ani de când se află în serviciul Marinei Române, și de velierul Adornate. La eveniment a participat și cel mai mare velier din lume, Sedov, care a fost construit în 1921 și are 117, 5 m. lungime.
După succesul primei ediții Constanța va fi și anul acesta gazda Regatei Marilor Veliere din Marea Neagră (SCF Black Tall Ships Regatta). Evenimentul va avea loc între 8 și 11 septembrie în portul Constanța unde sunt așteptate la start 13 veliere din 6 țări cu un total de 1000 de membri de echipaj. Acestea sunt navele participante la eveniment:
1. Adornate- România, clasa B
2. Vityaz- Rusia, clasa D.
3. Akela-Rusia, clasa D
4. Anna Maria- Rusia, clasa D5
5. Arial- Rusia, clasa C
6. Atyla- Spania, pavilion Vanuatu, clasa B
7. Kaliakra- Bulgaria, clasa A
8. Kruzenshtern- Rusia, clasa A
9. Mir- Rusia, clasa A
10. Mircea- România, clasa A
11. Nadezhda- Rusia, clasa A
12. Pogoria- Polonia, clasa A
13. Royal Helena- Bulgaria, clasa A
(Despre clasele velierelor
clasa A- nave cu velatură tradițională cu peste 40 m lungime totală
clasa B- nave cu velatură tradițională sub 40 de m lungime totală
clasa C- nave cu velatură modernă sub 40 m
clasa D- nave cu velatură modernă sub 40 de m, dar care au și velă spinnaker.)
În cele patru zile spectacolul pe apă oferit de nave și echipaje va fi completat de muzică, dansuri, gastronomie și artizanat specific zonei dobrogene, în general, dar și fiecărei etnii locale, în special. Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club în parteneriat cu Academia Navală Română, cu sprijinul Administrației Porturilor Maritime Constanța.

Niciun comentariu: