vineri


O mutare de maestru


Recunosc că pentru mine calculatorul este o necesitate. Aici scriu articole pe blog, verific e-mail-uri, păstrez legătura cu părinții elevilor, socializez pe diferite rețele, vizionez filme sau citesc presa on-line. Pe lângă toate acestea, îmi place foarte mult să mă și joc. Îmi place să folosesc calculatorul la toate performanțele sale pentru a juca ultima generație de jocuri. Și dacă ești pasionat, ca și mine, de calculator, știi cât de important este să ai computerul funcțional tot timpul. 
Dar, știi cum se spune: ai calculator, ai probleme! Orice calculator clachează, ia viruși, se blochează, rulează greoi din cauze care nici măcar nu țin de tine; și doar simpla lui utilizare va duce, inevitabil, la acest lucru. Recunosc că, de multe ori, am ajutat și eu, din greșeală, desigur, ștergând programe, stabilizându-i funcții sau schimbând setări. Și sunt sigură că toți am trecut prin asta...
Dacă folosim calculatorul, în medie, 3 ore pe zi, cel puțin 3 site-uri vizitate zilnic, conform statisticilor, este necesară reinstalarea sistemului de operare, cel puțin o dată la 2-3 luni din cauza problemelor ce vor fi incluse de viruși, în calculator. Deci, 500 de lei pentru service. Prea scump!? (și niciodată la timp?!)... Și tu nu te pricepi deloc la calculatoare? Nu este nevoie... ,,cel mai bine păstrat secret despre calculatoare este că oricine poate să le repare”.

Tu ce soluții ai pentru a-ți asigura service-ul calculatorului?

Eu, personal, mă am pe mine. Prietenii mei, tot pe mine mă au. Când au probleme cu laptop-ul sau calculatorul, mă sună și eu le spun ce să deschidă și unde să caute. Deseori, le spun chiar locul de pe desktop unde se găsește ,,buba” ce trebuie curățată. Sunt deseori probleme comune și întrebările au cam același subiect legat de routere, instalarea Windows-ului sau, te miri ce zeci de drivere, cabluri HDMI D, adaptoare, programe - antivirus, metode de recuperare a datelor șterse accidental, chestii din acestea banale. 

Dar nu se strică mai rău!?

Dar n-ar fi mai bine să partipi la Săptămânile Rețelisticii, poate mai înveți ceva și tu?!
Nu o singură dată le-am spus că minunatul lor calculator nu se va strica așa ușor. Și le turui ,,poezia” pe care nici eu nu mai îmi aduc aminte de unde o știu... Prietenii mei știu ce este aceea o casetă audio, le explic, așadar, că și calculatorul funcționează pe același principiu: programul de operare este exact muzica înregistrată pe casetă; dacă nu mai este bună sau nu ne mai place, se poate șterge oricând ,,caseta” și se poate înregistra de către oricine o nouă ,,melodie”. Și o poți face și tu de câte ori dorești. 
Și pentru că reușesc să repar (gratuit, bineînțeles) calculatoarele, sunt înconjurată mereu de zeci de prieteni, care mă văd un expert în rețelistică și conectică. Numai că eu nu mă consider deloc un ,,expert” în informatică, pentru că adevărații experți se ocupă cu lucruri mult mai serioase: programming, rețele, servere, web-design, etc. Eu doar îi ajut să capete puțină experiență cu câteva mutări de maestru, cum zic prietenii mei. Dacă nu ai știi să joci șah dar lângă tine ar sta un maestru care ți-ar spune ce mutări să faci, atunci fiecare mutare va fi... o mutare de maestru, nu!? 


Articol scris pentru SuperBlog 2016

Niciun comentariu: