miercuri

Un hobby plin de satisfacții


Multe persoane aleg ca decorațiune de interior un acvariu, altele aleg ca animale de companie pentru copii - peștii din acvariu. Eu mă încadrez cu vârf și îndesat în ambele situații. De vreo 5 ani încoace m-a prins microbul ăsta, la început cu câțiva vivipari, apoi fiind fascinată de coloristica cârdurilor de neon și rasbora, pentru ca în prezent să ajung să mă îndrăgostesc de regele acvariilor - timidul pește discus. Deși știu că acești pești se dezvoltă mult mai bine într-o cuvă fără plante, recunosc că nu am putut renunța la acestea, din motive de confort vizual.
Până acum m-am jucat cu tot felul de design-uri de setup-uri; full plantat, pietre+plante, etc., până mi-am luat discusi și a trebuit să renunț la mai tot în favoarea lor. Un acvariu îngrijit aduce un plus de frumusețe oricărui mediu; iar privitul peștilor în mediul lor este recunoscut de mulți medici ca o activitate terapeutică de reducere a stresului (probabil ați văzut acvarii în cabinetele multor doctori).
De ceva timp visez la un acvariu gigantic, pe jumătate de perete, plin cu peștișori exotici și plante proaspete, unduitoare sub lumina tropicală dată de banda LED de pe capacul suspendat, clipocind plăcut prin întunericul camerei.  Bineînțeles că poți folosi mai multe benzi/ culori, depinde de mărimea acvariului și de imaginația ta. Sau, îmi surâde ideea unui acvariu incadrat în mobilă. Nu-i așa că este minunat!? 
Lumina e bine să fie naturală, dar acum se folosesc din ce în ce mai mult becuri LED, înlocuind cu succes și cele mai puternice becuri economice. Printre avantajele acestei tehnologii se numără și durata mare de viață, consumul mic de energie iar materialele din care sunt fabricate sunt reciclabile 95%. Un alt avantaj este temperatura de culoare pe care o putem alege. Culorile reci creează o atmosferă energizantă iar cele calde o atmosferă relaxantă. De curând au apărut modele noi de becuri cu LED care sunt deja duale; din smartphone sau telecomandă se poate selecta culoarea rece sau caldă a luminii.
Un acvariu se potrivește cu aproape orice aranjament din sufragerie, dormitor sau birou. Un acvariu de pești tropicali se potrivește la fel de bine într-un apartament mic ca și într-o vilă. Ba chiar mai mult, conform principiilor Feng-Shui, apa este un element tradițional de bază-iar combinația dintre apă și pești produce rezultate pline de succes. Astfel, în limba chineză cuvântul ,,yu” este folosit pentru a denumi atât peștii cât și succesul. Mișcarea apei și a peștilor în acvariu activează și crește energia ,,chi” din casa ta. Un acvariu amenajat după principiile Feng-Shui poate aduce bogăție și noroc într-o gospodărie. Peștii vin în ajutor cu energie pozitivă Feng-Shui, eliminând energia negativă din casă.
Acvaristica- un hobby ușor, dar plin de satisfacții! Fie dusă până la profesionalism, fie menținută la nivelul genunchiului de broască al amatorului, e un hobby foarte plăcut, pentru că, mai mult ca la alte animăluțe de casă, îți lasă libertatea să construiești o lume dincolo de sticlă, lucru care vine, însă, cu responsabilitățile lui de ,,creator”...și spălător...și curățător...

Niciun comentariu: