duminică

Fără incidente cibernetice în familie


Parenting-ul în era digitală- un fel de alfabetizare digitală a părinților

Parenting-ul este un subiect care reușeste să ridice o mulțime de opinii, judecăți, convingeri și argumente; de la a avea sau nu copii la un moment dat, alăptarea sau hrănirea cu biberonul, până la educarea cibernetică cât mai timpurie a copiilor. Orice părinte trebuie să știe care sunt avantajele dar și riscurile erei tehnologice. Parenting-ul impică, de fiecare dată, o furtună a minții ce solicită adulții până la extrem. Când intervine, însă, și tehnologia în viața copiilor, cutia Pandorei deja este deschisă și singura cale de a merge mai departe implică conștietizarea tuturor riscurilor la care sunt expuși cei mici. De aceea trebuie să realizăm că parenting-ul în era digitală este foarte important.
În familiile moderne, tații au un rol esențial în procesul de educare cibernetică a copiilor, rezultă dintr-un studiu recent realizat în Cehia de antivirus Kaspersky împreună cu profesorul David Smahel, de la Universitatea Masaryk. Concluzia acestui studiu a evidențiat clar că problema cea mai arzătoare a zilelor noastre este asigurarea siguranței online a copiilor. Părinții se confruntă cu situații în care copiii învață să folosească dispozitivele digitale și singuri, nu sub îndrumarea unui adult, ceea ce face ca parenting-ul digital să se învețe pas cu pas, pe măsură ce copiii cresc.

Acest studiu a fost făcut pentru a afla cum reușesc părinții să facă față noilor provocări rezultate din folosirea dispozitivelor digitale și a internetului de către cei mici, încă de la cele mai mici vârste. Rezultatele arată că tatăl este cel care inițiază copilul în folosirea device-urilor și-l ajută să rezolve problemele din mediul online, el este cel care dă sfaturi despre dispozitive și tot el se ocupă de soluțiile de securitate. 

Ajută-ți copilul să se bucure de lumea digitală - mediul digital nu trebuie să fie periculos!

Tinerii și copiii utilizează în mod obișnuit diverse dispozitive conectate la internet. Părinții care sunt preocupați de ceea ce pot găsi copiii lor on line pot utiliza software-ul de control parental pentru a restricționa accesul acestora, eu recomand Kaspersky Safe Kids ca antivirus pentru că oferă posibilitatea de a crea și negocia modurile cele mai sigure pentru copiii care încearcă explorarea mediului on line. O trăsătură comună a produselor de control parental este filtrarea site-urilor nepotrivite pentru copil (pornografie, violență, droguri). 

Am să vă dau și o veste bună, chiar dacă Black Friday s-a terminat, până la sfârșitul lunii noiembrie, produsele Kaspersky Lab pentru securitatea cibernetică au încă reduceri de până la 50% în mai multe magazine, printre care: Flanco, eMag, Altex, PC Garage sau Cel.ro.

Kaspersky Safe Kids este, după părerea mea, cel mai bun serviciu de control parental. Pentru eficiență maximă vă sfătuiesc să-l instalați pe toate dispozitivele folosite de copil pentru:
* monitorizarea comunicațiilor (inclusiv pe FaceBook și apeluri/ text pe dispozitivele Android), 
* protejarea în mediul on-line (te ajută să-ți îndrumi copiii în accesarea site-urilor, conținuturilor și aplicațiilor corespunzătoare vârstei);
* confirmarea locației copilului (indică locația copilului pe o hartă în timp real și te anunță când acesta iese din zona de siguranță definită de tine);
* gestionarea timpului petrecut pe dispozitiv (te ajută să-ți înveți copilul despre internet și dispozitive dar mai ales despre gestionarea timpului).

Aici este vorba, de fapt, despre echilibru - un aspect important la care trebuie să se gândească orice părinte care contorizează eficient timpul copiilor petrecut în fața unei tablete sau smartphone. Programul zilnic al celor mici trebuie să fie un mix de activități multiple care să-i ajute să exploreze, să comunice și să creeze lucruri minunate, dincolo de mediul digital. Și, atâta timp cât obiectivul nostru, al părinților, este să îi pregătim pe cei mici pentru viitor, un viitor în care aptitudinile digitale vor fi de nelipsit, sunt de părere că tehnologia trebuie să câștige această ,,bătălie”.





Niciun comentariu: